Komentara: 5
Pregleda: 2395
Foto

Fizička aktivnost ima brojne benefite po zdravlje

07.05.2021. u 15:33h
Izvor: Subotica.com
Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, u Osnovnoj školi "Jovan Mikić" u ponedeljak će biti organizovana promotivna sportska akcija "Kretanjem do zdravlja", kako bi se deci ukazalo na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću, koja je važna kako za pravilan fizički i mentalni razvoj, tako i za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja.
Fizička aktivnost ima brojne benefite po zdravlje

Fizičko zagrevanje i opuštanje vežbanjem uz muziku, odbojku, košarku, fudbal, kao i zabavne igre na poligonu, biće organizovane na sportskim terenima u dvorištu škole, a zbog poštovanja epidemiološkim mera, samo deo učenika sedmih razreda će aktivno učestvovati, zajedno sa svojim profesorima fizičkog vaspitanja.

- Škola je ta koja kroz svoj obrazovno-vaspitni proces razvija svest kod učenika o tome koliko su značajne sportske aktivnosti za zdrav način života, ali bih pozvala i odrasle da se više bave fizičkom aktivnošću i da malo odgovornije shvate značaj iste - rekla je Marija Milodanović, direktorka OŠ "Jovan Mikić".

Promotivnoj sportskoj akciji pridružiće se i Udruženje "AKA", koje će mališanima uz muziku i igru predstaviti neke od fizičkih aktivnosti koje su korisne za njihov pravilan razvoj.

- Uvek smo se odazivali pozivu i s radošću radili sa decom, omladinom i odraslima, a tako će biti i sada. Podsetiću vas da smo prošle godine, kada je krenula epidemija, radili u sali preko "Zum" aplikacije i to je bilo zaista teško, možda nešto najteže u mojoj karijeri bavljenja ovim poslom, a moj posao je upravo ovo što je rekla doktorka, da se nekako približi fizička aktivnost svima, a najviše deci i omladini, jer je stvaranje navike ključno. Ako u mladosti naučimo da se bavimo bilo kojim oblikom kretanja, verovatno ćemo se i kasnije baviti i doprineti boljem zdravlju - objasnio je Bane Matejin iz Udruženja "AKA".

Mališani će takođe moći da uče i od volontera Crvenog krsta Subotice, koji će ovom prilikom demonstrirati pružanje prve pomoći kod sportskih povreda i omogućiti učenicima da se i sami oprobaju u pružanju prve pomoći.

- Formiraćemo jednu sekciju prve pomoći i oni će na licu mesta pokazati svoje znanje i veštine, a u slučaju da bude potrebe za nekim angažovanjem, odmah će interevenisati - najavio je Zoran Milovanović, stručni saradnik Crvenog krsta Subotice.

Koliko je fizička aktivnost značajna za zdravlje, podsetila je dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica, koji je i organizator akcije, navodeći da se za dobro zdravlje odraslima preporučuje najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta.

 - Vežbanje je lek. Kao i svaki lek, ima svoju dozu i količinu, učestalost uzimanja, oblik i trajanje. Da bi ostvarila svoje puno dejstvo, fizička aktivnost treba da bude individualno dozirana i kontrolisana - istakla je dr Dragaš, koja je pobrojala samo neke od prednosti bavljenja fizičkom aktivnošću. - Najznačaniji benefiti su snižavanje krvnog pritiska, povećana prokrvljenost srčanog mišića, bolja cirkulacija krvi, povećanje dobrog i smanjenje lošeg holesterola, popravljanje odnosa između unosa i trošenja energije koji doprinosi smanjivanju prekomerne telesne težine, umanjivanje rizika od koronarne bolesti, moždanog i srčanog udara, smanjivanje nivoa glukoze u krvi i rizika razvoja insulin nezavisne šećerne bolesti. Zatim, umanjivanje rizika od nastanka tromboze, bolja izgradnja kostiju i očuvanje koštane mase, omogućavanjem uspešnije ugradnje kalcijuma u kosti. Ublažavanje psihičke napetosti i pozitivno delovanje kod depresije, omogućava da se nauči tehnika pravilnog disanja koja omogućava bolju ventilaciju pluća i više kiseonika u krvi, podstiče pravilno držanje tela, učvršćuje i oblikuje mišiće, jača otpornost na svaki stres.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se već 19 godina, a ima za cilj promociju fizičke aktivnosti kod dece i mladih, kako bi u procesu odrastanja usvojili fizičku aktivnost kao važan deo svakodnevnog života.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 2395
Povezane teme
zavod za javno zdravlje dr zorica dragaš međunarodni dan fizičke aktivnosti
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.