Komentara: 60
Pregleda: 18460

Fiskalni račun i inspekcija

15.10.2012. u 02:39h
Izvor: SuMedija
Nezadovoljstvo jedne naše sugrađanke (ime i adresa poznati redakciji “Subotičkih novina”), što u nekoliko navrata u jednoj od najpoznatijih subotičkih pekara nije dobila fiskalni račun, pretvorilo se u pravo ogorčenje kada je nadležnim organima htela da prijavi taj poreski prekršaj.
Fiskalni račun i inspekcija

Naime, da bi obavila svoju zakonsku dužnosti, morala je da okrene čak osam brojeva u Subotici i jedan u Beogradu, kada joj je konačno rečeno su „podaci primljeni, te da će biti prosleđeni nekome od nadležnih organa".

- Prošle subote sam kupovala u toj pekari i nisam dobila fiskalni račun, ali nisam htela da se vraćam jer su me kući čekali gosti. Par dana kasnije sam ponovo svratila u istu pekaru i kupila doručak. Naravno, fiskalnog računa nije bilo, ali sam ga kasnije dobila na sopstveno insistiranje. Posebno sam bila ogorčena jer su taj dan u pekari istaknute nove cene, više za 15 do 20 odsto, što znači da vlasnici u svoj džep stavljaju i zaradu, ali i vrednost poreza, odnosno da se bogate na naš račun - priča ova Subotičanka.

Rešena da ne pređe olako preko ovakvog ponašanja trgovaca, po dolasku kući je odlučila da nadležnim inspekcijskim organima prijavi ono što se desilo.

- Želela sam da se razjasni i kako je moguće da se cene preko noći podignu za 15 do 20 odsto. Zvala sam informacije, tražila broj tržišne inspekcije i okrenula dobijeni broj. Kada sam službeniku u staroj Gradskoj kući rekla za svoj problem, rekao je da moram da zovem Novu opštinu, jer je tamo smeštena tržišna inspekcija. Pozvala sam, dobila centralu i nedugo zatim sam prebačena na inspekciju. Inspektor me saslušao i rekao da on nije nadležan za to, već mi je dao nova dva broja telefona. Na jedan sam trebala da se obratim za kontrolu formiranja cena, na koji se naravno niko nije javljao ceo dan, a na drugi Poreskoj upravi u Subotici, odnosno poreskoj inspekciji, radi fiskalnih računa. Dobila sam centralu i, nakon što sam salušana, rečeno mi je da ne mogu biti prebačena direktno, već da moram pozvati još dva broja telefona, gde će mi se javiti nadležni inspektori.

Ni tu nije bio kraj problemima ove naše sugrađanke. Inpektor koji joj se javio na telefon je rekao da „taj slučaj nije u njegovoj nadležnosti, te da treba da pozove njegovog šefa".

- Bila sam ljuta što me šetaju sa jednog na drugi broj, ali sam odlučila da se obratim i šefu poreske inspekcije. Kada sam mu ispričala svoj slučaj i požalila se što moram da okrećem toliko brojeva, mrtav-hladan mi je, kroz ciničan smeh, rekao da ću morati da nazovem njihovu centralu u Beogradu, da prijavim slučaj, nakon čega bi oni mejlom trebali da dobiju nalog da ispitaju slučaj. Ogorčena, pitala sam ga kakva je uopšte funkcija subotičke inspekcije, ako moram da zovem Beograd i tada mi je spustio slušalicu. Naravno, nazvala sam u centralu, gde sam dobila službu koja je zabeležila moj slučaj i rečeno mi je da će on, nakon obrade podataka, biti prosleđen nadležnoj službi - zaključuje ogorčena Subotičanka.


Nije jedinstven slučaj

Ona ističe da ovo nije usamljen slučaj neizdavanja fiskalnih računa, te da se sa tim susretala i u brojnim radnjama po Subotici.

- Zaista sam neprijatno iznenađena koliko je sistem neefikasan, naročito kada se ima u vidu da se od tih poreza grade putevi ili obdaništa i poboljšava se zdravsto i obrazovanje. Nije ni čudo što smo ovoliko zaostali u razvoju kada se dozvoljavaju ovakve stvari - kaže oštećena Subotičanka.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 60
Pregleda: 18460
Povezane teme

inspekcija

fiskalni računi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.