Komentara: 1
Pregleda: 2397

Festival Novog britanskog filma “Film & chips” u bioskopu Eurocinema

14.01.2015. u 17:41h
Izvor: Subotica.com
Od 16. do 18. januara, po prvi put bioskopska publika u deset gradova u Srbiji imaće prilike da istovremeno gleda premijere ostvarenja britanskih autora mlađe generacije. Subotička publika u bioskopu Eurocinema će imati privilegiju da se upozna sa novim talasom britanskog filma i da u svom gradu odgleda 5 premijera. Ulaz na sve projekcije je besplatan.
Festival Novog britanskog filma “Film & chips” u bioskopu Eurocinema

Britanska kinematografija, našoj publici jedna od omiljenih, tokom proteklih godina promovisala je autore koji svojim ostvarenjima privlače sve više pažnje. Cilj festivala ”Film and Chips” je da ova nova imena predstavi što većem broju ljubitelja sedme umetnosti, što je i osnovni razlog za koncept prikazivanja celog repertoara na više mesta istovremeno. Na ovaj način, takođe, želja je da se doprinese poboljšanju distibucije umetničkih filmova u Srbiji i pre digitalizacije većeg broja bioskopskih sala.

Organizator Festivala je British Council, a pokrovitelj Britanska ambasada u Beogradu.

PROGRAM FESTIVALA
NOVOG BRITANSKOG FILMA “FILM AND CHIPS”:

PETAK, 16. JANUAR

19:00   BAFTA SHORTS - izbor kratkih filmova

U okviru festivalskog programa, predstavićemo i nekonvencijalnu celovečernju selekciju osam kratkih igranih i animiranih filmova koji su se takmičili za prestižne BAFTA nagrade.

Detaljan opis: britishcouncil.rs/program … filmandchips/bafta-shorts

21:00   X+Y – drama

Jedno od najvećih iznenađenja prošle godine, film koji je premijeru imao na festivalu u Torontu, a zatim postigao svetski uspeh. Mladi, društveno neprilagođeni genije stiče samopouzdanje i nove prijatelje kada osvoji mesto u britanskom timu koji se takmiči na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Kritika je u ovoj smešno-gorkoj priči o odrastanju posebno isticala snažnu kreaciju mladog Ase Baterfilda koji je nominovan za sve važnije britanske glumačke nagrade.

Detaljan opis: britishcouncil.rs/programmes/arts/filmandchips/x-y 


SUBOTA, 17. JANUAR

19:00   BEZBROJ MOGUĆNOSTI – dokumentarni

Dokumentarni film retke lepote i snažne osećajnosti, jedan od najboljih filmova prošle godine. Autori filma prate Edvina Kolinsa, frontmena popularne grupe iz 80-tih "Orange Juice", u njegovim pokušajima da povrati svoj život nakon pretrpljenog moždanog udara. Kritičar lista "The Guardian" je film nazvao "iskustvom koje je podjedanko zastrašujuće i duboko" i dao mu najvišu moguću ocenu.

Detaljan opis: britishcouncil.rs/program … ips/possibilities-endless

21:00   PONOS – komedija

Jedan od najuspešnijih britanskih filmova 2014. godine. Ostvarenje koje su publika i kritika na premijeri u Kanu pozdravili ovacijama. Komedija u tradiciji filmova kao što su "The full Monty" ili "Billiy Elliot" zasnovana je na istinitom događaju kada su LGBT aktivisti daleke 1984 godine pomogli štrajk rudara protiv vlade Margaret Tačer. "The Independent" je film opisao kao “hrabru komediju suptilnih opservacija” i dao mu najvišu ocenu.

Detaljan opis: britishcouncil.rs/program … s/arts/filmandchips/pride


NEDELJA, 18. JANUAR

19:00   TI (MI) JA – drama

Neverovatna ljubavna priča između serijskog ubice i žene samoubice. Film koji uspeva da bude istovremeno duboko uznemirujući, urnebesno smešan i istinski dirljiv. Film je od strane kritike prepoznat kao jedan od najoriginalnijih rediteljskih debija poslednjih godina, nazvan “emocionalnim iskustvom prvog reda” a učestvovao je i na festivalima širom sveta.

Detaljan opis: britishcouncil.rs/program … ts/filmandchips/you-us-me

21:00   LILTING – drama

Jedan od najubedljivijih debija poslednjih godina u britanskoj kinematografiji. Delikatna priča o odnosu majke iznenada preminulog mladića i njegovog ljubavnika, koje kulturološki odvaja baš sve, pa čak i jezik kojim govore, imala je svoju premijeru na Sundance festivalu da bi odmah bila uvrštena i u program Berlinskog festivala. Kritika je film poredila sa delima Wong Kar Vaia, a posebno je isticala rafinirana glumačka ostvarenja. "The Holywood reporter" je film opisao kao “praktično bez greške, istovremeno dirljiv, seksi pa čak i smešan”.

Festivali i nagrade: Sundance Film Festival - Najbolja fotografija

Detaljan opis: britishcouncil.rs/program … arts/filmandchips/lilting

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2397
Povezane teme

bioskop Eurocinema

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.