Komentara: 2
Pregleda: 3708

Entoni Gidens na 19. Festivalu evropskog filma Palić

25.06.2012. u 15:52h
Izuzetno nam je zadovoljstvo da najavimo dolazak jednog od najznačajnijih mislilaca današnjice - lorda Entonija Gidensa (Anthony Giddens), na ovogodišnji Festival evropskog filma Palić. Entoni Gidens će biti jedan od učesnika u debati “Klimatske promene i politika”, koje će se održati 15. jula u konferencijskoj sali Malegostione na Paliću sa početkom u 10 sati. Predložak za raspravu je Gidensova istoimena studija “Klimatske promene i politika”.
Entoni Gidens na 19. Festivalu evropskog filma Palić

U kritičkom promišljanju mnogostrukosti promena koje preoblikuju modernu kulturu i egzistencijalno iskustvo savremenog čoveka, Festival evropskog filma Palić ne služi se samo isključivo filmskim izrazom. U poslednjih nekoliko godina festivalska dešavanja obuhavataju niz rasprava koje na specifičan način problematizuju goruće društvene probleme. U tom duhu, ove godine Festival evropskog filma Palić organizuje okrugli sto pod nazivom „Klimatske promene i politika“, koji prati tradicionalnu filmsku selekciju evropskog ekološkog dokumentarnog filma, Eco Dox.

Pored Entonija Gidensa, poziv za učešće na okruglom stolu upućen je na ime petnaestak intelektualaca (politikologa, antropologa, filozofa,...) iz regiona i Evrope.

Entoni Gidens na 19. Festivalu evropskog filma PalićEntoni Gidens je jedan od najpoznatijih sociologa današnjice. Rođen je u Londonu 1938. godine. Školovao se na Univerzitetu Hal, a doktorirao na Kings koledžu (Kembridž), na kojem je kasnije predavao i stekao zvanje profesora. Od 1997. do 2003. godine bio je direktor Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE), gde je sada počasni profesor. Od 2004. godine nosi titulu plemića i predstavnik je Laburističke partije u Domu lordova. Pobornik je teorije „trećeg puta“, političke filozofije koja redefiniše poziciju socijaldemokratije u periodu posle Hladnog rata, u eri globalizacije. Autor je više od 30 naslova, među kojima se ističu: „Capitalism and Modern Social Theory“ (1971), „The Constitution of Society“ (1984), „Modernity and Self-Identity“ (1991), „Beyond Left and Right“ (1994) i „The Third Way: The Renewal of Social Democracy“ (1998). Njegov udžbenik „Sociologija“ doživeo je šest izdanja i koristi se na univerzitetima širom sveta. Gidens je i autor više od 200 članaka, eseja i naučnih radova cenjenih zbog interdisciplinarnog pristupa ovog autora. Njegova dela prevedena su na oko 29 jezika.

U studiji „Klimatske promene i politika“ (Clio, 2010) koja je inspirisala debatu, Entoni Gidens  upozorava da se klimatske promene umnogome razlikuju od ostalih problema sa kojima se čovečanstvo danas suočava i da bi posledice po život na Zemlji mogle biti katastrofalne ukoliko dozvolimo da se i dalje nekontrolisano odvijaju. Političke mere na svim nivoima mogu imati presudan uticaj na ograničavanje globalnog zagrevanja, navodi Gidens, i iznosi mnoštvo novih ideja i predloga za razrešavanje oprečnih političkih stavova u ovoj oblasti. Nezaobilazna za sve tvorce i kreatore politike, ova studija ne zaostaje za drugim Gidensovim delima koja su poslednjih decenija doprinosila menjanju društvene i političke misli u Evropi.

Planirano je da se izlaganja sa okruglog stola publikuju u vidu Zbornika na srpskom i engleskom jeziku.

Entoni Gidens na 19. Festivalu evropskog filma PalićDevetnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih festivala evropskog filma na Starom kontinentu, održaće se od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija u lepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Posetite zvaničnu internet prezentaciju Festivala - www.palicfilmfestival.com

Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3708
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

festival na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.