Komentara: 2
Pregleda: 4003

Elektronske članske kartice u Gradskoj biblioteci

10.04.2012. u 17:34h
Izvor: RTV Yueco
Od početka aprila u Subotičkoj Gradskoj biblioteci se izdaju elektronske članske kartice. Ove kartice treba da olakšaju posao bibliotekarima, ali i da omoguće članovima biblioteke da dobiju informaciju o knjigama koje traže. Uvođenjem ovog sistema, korisnici će morati strogo da vode računa o tome da knjige produžavaju pre isteka roka za vraćanje, jer će im u suprotnom sistem sam zaračunavati dane zakašnjenja po knjizi i danu.
Elektronske članske kartice u Gradskoj biblioteci

Mira Kovačević je član Subotičke biblioteke već više od 5 godina. Svakog meseca ona sa pozajmnog odeljenja uzme nekoliko naslova. Kaže da voli da čita i da rado posećuje ovu ustanovu kulture, nekada i po nekoliko puta u toku meseca. Mira je danas preuzela svoju elektronsku člansku karticu.

Od avgusta 2011. Godine članovi biblioteke se unose u elektronsku bazu podataka, a pošto su početkom aprila u biblioteku stigli svi neophodni uređaji, Subotička biblioteka počela je sa izdavanjem elektronskih članskih kartica. Zamena običnih članskih kartica za elektronske je besplatna i obavlja se na licu mesta, za sve članove biblioteke. Nove kartice su plastificirane, na njima piše ime i prezime člana biblioteke, a sadrže i bar kod koji prilikom očitavanja, bibliotekaru pruža informacije o korisniku i naslovima koji su uzeti. Pošto je izdavanje knjiga kompjuterizovano, sistem za izdavanje knjiga dozvoljava uzimanje 3 naslova, a vreme zadržavanja knjiga je ograničeno na 30 dana. Korisnici strogo treba da vode računa o tome da knjige produže pre roka isteka, jer će im u suprotnom sistem sam zaračunavati kazne u iznosu od 8 dinara po naslovu i danu. Prošle godine su svi članovi biblioteke na Dečjem odeljenju dobili elektronske kartice, a u planirano je da u narednom periodu i svih 3000 članova pozajmnog odeljenja za odrasle dobije nove elektronske kartice, kao i svi ogranci biblioteke.

Naša gradska biblioteka se trenutno nalazi u testnoj fazi, pa Subotičani još uvek ne mogu da koriste sve prednosti posedovanja elektronske članske kartice, ali kada prođe ova faza članovi biblioteke će putem interneta moći da produže vremeiznajmljivanja knjiga, da dobiju informaciju o tome da li je knjiga koju žele da uzmu trenutno raspoloživa, a ako nije, moći će da je rezerevišu online. Takođe, čitaoci trenutno na kartici ne mogu da vide datum izdavanja knjiga, ali će kada prođe test faza, moći da vide i ovu informaciju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 4003
Povezane teme

gradska biblioteka

gradska biblioteka subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.