Komentara: 7
Pregleda: 4447

"Folk music fest" u petak i subotu na Paliću

26.05.2021. u 14:42h
Izvor: Subotica.com
Muzički festival "Folk music fest", koji organizuje Udruženje građana "Juhasok", održaće se 28. i 29. maja na Paliću na Velikoj terasi, a dva dana festivala obeležiće tamburaški koncerti, izložba narodne umetnosti, te radionice i prezentacije za decu.
"Folk music fest" u petak i subotu na Paliću

U okviru koncertnog programa nastupiće tamburaški ansambli iz Subotice i Čantavira, ali i iz Segedina, Baje i Budimpešte, te će publika moći da uživa u muzici oba podneblja, što je i cilj ovog festivala, objasnio je Gabor Juhas, predsednik Udruženja građana "Juhasok".

- Mislim da je tamburaška muzika spoj između naših nacija i to svakako treba da promovišemo na ovakvim događajima - rekao je Juhas.

"Folk music fest" u petak i subotu na PalićuFestival će imati i prateći program, koji donosi izložbu narodnih umetnosti, radionice rukotvorina, narodnih dečijih igračaka, te prezentacije instrumenata i srednjovekovne tradicije Svetog Longina, zbog čega je ova manifestacija, kako je istakao Nikola Jaramazović, član ansambla "Ravnica", prilika da se, uz muziku, slavi i kultura.

- Kultura nema alternativu. Kultura je danas više nego potrebna i mislim da je samo uz kulturu moguće graditi prave i trajne mostove - istakao je Jaramazović, te pozvao sve sugrađane da im se pridruže u petak i subotu na Paliću. - Mi ćemo se predstaviti sa nekoliko autorskih pesmama, a svakako da ćemo dati na značaju i tamburaškom, rekao bih panonskom melosu, uz koji će publika moći mirno da uživa i da se zajedno sa nama raduje. Videćete kako se tambura svira na vojvođanski način i kako se tambura svira na jedan drugi način, ali sve u sklopu muzike i kulture različitosti. Mislim da je Subotica pravi primer kako je lepo biti različit i kako je lepo tu različitost predstaviti i drugima, pa da shvate kako je različitost zapravo veliko bogatstvo koje imamo i kojim se ponosimo. 

"Folk music fest" u petak i subotu na Paliću

Program 7. "Folk music fest"

petak, 28. maj

  • 18:00 Pengetős Trió (Budimpešta)
  • 19:00 Ansambl "Ravnica" (Subotica)
  • 20:00 Tamburaški orkestar "Mendicus" (Čantavir)          

subota, 29. maj

  • 16:00 Juhász orkestar - dečiji koncert (Subotica)
  • 17:00 Duhaj orkestar (Subotica)
  • 18:00 Rozsdamaró orkestar (Segedin)
  • 20:00 Duna orkestar (Baja)

Prateći programi u subotu:

  • 15:00 Izložba narodne umetnosti, časovi rukotvorina, narodne dečije igračke
  • 17:30 Demonstracija instrumenata za decu - vodi Orsolia Torok
  • 19:00 Udruženje srednjovekovne tradicije Svetog Longina - prezentacija
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4447

Povezana vest

Povezane teme

tamburaški orkestar ravnica

folk music fest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.