Komentara: 27
Pregleda: 7795

Epidemiološka situacija u Subotici nestabilna, moguće prisustvo omikrona

04.01.2022. u 15:40h
Izvor: Subotica.com
Broj pacijenata koji je nakon novogodišnjih praznika potražio pomoć u kovid ambulanti je u porastu, a shodno tome i broj pozitivnih na virus kovid-19. Kako su kliničke slike nešto blaže, iz Doma zdravlja Subotica ne isključuju mogućnost prisustva omikron soja, a epidemiološku situaciju u našem gradu ocenjuju kao nestabilnu.
Epidemiološka situacija u Subotici nestabilna, moguće prisustvo omikrona

Kovid ambulanta u Harambašićevoj ulici radila je sve vreme praznika, a već u prvim danima godine, dvorište se ponovo puni pacijentima koji su zbog respiratornih tegoba došli na pregled. Kako objašnjava Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica, pretežno se radi o prvim pregledima, a svakog dana se povećava i broj pozitivnih na virus kovid-19.

- Ako imamo preko 100, 110 i 120 pacijenata dnevno, od toga je 10 do 11 kontrolnih, ostalo su sve prvi pregledi. To znači da se svi javljaju prvi put i da su novooboleli. Ako kažem da beležimo i veći broj pozitivnih slučajeva, to izgleda ovako. Prošlog ponedeljka smo imali osam pacijenata koji su bili pozitivni, juče je to bilo 33. Dakle, svaki dan sigurno, ali polako, beležimo veći broj pozitivnih pacijenata - kaže Beoković, dodajući da se shodno tome povećao i broj pacijenata koje upućuju u bolnicu na dalju dijagnostiku. - Sada je to već više od 10 dnevno, a ranije smo slali do 10, nekada ni toliko, jer na veći broj pregleda, dolazi i veći broj komplikacija.

Epidemiološka situacija u Subotici nestabilna, moguće prisustvo omikronaIako još nije zvanično potvrđeno prisustvo omikron soja u Subotici, kliničke slike pacijenata ukazuju da bi ovaj soj virusa kovid-19 mogao biti već među Subotičanima, dodaje Beoković.

- Kliničke slike su lakše i simptomi nisu toliko drastični kao kod delta soja, tako da možemo reći da se i kod nas neizostavno javlja omikron. Kontaktirali smo i sa Novim Sadom, oni kažu i kod njih je tako, nije još zvanično, ali nezvanično se ne radi toliko o delta soju nego omikron soju, koji je svuda u okruženju i neminovno je i da dolazi kod nas - ističe Beoković.

Epidemiološka situacija u Subotici nestabilna, moguće prisustvo omikrona

Arhiva, novembar 2020. godine

Zbog svega navedenog, ali i toga da se postotak inficiranih od ukupnog broja testiranih popeo sa 10 na 20 odsto, naša sagovornica ocenjuje da je epidemiološka situacija u Subotici nestabilna.

- Moram da naglasim da mi ni u prethodne dve-tri nedelje nismo baš imali mirnu situaciju. Nije bilo da smo imali dan da nije bio zabeležen pozitivan slučaj. To se nije desilo i rekla bih da ni tada nije bila mirna situacija, samo malo mirnija nego što je to bilo u prethodnom periodu, a sada sigurno već postaje nestabilna situacija - poručuje Beoković.

U kovid ambulanti je trenutno angažovano šest medicinskih timova, čiji broj će se povećavati shodno broju pacijenata. Radno vreme je svakog dana od 7 do 22 časova, a kontakt telefon je 024/546-104.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 7795
Povezane teme

dom zdravlja subotica

korona virus

epidemija korona virusa

kovid ambulanta

epidemiološka situacija

korona

ivanka beoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.