Komentara: 2
Pregleda: 8201

Evropski san: Počinje 22. Festival evropskog filma Palić

17.07.2015. u 16:18h
Izvor: Subotica.com
Dvadeset i drugi Festival evropskog filma Palić svečano će na spektakularnoj Letnjoj pozornici u subotu uveče otvoriti poznati švedski reditelj Roj Anderson (Roy Andersson).
Evropski san: Počinje 22. Festival evropskog filma Palić

Njemu i našem cenjenom autoru Želimiru Žilniku će neposredno pre toga biti uručena nagrada „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu. Nagrade će im uručiti direktor Festivala Radoslav Zelenović i predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Kristian Žene (Christian Jeune), čelnik odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu (drugi čovek najznačajnijeg filmskog festivala u svetu), Dome Karukoski, finski reditelj, Agnes Kočiš (Ágnes Kocsis), mađarska rediteljka, Mira Fornaj (Mira Fornay), slovačka rediteljka, Sergej Trifunović, srpski glumac i Johanes Kunke, švedski glumac. Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Prisutnom auditorijumu predstaviće se i Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari. Članovi žirija su: Majkl Petison (Michael Pattison) iz Velike Britanije, koji piše za „Hollywood Reporter“, „Variety“ i za „British Film Institute“, Đerđ Baron (György Báron), najznačajniji mađarski kritičar, kao i filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1 - Vladimir Džudović.

Publici će se obratiti i Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, kao i Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje.

Evropski san: Počinje 22. Festival evropskog filma Palić

Roj Anderson

U subotu, 18. jula, od 18 časova, u subotičkom bioskopu Eurocinema na Otvorenom univerzitetu, biće održane specijalne projekcije dva kratka filma Roja Andersona - „Nešto se dogodilo“ (24 min) i „O slavni svet“ (14 min), nakon kojih će biti upriličen razgovor selektora Petra Mitrića sa poznatim švedskim sineastom pred prisutnom publikom.

22. Festival evropskog filma Palić održaće se od 18. do 24. jula 2015. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano više od 90 filmova u 9 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitnicima nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Klasici na trgu i Ekološki dokumentarci.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoriće u subotu, 18. jula, u 21 čas film “Život posle” Magnusa Von Horna, odlična minimalistička drama u kojoj glavnu ulogu igra Ulrik Munther, inače (u stvarnom životu) velika muzička zvezda u Švedskoj. Očekuje nas i “Nasukan u Kantonušvedskog reditelja Monsa Moansona (Måns Månsson), neka vrsta hibridnog filma koji poseduje elemente dokumentarnog žanra jer je okruženje u kojem se nalaze glumci (glavni junaci) stvarno, egzistira u realnom vremenu, kao i impresivno neo-noar ostvarenje španskog reditelja Karlosa Vermuta (Carlos Vermut) “Magična devojka”.

Evropski san: Počinje 22. Festival evropskog filma Palić

 “Every Thing Will Be Fine”

 “Every Thing Will Be Fine”, novi igrani film Vima Vendersa (Wim Wenders) imaće srpsku premijeru u 3D tehnici na čudesnoj Letnjoj pozornici u okviru Glavnog takmičarskog programa. Od domaćih ostvarenja, kao festival koji vodi brigu o nacionalnim autorima, ove godine je za Glavni takmičarski program odabran film koji je bio prikazan u Glavnom programu Kana - „Panama“ Pavla Vučkovića. U okviru istog programa imamo i svetsku premijeru estonskog filma „Rukli“ (Roukli) reditelja Vejka Onpua (Veiko Õunpuu), koji je odlučio da na Festivalu evropskog filma Palić ima premijeru pre filmskih festivala u Torontu i Veneciji.  U okviru Glavnog takmičarskog programa biće prikazano 14 filmova (12 će se takmičiti za nagrade, dva filma su van konkurencije).

U okviru ovogodišnje takmičarske selekcije Paralele i sudari Festivala evropskog filma Palić biće prikazan izbor od deset filmova koji “predstavlja putovanje kroz savremenu produkciju geografskog, sociološkog i istorijskog prostora Istočne Evrope”, po rečima selektora Petra Mitrića. Selekciju Paralele i sudari otvoriće „Fatamorgana“ (Mirage) Sabolča Hajdua (Szabolcs Hajdu), prvi put predstavljen na poslednjem izdanju filmskog festivala u Torontu, koji se bavi pitanjem savremenog robovlasništva i rasizma u Mađarskoj.

Evropski san: Počinje 22. Festival evropskog filma Palić

„Fatamorgana“

Posebno je zanimljiv ruski film „Test“ Aleksandra Kota (Alexander Kott) u kojem nema dijaloga: priča o ljubavnom trouglu sa neverovatnim obrtom i jakom društvenom porukom. Film Aferim!, za koji je rumunski reditelj Radu Jude na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu dobio Srebrnog medveda za najbolju režiju, jedan je od naslova koji će sigurno skrenuti pažnju na predstojećem Festivalu.

Evropski san: Počinje 22. Festival evropskog filma Palić

"Aferim"

Poslastica ovog programa biće i domaći naslov „Bez stepenika“ Marka Novakovića, fantastično ostvarenje koje će imati svetsku premijeru na predstojećem Festivalu evropskog filma Palić. Na žalost, glavni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković nije više među nama i ovo će biti i svojevrstan omaž njemu.

Evropski san: Počinje 22. Festival evropskog filma Palić

„Bez stepenika“

Selekciju Mladi duh Evrope otvoriće ostvarenje „Kraj leta“ (End Of Summer) Johana Johansona (Jóhann Jóhannsson), najznačajnijeg živog savremenog kompozitora, dobitnika Zlatnog globusa za muziku za film „Teorija svega“ (za koji je takođe nominovan i za Oskara!), a ovo je njegovo debitantsko ostvarenje kao režisera. Johan Johanson će biti gost Festivala, kao i Mark Rider (Mark Reeder), koji će u izuzetnom dokumentarnog filmu “B film: Požudan i zdrav u Zapadnom Berlinu” (B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin) kao glavni lik i narator predstaviti umetničku scenu Zapadnog Berlina tokom fantastiče divlje dekade – 1979-1989.

Ovogodišnji dobitnici nagrade Underground Spirit Festivala evropskog filma Palić za izuzetan rad na polju nezavisnog filma je grupa španskih režisera Ion de Sosa, Čema Garsija Ibara, Luis Lopez Karasko, Migel Janso i Velasko Broka (Ion de Sosa, Chema Garcia Ibarra, Luis Lopez Carrasco, Miguel Llanso, Velasco Broca). Njima će nagrade uručiti selektor Petar Mitrić u nedelju, 19. jula.

Od pratećih programa izdvajamo izložbu posvećenu Pazoliniju “PPP Nove ore dopo“ čuvenog Ilije Šoškića, koja će biti otvorena 19. jula u bioskopu Abazija na Paliću (19h), zatim još dve izložbe: „65 godina Letnje pozornice“ i „Izložbu fotografija iz istorije slovačke kinematografije“. Biće održan i okrugli sto “GMO – ekološki i ekonomski rulet”, kao i panel diskusija „Novi talas španskog filma“ i “Radionica filmske kritike“ sa vrhunskim predavačima, koja će trajati četiri dana.

Ove godine će, u periodu od 19. do 23. jula na Velikoj terasi, biti po prvi put organizovan Food Film Fest, jedinstvena filmsko-gastronomska manifestacija u Srbiji. Posetiocima i gostima festivala, novinarima, žiteljima Subotice i Palića, svim ljubiteljima dobrog filma i još bolje hrane, biće ponuđeno uživanje za sva čula. Pripremaće se specijaliteti sa nekoliko kontinenata, biće i ljutog i slatkog - raznih neverovatnih ukusa koji će izazivati senzacije u ustima, kao i odličnog vina... Biće i dobrih filmova, koji asociraju na gastonomska odredišta na koja ćemo vas voditi.

Festival evropskog filma Palić se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

Posetite zvaničnu internet prezentaciju Festivala - www.palicfilmfestival.com

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 8201
Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.