Komentara: 6
Pregleda: 1910
Foto

Edukacija dece i mladih o pravilima u saobraćaju

18.09.2023. u 17:22h
Izvor: Subotica.com
Edukacija dece i mladih o pravilima u saobraćaju

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Subotice organizuje dve kampanje čiji je cilj edukacija dece i mladih o saobraćajnim pravilima. U akcijama  „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“ učestvuju svi uzrasti, od najmlađih do đaka završnih godina srednjih škola.

- Osnovni cilj je povećanje svesti o bezbednom učešću u saobraćaju, jer je to od suštinskog značaja za smanjivanje nesreća i stradanja u saobraćaju. U ovoj edukaciji ciljna grupa su završni razredi srednjih škola u Subotici, a biće reči i o svim učesnicima u saobraćaju – pešacima, vozačima, biciklistima, motociklistima... – najavljuje Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja rada Subotice. – Statistika nam ide na ruku, kampanje daju najbolji rezultat ali moraju da se održavaju u kontinuitetu, godinama. Bez jasne edukacije i upoznavanja sa posledicama nebezbednog ponašanja nema napretka. Mogu da se propišu pravila, ali ako neko nema svest šta može da se desi ukoliko se ona ne poštuju, nema efekta.

Edukacija dece i mladih o pravilima u saobraćaju

O pravilima u saobraćaju okupljenim đacima govorio je Slaviša Savić, koji je sopstvenim primerom ukazao na važnost poštovanja pravila i stravičnu kaznu koja može da ih sleduje.

- Učenicima pokušavam da prenesem sa kakvim sve posledicama može da se susretne neko ko ne poštuje saobraćajne propise. Ja sam žrtva  saobraćajne nezgode, moja invalidnost je nastala pre 30 godina zbog prebrze vožnje, nevezivanja pojasa i svih drugih mladalačkih izazova koji su i danas aktuelni  - ističe predavač. – Mladi treba da znaju da zbog delića sekunde i mladalačke nepromišljenosti može da se uništi jedan život, jedna mladost, budućnost, čak i porodica. Mladi ne treba da se plaše saobraćaja, ali treba da znaju da učešće u njemu nije dečja igra koju možemo ponoviti, da svaki sekund tokom učešća budu koncentrisani, da ne koriste alkohol i psihoaktivne supstnace  vožnji, vezuju pojas, poštuju ograničenje brzine... Mladi misle uglavnom na finansijske posledice, ali ne shvataju da ta kazna nije kazna, nego neplanirani trošak. Kazna je ova koju ja služim već 30 godina i ona ne može da se plati.

Edukacija dece i mladih o pravilima u saobraćajuUčenici su pomno slušali predavanja, a sa njega izašli puni utisaka i razmišljanja. Uoči tribine želeli smo da saznamo šta su očekivanja nekih od njih.

- Vozim traktor i auto i trudim se da ispoštujem pravila i vozim po propisima. Naročito traktor, na koji kada se zakače dve prikolice može da bude veoma dugačak i nezgodan za vožnju. Iskreno, mislim da moja generacija nije bas posvećena pravilima u saobraćaju, nisu svesni šta mogu da izazovu ukoliko ih ne poštuju. Mislim da ovakve tribine mogu da pomognu, da vidimo šta može da se desi ukoliko ne vodimo računa u saobraćaju – smatra Filip Šimon (18), učenik TŠ „Ivan Sarić“.

Edukacija dece i mladih o pravilima u saobraćaju

U četvrtak, 21. septembra, na poligonu auto-pijace, od 10 do 14 časova održaće se trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste. Polaznici će imati priliku da se upoznaju sa raznim situacijama u kojima će se nalaziti u saobraćaju kao što će kroz praksu naučiti kako da na bezbedan i pravilan način učestvuju u saobraćaju. Trening će voditi nekadašnji instruktor MUP-a, Miodrag Dimitrijević.

Svi zainteresovani mogu da se prijave na trening putem mejla saobracaj@subotica.rs sa sledećim podacima, uz navođenje imena i prezimena, broja telefona i marke i modela motocikla, odnosno mopeda. Prijave se primaju do srede, 20. septembra, do 15 časova.

Izvor: Subotica.com
Edukacija: „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“ Edukacija: „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“ Edukacija: „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“ Edukacija: „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“ Edukacija: „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“ Edukacija: „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“ Edukacija: „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“ Edukacija: „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 1910
Povezane teme

bezbednost učenika

bezbednost biciklista

bezbednost u saobraćaju

bezbednost saobraćaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.