• Pregleda: 5679

Farbanje horizontalne signalizacije

Ovih dana trebalo bi da otpočne iscrtavanje horizontalne signalizacije, odnosno pešačkih prelaza, najavljeno je u Direkciji za izgradnju grada. Za tu namenu izdvojeno je 5 miliona dinara, što je dovoljno za iscrtavanja svega četvrtine postojeće signalizacije, tako da će se raditi samo prioriteti. Oni koji su često u kolima, odnosno u saobraćaju kažu se najteže snalaze vozači iz drugih gradova, koji ne znaju gde se pešački prelaz nalazi, odnosno gde su trake za prestrojavanje.
Farbanje horizontalne signalizacije

Ana Gabrić radi kao taksistkinja već 5 godina. Ona kaže da , osim što je lakše vozačima da se orijentišu kada su linije vidljive, lakše je i pešacima, koji često ne znaju gde da pređu ulicu.

Iz budžeta grada je izdvojeno 5 miliona dinara za ove radove, što je dovoljno za svega četvrtinu postojeće signalizacije, tako da će se raditi samo prioritetni delovi. Ipak ove godine se farbanje signalizacije neće raditi kao prošle, u vreme saobraćajnog špica, nego u popodnevnim satima kada je intenzitet saobraćaja slabiji.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole radovi će otpočeti sutra, a kako Yu eko nezvanično saznaje, rebalansom budžeta izdvojeno je još 3 miliona dinara za pomenute radove, što znači da će biti uređen veći broj signalizacije nego što je prvobitno planirano.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

12
urban Odgovori
Hoce li se konacno obeleziti pesacki prelazi u Brace Radic?
piki Odgovori
..ha,i opet ce neko da digne dobru kintu na nekvalitetnoj farbi..
balfasz Odgovori
sve je to dzabe kada se vozaci, a pre svega taksisti nepridrzavaju ni horizontalne, ni vertikalne signalizacije, a bogami cesto ni drugih, osnovnih saobracajnih pravila...

sve ovo nema nikakve svrhe dok god se ne pocne redovno kaznjavati u CENTRU GRADA...

kao primer bih nave skretanje iz Strosmajerove ulice iz desne trake u levo, ili skretanje prema Saricevom spomeniku sa glavnog puta, ali ima mnogo primera, znaju oni koji voze...
Always Ultra Odgovori
Malo farbe koju ce sprati 2 kise , a od krpljenja rupa ni glasa !
mićko Odgovori
Po starom i dobroj JUS standardu debljina sloja farbe u horizontalnoj signalizaciji morala je biti najmanje 1 milimetar.

A sada?

Proverava li to neko? Mislim zvanično.
Mirko Odgovori
Zar nebi neko trebo da pregleda taj materijal kojim se vrši farbanje pa to ne ostaje na putu ni tri meseca i tako mi stalno trošimo pare na isto farbanje.Daje li izvođač radova neku garanciju za svoj izvršeni posao.
Pametnjaković Odgovori
Neko mi je ispričao priču, ni sam ne znam da li je istinita, da je glavna osoba za nabavku boje za farbanje puteva u nekom ovom preduzeću koja se bavi farbanjem horizontalne saobraćajne signalizacije otišao u farbaru da naruči i kupi materijal, boju za farbanje puteva, sa konkretnom vrstom i markom boje koja im je potrebna.
Pradavac u farbari im je ponudio neku uvoznu boju puno boljeg kvaliteta i po vrlo malo većoj ceni, ali koja je postojanija i traje tri puta duže vremena nego ova koju su hteli naručiti u datoj firmi za farbanje horizontalne putne signalizacije.
Naručilac iz firme im je na ovo odgovorio da nisu oni ludi da kupuju tu kvalitetnu boju, oni moraju i iduće godine da farbaju, da imaju posla. Ako sada ufarbaju kvalitetno, šta će onda iduće godine raditi.
E pa to je problem kod nas, što nema nikakve kontrole obavljenog posla i kvaliteta ugrađenog materijala, sve je prepušteno da se stihijski radi ko kako hoće.
A narod će svakako to da plati, nema veze što će to da košta trostruko, samo da neki imaju šta raduckati.
nka Odgovori
Molim Vas, prvo nek se putevi poprave pa stavljajte signalizaciju a ne obratno! Svaki dan imam zemljotres jer mi prolazi autobus pored kuce i ulece u udarne rupe.
sojic Odgovori
A kada ce biti para za trepcuce semafore?
zagor Odgovori
dobro da su gradjani primetili da farba kojom farbaju (obelezavaju ) put nije adekvatna za asfalt. Koristi se jeftina nitro boja ( a naravno ostatak para ode u dzep ) koju auto gume a narocito kamioni i autobusi izbrisu za vrlo kratko vreme. Zatim, pesacke prelaze, zbog bolje vidljivosti vozaca trebalo bi se ofarbati drugom bojom, npr. narandzastom fluoroscentnom, kako je inace u inostranstvu. A inace je kod nas slucaj daj sta das, samo da se ljudima zamazu oci (ovoga puta i malko asfalta ). Gospodo gradski oci, da ne lutate evo sajta i informacije o boji za puteve i manje trosite na reprezentacije a vise ulazite u nas Grad.

SIGNATURE s.a.Premazivanje na hladno SINOFLEX ARMOR
Izuzetna vidljivost nocu
Velika zaštita od klizanja
Atestirano na 48 meseci
Sinoflex Armor je koncipiran za dobijanje i trajno održavanje savršene vidljivosti i danju i noću svih specijalnih radova
(zapisa, strela, stop oznaka, zebri, pešačkih prelaza...).
Prednosti proizvoda
. Izuzetna vidljivost noću : Trajnost odbijanja zraka≥239 mcd za period od 48 meseci
. Velika zaštita protiv klizanja : SRT≥
0,54 u periodu od 48 meseci. Vrlo dobra otpornost na habanje : Napomena od 7/
10 za 48 meseci
. Stvrdnjavanje bez isparavanja rastvarača : 100% aktivna materija
savest Odgovori
Pomolimo se da ne bude kiše...inače se ništa neće videti od te signalizacije za meseca dana.
klrzedtn Odgovori
super
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.