Komentara: 3
Pregleda: 4324

Festival "Desiré Central Station 2014" od 29. novembra

06.11.2014. u 12:08h
Izvor: Subotica.com
Festival počinje 29. novembra, trajaće 7 dana, biće prikazano 13 predstava i dve u reprizi. Na više lokacija predstave će izvesti pozorišta iz 5 država. Budžet festivala iznosi oko 9 miliona dinara, od čega je Grad Subotica obezbedio trećinu. Partneri festivala su pozorište "Deže Kostolanji", Narodno pozorište, Moderna galerija Likovni susreti, Art bioskop "Aleksandar Lifka" i udruženje "Mask" iz Segedina koje pruža tehničku podršku.
Festival "Desiré Central Station 2014" od 29. novembra

Šesti međunarodni "Desiré Central Station 2014" festival biće održan od 29. novembra do 5. decembra. Pozorište Deže Kostolanji, kao organizator festivala dovodi 13 pozorišnih predstava, nastupiće pozorišta iz Francuske, Mađarske, Hrvatske, Makedonije i grada domaćina.

Između ostalih, publika će moći da vidi najbolje prestave sa ovogodišnjeg Bitefa: "Aleksandru Zec" Olivera Frljića i "Gde je revolucija stoko" Boruta Šeparovića. Kao i prethodnih godina održavaće se Dezire akademija na kojoj će učestvovati neki od učesnika ovih predstava kroz razgovore, predavanja i prezentacije.

Desiré Central Station 2014 - dead or alive

Festival "Desiré Central Station 2014" od 29. novembra

Slogan ovogodišnjeg festivala glasi "živ ili mrtav", a otvoriće će ga 29. novembra od 19 časova na Sceni Jadran predstava "Akrobate" iz Francuske. U pitanju je plesna predstava koja koristi metode modernog cirkusa.

Kako kaže Andraš Urban, direktor festivala, održavanje ove kulturne manifestacije je bilo upitno do pre 6 meseci, ali velikom zaslugom grada i donacija iz republičkog budžeta, pokrajine i republike Mađarske ovaj festival uspeo je da sakupi budžet koji iznosi oko 9 miliona dinara.

Osnivač pozorišta je Grad Subotica i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine. Od ove godine Dezire festival je ponovo na budžetu grada, što znači da neće morati više da konkurišu preko lokalnih konkursa, već im je određeni budžet zagarantovan.

BUDŽET

Što se tiče strukture finansiranja, od lokalne samouprave izdvaja se 3 miliona dinara, Ministarstvo kulture Republike Srbije obezbedilo je 1 milion, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje 800.000 dinara, fondacija "Fabor Betlen" iz Mađarske obezbedila je 3,5 miliona dinara, kao i mađarski nacionalni fond za kulturu koji je donirao 750.000 dinara, što čini ukupno nešto više od 9 miliona dinara, što je skoro 50% više nego prošle godine.

Ove godine je priređen bogat pozorišni program koji će se održavati na više lokacija u Subotici, a publika će imati prilike da pogleda čak 13 predstava za 7 dana. Kompletan dnevni program je pri dnu vesti.

Festival "Desiré Central Station 2014" od 29. novembra

- "Dezire festival nema zvaničnog selektora, to obavlja tim ljudi koji u komunikaciji sa prijateljima festivala i saradnicima vrši selekciju. Nemamo mogućnosti da putujemo i gledamo predstave i vrlo često predstavu dovodimo na prepouku. kod kreiranja programa ideja nam je da ne pravimo razliku da li je u pitanju muzička predstava, dramska ili plesna, želimo da dovedemo kvalitetne izvođače u skladu sa budžetom koji nam je na raspolaganju. Zadovoljni smo programom i kvalitetom učesnika, radimo poslednje pripreme i očekujemo da ćemo spremni dočekati početak festivala." - izjavio je Urban

KARTE

Karte za predstavu koštaju 350 dinara, u ponudi su i sudentske i penzionerske koje koštaju 250 dinara, a organizator je obezbedio i takozvane "multipass" ulaznice koje će koštati 3.250 dinara sa kojima će se moći gledati sve predstave i sav program za koji se plaća ulaz.

Karte mogu da se kupe od danas na blagajni pozorišta Kostolanji Deže, svaki dan od 10 do 13 časova, odnosno od 17,30 do 19,30 časova. Karte se mogu rezervisati i putem mejla ticket@desirefestival.eu

Predstave će u zavisnosti od potreba biti prevođene na srpski ili mađarski jezik.

Program 6. Desiré Central Station festivala

Subota, 29. novembar

19.00 Scena Jadran
Le Monfort teatar (Pariz) - AKROBATE
Autori: Stefan Rikordel i Olivije Meru

20.30 Moderna galerija Likovni susret
Pozorište „Maladipe“ (Budimpešta) – Mini teater (Ljubljana) – Novo kazalište (Zagreb) - Bernar Mari Koltes: ROBERTO ZUKO
Reditelj: Ivica Buljan

22.30 Pozorište „Kosztolányi Dezső“
Hodvorks (Budimpešta) - ZORA
Koreograf: Adrijen Hod

Nedelja, 30. novembar

18.00 Scena Jadran
Le Monfort teatar (Pariz) - AKROBATE
Autori: Stefan Rikordel i Olivije Meru

19.30 Pozorište „Kosztolányi Dezső“
Hodvorks (Budimpešta) - USLOVI SMRTNOSTI
Koreograf: Adrijen Hod

21.00 Moderna galerija Likovni susret
Pozorište „Maladipe“ (Budimpešta) - Bertolt Breht: MOLIJEROV „DON ŽUAN“
Reditelj: Šandor Žoter

Ponedeljak, 1. decembar

17.00 i 20.30 Pozorište „Kosztolányi Dezső“
Pozorišna trupa „Forte“ – Univerzitet pozorišnih i filmskih umetnosti (Budimpešta) - Janoš Aranj: TOLDI
Reditelj-koreograf: Čaba Horvat

19.00 Scena Jadran
HKD teatar Međunarodni festival malih scena (Rijeka) - ALEKSANDRA ZEC
Autor i reditelj: Oliver Frljić

Utorak, 2. decembar

19.00 Scena Jadran
Pozorište „Skene“ – Pozorišna Trupa „Vadli“ – FIGE (Budimpešta) - Pol Foster: ELIZABETA I
Reditelj: Remus Siksai

21.30 Pozorište „Kosztolányi Dezső“
Pozorište „Skene“ – Pozorišna trupa „Forte“ (Budimpešta) - Agota Krištof: VELIKA SVESKA
Reditelj-koreograf: Čaba Horvat

Sreda, 3. decembar

19.00 Pozorište „Kosztolányi Dezső“
Narodni teatar Bitola (Bitola) - HAMLETMAŠINA prema tekstu Hajnera Milera i autorskih tekstova dramaturga i glumaca
Reditelj: Andraš Urban

Četvrtak, 4. decembar

19.00 Scena Jadran
Ansambl Bele Pintera (Budimpešta) - NAŠE TAJNE
Autor i reditelj: Bela Pinter

21.00 Pozorište „Kosztolányi Dezső“
Trupa „Tor“ (Brisel) - KOKTELI – savremeni kabare
Koreograf: Tjeri Smits

Petak, 5. decembar

19.00 Scena Jadran
Montažstroj (Zagreb) - A GDJE JE REVOLUCIJA, STOKO?
Koncept i režija: Borut Šeparović

Na Dezire akademiji u Modernoj galeriji Likovni susret od gostiju biće Stefan Rikordel (Pariz), Adrijen Hod (Budimpešta), Zoltan Balaž (Budimpešta), Ivica Buljan (Zagreb), Čaba Horvat (Budimpešta) i Tjeri Smits (Brisel).

Izvor: Subotica.com
Najava 6. Desiré central station festivala Najava 6. Desiré central station festivala Najava 6. Desiré central station festivala Najava 6. Desiré central station festivala Najava 6. Desiré central station festivala Najava 6. Desiré central station festivala Najava 6. Desiré central station festivala Najava 6. Desiré central station festivala
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4324

Povezana vest

Povezano dešavanje

Povezane teme

andraš urban

desire festival

pozorište deže kostolanji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.