Komentara: 1
Pregleda: 1066
Foto

Filmovi „Preeksponirano“ i „Seneka: o stvaranju zemljotresa“ obeležili drugo festivalsko veče FEF

18.07.2023. u 11:04h
Izvor: Subotica.com
Makedonsko-srpski film „Preeksponirano“ rediteljke Eleonore Veninove i nemačko-marokanska koprodukcija „Seneka: o stvaranju zeljotresa“ Roberta Švenkea, prikazani u okviru Takmičarskog programa 30. Festivala evropskog filma na Paliću, obeležili su drugo festivalsko veče.
Filmovi „Preeksponirano“ i „Seneka: o stvaranju zemljotresa“ obeležili drugo festivalsko veče FEF

Na koji način ljudi sa Balkana iskazuju svoja najdublja  osećanja, da li uopšte mogu da ih kažu ili čekaju da se emocije nagomilaju i eskaliraju i druge line teme otvorio je film „Preeksponirano“. Naizgled skladan brak Ane i Filipa uzdrmava dolazak Maje, ćerke njihovih dugogodišnjih prijatelja. Jedne noći kada se Maja vrati sva u krvi, Ana i Maja dele neobčan trenutak intimnosti. Tajna Majina zaljubljenost u glavnu junakinju otkriva sve godinama neizrečene stvari između Ane i Filipa.

- Međuljudski odnosi, naročito među bliskim ljudima su me uvek zanimali jer tu postoji najveći emotivni naboj i mogućnost da se pokvare, a da se to desi gotvo neprimetno.  Partneri u braku mogu da kriju neke stvari i godinama i da puste da one eruptiraju kao vulkan. Upravo su me te neizgovorene stvari isprovocirale da uradim ovaj film – kaže Eleonora Veninova, kojoj je ovo debitantsko ostavarenje.

Filmovi „Preeksponirano“ i „Seneka: o stvaranju zemljotresa“ obeležili drugo festivalsko veče FEFKako se glavna junakinja bavi fotografijom, tako je i to medij kojim se najlakše i najučinkovitije ispoljava ono skriveno u svakom biću.

- Cela priča oko fotografije je jako bitna jer kroz to šta radi, kroz svoju profesiju, pokušava da otkrije sebe i probleme koje ima. Ono što radi na slici ona bi htela da uradi sa svojim mužem, igre svetla i senke su i u njenom životu. Naslov je ostao od samog početka i bez obzira što smo na filmu radili desetak godina, koliko smo tražili sredstva, on se nije menjao – dodaje rediteljka.

Savremeno gledanje na odnos stoičkog filozofa Seneke i Nerona, zloglasnog rimskog cara, kome je bio mntor od detinjstva i koga je optužio da je planirao njegovo ubistvo, na velikom platnu doneo je Robert Švenke.

Filmovi „Preeksponirano“ i „Seneka: o stvaranju zemljotresa“ obeležili drugo festivalsko veče FEF- Reditelj je studirao filozofiju pre nego što je počeo da snima filmove. Bio je veoma upućen u Seneku, ne kao fan već više iz kritičke perspektive. Smatrao ga je za oportunistu, koji je istovremeno propovedao stoicizam i bio drugi najbogatiji čovek u Rimu. Bio je zainteresovan za taj konflikt. Njegovo je mišljenje da, ako snima istorijski film, on mora da ima veze sa svetom u kome živimo danas - poručio je producent filma Frider Šlajh.

Izvor: Subotica.com
30. FEF Palić - Druga noć 30. FEF Palić - Druga noć 30. FEF Palić - Druga noć 30. FEF Palić - Druga noć 30. FEF Palić - Druga noć 30. FEF Palić - Druga noć 30. FEF Palić - Druga noć 30. FEF Palić - Druga noć
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 meseci i 1 dan
Komentara: 1
Pregleda: 1066
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.