Komentara: 2
Pregleda: 3299

Epidemiološka situacija u Subotici na nivou ispod višegodišnjeg proseka

08.02.2016. u 15:33h
Izvor: Subotica.com
Epidemiološka situacija u Subotici na nivou ispod višegodišnjeg proseka

Kako je virus influence na teritoriji Srbije dokazan još 5. januara, epidemiolozi smatraju da je slična situacija i kada se posmatra teritorija Severnobačkog okruga.

Ove godine dokazano je prisustvo virusa influence tipa A, tj. podtip H1N1, koji je registrovan kod čak 60 odsto obolelih, podtip H3N2, kao i tip B influence. Ipak, kada je reč o virusu influence epidemiološka situacija je, prema rečima dr Nebojše Bohuckog iz zavoda za javno zdravlje, na nivou ispod višegodišnjeg proseka za ovo doba godine, te su uglavnom prisutna druga virusna oboljenja.

- Iako za sada nemamo dokazano prisustvo ovog virusa, to ne znači da nije prisutan. Rutinska virusološka dijagnostika se ne radi, nego se dijagnoza postavlja na osnovu kliničke slike i postojećih epidemioloških podataka. Međutima, kada posmatramo broj obolelih koji imaju tipičnu kliničku sliku gripa, to je mali procenat. Najviše je onih koji imaju druge viruse, a ne virus influence - kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

U ambulante Doma zdravlja građani dolaze uglavnom zbog akutnih respiratornih bolesti, koje karakteriše blaga ili umereno povišena temperatura, kašalj, kijanje, zapušen nos i curenje iz nosa. Lekari ističu da je važno da obolela osoba miruje dok ne prođu simtomi, kako se ne bi javile komplikacije u vidu bakterijske infekcije pluća. Ukoliko se simptomi virusnih infekcija jave, pri odabiru preparata za otklanjanje simptoma i jačanje imuniteta neophodno je potražiti stručnu pomoć, kažu u Apoteci Subotica.

Epidemiološka situacija u Subotici na nivou ispod višegodišnjeg proseka

Apoteka Subotica

- U sezoni prehlade i gripa ljudi samoinicijativno posežu za vitaminima i preparatima bez konsultacije sa farmaceutom, što nije dobro. Većina preparata za ublažavanje simptoma prehlade se mogu kupiti bez recepta, ali to su lekovi po sastavu. Takvi preparati su uglavnom višekomponentni, te često ne postoji potreba da se uzimaju takvi lekovi - kaže Jelena Pavlović, PR Apoteke Subotica

Poseban oprez, farmaceuti savetuju i kod korišćenja dijetetskih suplemenata za jačanje imuniteta. Zbog međusobnog dejstva sa određenim lekovima, kao i mogućeg predoziranja trebalo bi se konsultovati i u slučajevima primene preparata propolisa, ehinacee, kao i kombinacije više vitamina koji se preporučuju za jačanje imuniteta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3299
Povezane teme

virusi

epidemija gripa

prehlada

influence

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.