Komentara: 0
Pregleda: 1069

FEF2020: "Danas imamo fascinantne tekstove o filmu na internetu"

17.09.2020. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Četvrtog festivalskog dana, u glavnom takmičarskom programu Festivala evropskog filma Palić prikazani su filmovi „Nada” norveške rediteljke Marie Sodahl i poljsko-švedski film „Znoj” Magnusa Von Horna. U selekciji „Paralele i sudari” na repertoaru su bili filmovi „Zaboravljeni” ukrajinske rediteljke Darje Oniščenko i „FREM” slovačke rediteljke Vjere Čakaniove.
FEF2020: "Danas imamo fascinantne tekstove o filmu na internetu"

Na festivalu je organizovana i radionica filmske kritike, uz podršku Filmskog centra Srbije, namenjena mladim filmskim kritičarima koji periodično objavljuju svoje kritike u lokalnim i međunarodnim časopisima.

- Polaznici radionice dolaze iz Novog Sada, Beograda i Mostara. Reč je o mladim ljudima koji su na neposredan način vezani za film, neki su već završili svoje filmske škole, a ima i onih koji nisu neposredno vezani za njih - rekao je reditelj i scenarista Saša Radojević, jedan od mentora radionice. - Ovo je prilika da se različita saznanja ukrste i da mi ukažemo na moguće pristupe i analize filma, a sa druge strane da čujemo od novih generacija ono što je bitno za njihovo viđenje filmskog stvaralaštva u ovom trenutku.

O stanju filmske kritike u današnjim medijima i na internetu, Radojević je primetio da trenutno postoji paradoks prema kojem je filmska kritika izgubila svoj prostor u velikim dnevnim novina ili na televizijskim stanicama, ali da na pojedinim platformama i u pojedinim analizama koje se pišu na različitim institucijama ili fakultetima, postoje fascinantni tekstovi o filmu.

- Nikada bolje analize filmova niste mogli da pročitate, nego u ovom trenutku na internetu. To je neka vrta satisfakcije i supstituta za ono što je vezano za percepciju filma u javnom mnjenju - zaključio je Radojević.

O panel diskusiji „Žensko preduzetništvo i kovid-19“, koja je organizovana u okviru pratećeg programa festivala, govorila je Snježana Mitrović, predstavnica udruženja Terra’s i Otvorenog univerziteta Subotica, koja je istakla da je uvođenjem „Eco Dox-a“ u festivalski program i osnivanjem regionalnog Arhus centra odlučeno da debatni program bude upravo sa aspekta zaštite životne sredine.

FEF2020: "Danas imamo fascinantne tekstove o filmu na internetu"- Ova panel diskusija je mene oduševila zato što smo je završili vrlo optimistično - rekla je Mitrović, opisujući sadržaj panela. - Akcenat je bio na dve preduzetnice, od kojih se jedna bavi organskom proizvodnjom. Ona je rekla da je njeno najveće bogatstvo to što je sačuvala porodicu, što su bliski. Druga preduzetnica je istakla da ćerke preuzimaju posao i da imovina ne ostaje više samo muškarcima. Obe su naglasile porodicu i da je ova kriza svima njima probudila zajedništvo.

Šestog festivalskog dana, 17. septembra, u bioskopu „EuroCinema“ u glavnom takmičarskom programu od 20 časova biće prikazan film „Pinokio” italijanskog reditelja Matea Garonea, a u 22 časa film „18% sive” bugarskog reditelja Viktora Čučkova. U selekciji „Paralele i sudari“ od 19:30 časova u bioskopu Abazija na repertoaru će biti film „Partenon” litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa, dok je na istom mestu u 21:30 časova na programu ostvarenje „Sutra je još uvek juli” koje je režirao Dejan Vlaisavljević Nikt.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1069
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

filmski festival u subotici

terras

filmski festival

snježana mitrović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.