Komentara: 4
Pregleda: 2498

Elektronske cigarete nisu bezbednija alternativa, 365 dana bez duvana jedini ispravan izbor za svakog pojedinca!

31.01.2024. u 09:18h
Izvor: Subotica.com
Iz godine u godinu sve je veći broj konzumenata elektronskih cigareta, a među učenicima 7. razreda čak 17 odsto dečaka, odnosno 20 odsto devojčica je već isprobalo ovaj novi nikotinski proizvod. Sa ovim neslavnim podacima dočekali smo Nacionalni dan bez duvana koji se ove godine obeležava pod sloganom "365 dana bez duvana".
Elektronske cigarete nisu bezbednija alternativa, 365 dana bez duvana jedini ispravan izbor za svakog pojedinca!

Lekari ističu da najviše zabrinjava činjenica da duvanska industrija marketinške aktivnosti usmerava ka mladima koristeći društvene mreže i uticajne influensere pri promociji novih nikotinskih proizvoda, u prvom redu elektronskih cigareta. Ovo za posledicu ima poražavajuću statistiku - čak 31 odsto dečaka, odnosno 30 odsto devojčica isprobalo je elektronske cigarete već u 1. razredu srednje škole.

Ovo su podaci koji treba da nas brinu i da alarmiraju kako roditelje, tako i stručnu javnost, odnosno celokupnu zajednicu kako bismo zaštitili decu od uticaja ovako agresivnog marketinga duvanske industrije - podvlači dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje i upozorava da novi nikotinski proizvodi nisu manje štetni i ne predstavljaju alternativu za odvikavanje od pušenja - Sa sigurnošću možemo da tvrdimo da sadržaji ovih nikotinskih proizvoda kakvi su elektronske cigarete i snus sadrže veliki broj toksičnih, pa i kancerogenih materija i nikako ne predstavljaju bezbedniju alternativu klasičnim cigaretama. Svi ovi proizvodi sadrže nikotin koji izaziva zavisnost, a sadrže i neke potpuno nove štetne sastojke kojih nema u klasičnim cigaretama. Naročito zabrinjava činjenica da taj fini aerosol sadrži izuzetno mnogo mikronskih čestica koje prodiru duboko u pluća i praktično direktno ulaze u krvotok.

Elektronske cigarete nisu bezbednija alternativa, 365 dana bez duvana jedini ispravan izbor za svakog pojedinca!

PREVENTIVNA ZDRAVSTVENA AKCIJA U MZ "BAJNAT" Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana, danas od 10 do 12h, u prostorijama MZ "Bajnat" biće upriličena besplatna zdravstvena akcija - Akcija je namenjena korisnicima Narodne kuhinje, usluge Prihvatilišta za beskućnike, kao i stanovnicima Bajnata. U ovoj mesnoj zajednici danas ćemo podeliti i pakete hrane i higijene socijalno najugroženijim sugrađanima, a volonteri Crvenog krsta će na Prozivci sprovesti uličnu akciju u okviru koje će deliti edukativni materijal, upućivati mlade, odnosno podsećati starije na štetnost duvana i duvanskih proizvoda - najavljuje Zoran Milovanović iz subotičkog Crvenog krsta.

Pošto su ovo proizvodi novijeg datuma, još uvek je rano da se govori o tome kakve štetne posledice će prouzrokovati, ali izvesno je da će, poput klasičnih cigareta, dovesti do patnje, bolesti i prerane smrti, izričiti su lekari.

Sa druge strane, o klasičnim duvanskim proizvodima znamo mnogo. Poznato je da se u njima nalazi preko sedam hiljada različitih hemikalija, odnosno više od 70 kancerogenih i da ne postoji ćelija u organizmu na koju oni ne deluju štetno - podseća dr Kosić Bibić i dodaje da je više od 90 procenata svih kancera pluća posledica upotrebe duvanskih proizvoda ili izlaganja duvanskom dimu - Tu su i različita kardiovaskularna oboljenja, a u direktnoj vezi sa upotrebom duvana su i brojne maligne bolesti. Pušenjem u trudnoći majke rizikuju da se dete rodi sa manjom telesnom masom, sa problemima na plućima...Mala deca su naročito osetljiva, jer njihovo srce brže radi, brže dišu i kada su izloženi duvanskom dimu unose više toksna nego odrasli, a njihova jetra, pluća i bubrezi mnogo manje mogu da kompenzuju i detoksikuju sve te štetne materije. Mališani koji su izloženi duvanskom dimu češće imaju upale grla, nosa i uha, češće razvijaju pneumonije i zato ih moramo zaštititi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 4 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 2498
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

nacionalni dan bez duvanskog dima

crveni krst subotica

zoran milovanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.