Komentara: 5
Pregleda: 3264
Foto

Fizička aktivnost ima brojne benefite po zdravlje

07.05.2021. u 17:33h
Izvor: Subotica.com
Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, u Osnovnoj školi "Jovan Mikić" u ponedeljak će biti organizovana promotivna sportska akcija "Kretanjem do zdravlja", kako bi se deci ukazalo na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću, koja je važna kako za pravilan fizički i mentalni razvoj, tako i za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja.
Fizička aktivnost ima brojne benefite po zdravlje

Fizičko zagrevanje i opuštanje vežbanjem uz muziku, odbojku, košarku, fudbal, kao i zabavne igre na poligonu, biće organizovane na sportskim terenima u dvorištu škole, a zbog poštovanja epidemiološkim mera, samo deo učenika sedmih razreda će aktivno učestvovati, zajedno sa svojim profesorima fizičkog vaspitanja.

- Škola je ta koja kroz svoj obrazovno-vaspitni proces razvija svest kod učenika o tome koliko su značajne sportske aktivnosti za zdrav način života, ali bih pozvala i odrasle da se više bave fizičkom aktivnošću i da malo odgovornije shvate značaj iste - rekla je Marija Milodanović, direktorka OŠ "Jovan Mikić".

Fizička aktivnost ima brojne benefite po zdravljePromotivnoj sportskoj akciji pridružiće se i Udruženje "AKA", koje će mališanima uz muziku i igru predstaviti neke od fizičkih aktivnosti koje su korisne za njihov pravilan razvoj.

- Uvek smo se odazivali pozivu i s radošću radili sa decom, omladinom i odraslima, a tako će biti i sada. Podsetiću vas da smo prošle godine, kada je krenula epidemija, radili u sali preko "Zum" aplikacije i to je bilo zaista teško, možda nešto najteže u mojoj karijeri bavljenja ovim poslom, a moj posao je upravo ovo što je rekla doktorka, da se nekako približi fizička aktivnost svima, a najviše deci i omladini, jer je stvaranje navike ključno. Ako u mladosti naučimo da se bavimo bilo kojim oblikom kretanja, verovatno ćemo se i kasnije baviti i doprineti boljem zdravlju - objasnio je Bane Matejin iz Udruženja "AKA".

Fizička aktivnost ima brojne benefite po zdravljeMališani će takođe moći da uče i od volontera Crvenog krsta Subotice, koji će ovom prilikom demonstrirati pružanje prve pomoći kod sportskih povreda i omogućiti učenicima da se i sami oprobaju u pružanju prve pomoći.

- Formiraćemo jednu sekciju prve pomoći i oni će na licu mesta pokazati svoje znanje i veštine, a u slučaju da bude potrebe za nekim angažovanjem, odmah će interevenisati - najavio je Zoran Milovanović, stručni saradnik Crvenog krsta Subotice.

Fizička aktivnost ima brojne benefite po zdravljeKoliko je fizička aktivnost značajna za zdravlje, podsetila je dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica, koji je i organizator akcije, navodeći da se za dobro zdravlje odraslima preporučuje najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta.

 - Vežbanje je lek. Kao i svaki lek, ima svoju dozu i količinu, učestalost uzimanja, oblik i trajanje. Da bi ostvarila svoje puno dejstvo, fizička aktivnost treba da bude individualno dozirana i kontrolisana - istakla je dr Dragaš, koja je pobrojala samo neke od prednosti bavljenja fizičkom aktivnošću. - Najznačaniji benefiti su snižavanje krvnog pritiska, povećana prokrvljenost srčanog mišića, bolja cirkulacija krvi, povećanje dobrog i smanjenje lošeg holesterola, popravljanje odnosa između unosa i trošenja energije koji doprinosi smanjivanju prekomerne telesne težine, umanjivanje rizika od koronarne bolesti, moždanog i srčanog udara, smanjivanje nivoa glukoze u krvi i rizika razvoja insulin nezavisne šećerne bolesti. Zatim, umanjivanje rizika od nastanka tromboze, bolja izgradnja kostiju i očuvanje koštane mase, omogućavanjem uspešnije ugradnje kalcijuma u kosti. Ublažavanje psihičke napetosti i pozitivno delovanje kod depresije, omogućava da se nauči tehnika pravilnog disanja koja omogućava bolju ventilaciju pluća i više kiseonika u krvi, podstiče pravilno držanje tela, učvršćuje i oblikuje mišiće, jača otpornost na svaki stres.

Fizička aktivnost ima brojne benefite po zdravljeMeđunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se već 19 godina, a ima za cilj promociju fizičke aktivnosti kod dece i mladih, kako bi u procesu odrastanja usvojili fizičku aktivnost kao važan deo svakodnevnog života.

Izvor: Subotica.com
Najava aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti Najava aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti Najava aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti Najava aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti Najava aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti Najava aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti Najava aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti Najava aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3264
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr zorica dragaš

međunarodni dan fizičke aktivnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.