Komentara: 3
Pregleda: 3561

Festival "Omladina 2017" u subotu u Bunjevačkom kolu

16.05.2017. u 14:07h
Izvor: Subotica.com
Čuveni subotički Festival „Omladina“, po 36. put, održaće se u subotu u HKC „Bunjevačko kolo“.
Festival "Omladina 2017" u subotu u Bunjevačkom kolu

Nekada jedna od najznačajnijih smotri mladih autora na ovim prostorima, ove godine trajaće jedan dan i u takmičarskom delu programa okupiće osam mladih bendova. U revijalnom delu pred subotičkom publikom nastupiće beogradski bendovi „E-play“ i „Artan Lili“.

Za učešće na ovogodišnjem festivalu stigla je 21 prijava, a selektori Aramand Mesaroš, Dejana Baltes i Dario Kostić odabrali osam najboljih - „Slonz“ iz Šapca, „Eastock“ iz Užica, „Dogs in Kavala“ i „Phobos“ iz Beograda, „Iz principa sekstet“ i „Sirius“ iz Subotice, „Monoglitch“ iz Skoplja i „Harvo Jay“ iz Osijeka.

- Ovi bendovi će se boriti za titulu najboljeg, jer kao i prošle godine nećemo imati drugo i treće mesto, nego samo prvo – objašnjava Armand Mesaroš. - Kao nagradu, pobednički bend će dobiti 20 sati snimanja u Studiju 11 i nastupe na dva regionalna festivala „Selfest“ u Selenči i „Bedemfest“ u Nikšiću. Tu je i rad našeg slobodnog umetnika Arpada Slančika, koji i ove godine pravi skulpturu za pobednički bend.

Takmičarski program počinje u 20 časova, a ulaz je besplatan do 21 čas, od kada će se naplaćivati 400 dinara. Posle nadmetanja mladih i još neafirmisanih bendova, na sceni će nastupiti beogradski bendovi „E-play“ i „Artan Lili“.

- Reč je o dva stilski veoma različita benda, koji donose veoma interesantan zvuk, poruku i lajv nastup. Odabirom njih želimo da pokažemo mlađim bendovima kako se može dostići ozbiljna priča – poručuje Dario Kostić. - „E-play“ sa svojim alternativnim elektro-rok zvukom rade skoro 20 godina i iza sebe imaju značajan opus, u kome je i muzika za više domaćih filmova među kojima su „Munje“ i „Lavirint“. Bend „Artan Lili“ je veoma mlad, oformljen je 2013. godine, i čist je dokaz mladim bendovima kako se gradi priča muzičke kulture sa svojim pop-rok zvukom. Osvajaju srca publike po skoro svim republikama bivše Jugoslavije.

Ovo je treća godina kako Festival „Omladina“ organizuje Kancelarija za mlade, a pored brojnih sponzora, održavanje festivala podržao je i Grad Subotica sa 475.000 dinara.

- Manifestacija svake godine uključuje sve više mladih volontera koji se ostvaruju u ulozi domaćina Festivala. Nama je važno da mladi budu u ulozi kreatora kulturnih događaja, da osete i steknu praksu na koji način se neka dešavanja realizuju u ovom gradu. A sve to kako bi jednog dana i sami preuzeli tu ulogu i organizovali neke događaje – kaže Dejana Baltes, koordinatorka KZM. - Pred nama je jedan lep vikend, s obzirom da je u subotu i Noć muzeja, nadam se da će biti dosta posetilaca i da ćemo svi uživati u muzici mladih autora.

Proglašenje pobednika biće oko 23 časa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3561

Povezane vesti

Povezane teme

Armand Mesaroš

festival omladina

muzički festival

dejana baltes

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.