Komentara: 1
Pregleda: 2228

Epidemija otežala prikupljanje krvi, dragocena tečnost i dalje preko potrebna

13.11.2020. u 11:48h
Izvor: Subotica.com
Iako trenutno raspolažu dovoljnim zalihama krvi za potrebe lečenja svih bolesnika, iz Službe za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica kažu da će ove godine imati oko 800 prikupljenih jedinica krvi manje u odnosu na prethodnu godinu.
Epidemija otežala prikupljanje krvi, dragocena tečnost i dalje preko potrebna

Kako objašnjava dr Anastazija Mrđa, načelnica Službe za transfuziologiju, ovakva situacija nije samo u Subotici, već i u drugim delovima zemlje, budući da cela Srbija ove godine beleži pad dobrovoljnog davanja krvi jer su, kako navodi, građani najverovatnije uplašeni novonastalom epidemiološkom situacijom, zbog čega se uzdržavaju od dobrovoljnog davalaštva.

- Imali smo blagih nestašica krvi "A" i "O" krvnih grupa, ali smo to uspešno rešili pozivajući naše davaoce krvi koji su se odazvali. Tokom pretprošlog vikenda se desilo da smo bili u manjku sa jedinicama koncentrata trombocita, ali to naravno može da se desi u toku kratkog vremenskog perioda, ako se pojavi više pacijenata sa istom krvnom grupom, a da su dnevne potrebe za jednog pacijenta minimum 5-6 jedinica, što znači i toliko davalaca krvi, i kada se zna da je rok trajanja jedne takve komponente samo pet dana, a da lečenje pacijenta može da traje i nekoliko dana - objašnjava dr Mrđa.

Epidemija otežala prikupljanje krvi, dragocena tečnost i dalje preko potrebnaKrajem svake kalendarske godine, Služba za transfuziologiju pravi plan akcija dobrovoljnog davanja krvi za narednu godinu, koje realizuje u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama i radnicima iz našeg grada. Uz redovne, na inicijativu Crvenog krsta Subotice ove godine je organizovana i jedna vanredna akcija na Svetski dan srca, a kako bi se zalihe krvi održale stabilnim, iz ove gradske organizacije planiraju da do kraja godine organizuju još jednu takvu akciju.

- Bez obzira na epidemiološku situaciju, transfuzijsko lečenje mora da se odvija neometano i to je glavi razlog zašto želimo da organizujemo još jednu vanrednu akciju. Ipak, pratimo situaciju iz dana u dan i čekamo da vidimo da li će eventualno biti uvođenja novih mera. Akcija je trenutno u pripremi i ako dobijemo odobrenje za njeno održavanje, građani će na vreme biti obavešteni - kaže Nevena Lukić iz Crvenog krsta Subotice.

Epidemija otežala prikupljanje krvi, dragocena tečnost i dalje preko potrebnaDo tada, zainteresovani građani mogu da se odazovu na one planirane akcije, te će se 16. novembra krv dobrovoljno prikupljati na Visokoj tehničkoj školi od 8 do 11 časova, a 19. novembra u Bačkoj Topoli. Osim toga, krv je moguće dati i u Službu za transfuziologiju svakog radnog dana od 7 do 10 časova, uz obavezno nošenje lične zaštitne opreme, kako osoblja  bolnice, tako i dobrovoljnih davalaca.

- Dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba uzrasta od 18 do 65 godina, koja nema akutnu ili hroničnu bolest za koju uzima terapiju. Na prijemu se potencijalnom davaocu meri temperatura, popunjava upitnik vezano za zdravstveno stanje i kretanje, kao i na pitanja vezana za određene navike iz života. Na njemu potencijalni davalac daje saglasnost za uzimanje krvi i svojim potpisom potvrđuje tačnost podataka. Nakon toga, obavlja se lekarski pregled gde se detaljnije razgovara o zdravstvenom stanju potencijalnog davaoca krvi. Zbog aktuelne epidemiološke situacije stavlja se akcenat na putovanja, simptome respitorne infekcije, povišenu temperaturu - poručuje dr Mrđa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2228

Povezana vest

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

crveni krst

transfuziologija opšta bolnica

dr anastazija mrđa

crveni krst subotica

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.