• Pregleda: 2099

Dveri Subotica: Uvesti u primenu usvojeni Lokalni antikorupcijski plan

Saopštenje Gradskog odbora Pokreta "Dveri" Subotica prenosimo u celosti.
Dveri Subotica: Uvesti u primenu usvojeni Lokalni antikorupcijski plan

Subotičke Dveri će se pozivati na usvojeni Lokalni antikorupcijski plan prilikom ukazivanja na korumptivne radnje u našem gradu i insistirati na njegovom punom sprovođenju. Ostaje da se vidi da li će lokalna vlast imati smelosti i volje da sankcioniše sve one čijim se delovanjem rasipa novac građana Subotice.

Pre osam meseci GO Dveri u Subotici ukazivala je na nejednakost pred zakonom prilikom izgradnje objekta od strane investitora DG Gradnja u ulici Petefi Šandora 3-5.

U pitanju je slučaj gde se zauzima gradska javna površina i vrši izgradnja stambene zgrade koja nije od javnog interesa, a sve to na štetu građana. Sad je ulica puštena u saobraćaj i Dveri su tražili informaciju od javnog značaja koliko se finansijskih sredstava od zauzeća javne površine slilo u gradsku kasu, koliko za zauzeće puta,parking prostora, trotoara.

Od Gradske uprave dobili smo odgovor u vidu tabele sa osam ugovora ili predračuna. Bez ikakvog objašnjenja, za zauzeće javne površine uplaćeno je ukupno 230.000 dinara.

Sa ovako šturim objašnjenjem nemože se doći do zaključka koja površina, kolika i u kom vremenskom periodu je bila predmet ugovora po kojima je izvršena uplata od strane investitora.

Nastavak prepiske sa Gradskom upravom samo vodi u besmislenost kako dobiti informacije od javnog značaja, a da one budu potpune. Transparentnost rada Gradske uprave se ogleda i u davanju sveobuhvatnih informacija, a ne nepotpunih koje imaju samo jedan cilj da se odgovori na pitanje jer je to zakonska obaveza.

Dveri opet ponavljaju da Gradska uprava mora da bude servis građana.

Od početka gradnje objekta, u dužini od kružnog toka do gimnazije, nije vršena naplata parking prostora.U takvoj situaciji reč je o 18 parking mesta, i kada se obračuna cifra koja nije naplaćena, dolazimo do 2.134.080 dinara. To je suma koju je JKP ,,Parking“ morao da naplati od investitora. To nije učinjeno ,odnosno nismo došli do informacije da je bilo uplate po osnovu zauzeća parking površine. Tim nečinjenjem oštećen je budžet Republike Srbije za preko 300.000 dinara.

Na osnovu koje gradske odluke JKP ,,Parking“ nije izvršilo naplatu parking prostora?Ako je takva odluka i postojala ona je mogla da se odnosi isključivo na izvođenje radova koji su od javnog interesa.Ovde je reč o  2 miliona dinara je suma koju nijedan naš građanin neće potrošiti za parkiranje u svom životu.

Dveri ukazuju da svi moramo biti jednaki pred zakonom bez obzira na versku, nacionalnu, partijsku pripadnost, nezavisno od toga da li ste bogatiji sugrađanin ili jedva preživljavate ovaj neoliberalni sistem.

Na sednici Skupštine grada Subotice koja je održana 06.07.2017., većinom odbornika usvojen je Lokalni antikorupcijskiplan (LAP). Primenom ovog plana može se doći do istine, odnosno odgovora na pitanje da li u gore navedenom slučaju imamo koruptivno ponašanje čelnika Gradske uprave.

GO Dveri u Subotici podržava donošenje ovog plana ali istovremeno predviđa da će primena ovog plana biti problematična. Izražavamo bojazan da će ostati samo mrtvo slovo na papiru. Na nivou Republike treba da se donese dugo najavljivani Zakon o poreklu imovine, pa bi tada i primena Lokalnog antikorupcijskog plana imala smisao.

Subotičke Dveri će se pozivati na usvojeni Lokalni antikorupcijski plan prilikom ukazivanja na korumptivne radnje u našem gradu i insistirati na njegovom punom sprovođenju. Ostaje da se vidi da li će  lokalna vlast imati smelosti i volje da sankcioniše sve one čijim se delovanjem rasipa novac građana Subotice.

Kako sada stvari stoje, nema mnogo osnova za optimizam.

// kraj saopštenja

Izvor: Srpski pokret "Dveri"

povezane teme

11
AlwaysUltra Odgovori
btw , sinoc sam se neprijatno iznenadio videvsi da je i nedavno renovirana Age Mamuzica delom zatvorena - stvorilo se nekakvo gradiliste sa ogromnim kranom , a deo ploca okolo je vec razlomljen.
Deset godina zatvorenu Nusicevu ulicu vise niko i ne spominje.
Bivse gradonacelnike (odgovorne za haos u kojem se grad nalazi) takodje niko ne tereti (osim istorije - to je jedini sud od kojeg ne mogu pobeci) !
Safet Odgovori
Ovi na sledecim izborima padaju ispod cenzusa i svi se radujeml tome
Овца за шишање
Слажем се! Садашња неспособна градска власт на наредним изборима ни цензус неће прећи!
Safet
Slusaj ovog opozicionog bota
Овца за шишање
Сафете, стиго си са дванаесточасовне шљаке у Италији? Ти си остварио идеал власти коју подржаваш - да сви побегну из Србије, да би преживели!
Safet
Bijo sam na odmoru opozicioni bote gde ti sendvic a da nema te sendvice
Овца за шишање
Лепо је што си БИЈО на одмору, Сафете. Само, мало чудно називаш брање воћа на педесет степени! Али, не брини, сви ће ти поверовати, сад си црн к'о угаљ! Није битно што ми "ботови" немамо сендвиче, важно је да ви, берачи, ИМА ТЕ!
malterica Odgovori
Kod nas je sve "transparentno" samo kada neko treba da zavrsi svoju politicku karijeru.
Pametnjaković Odgovori
U našem ekonomsko-političkom sistemu je nažalost sve tako namešteno da onaj koji se nalazi na vlasti, ima mogućnost, a to najverovatnije nemilice koristi, da nemilosrdno čerupa gradsku kasu u svoju korist.
Opozicija je tu da kritikuje aktuelnu vlast i da ne dozvoli da se nikakve nezakonite stvari i po državu i društvo ne događaju.
Međutim, opozicija nema nikakvu moć da spreči takve štetne radnje, o njima može samo da priča i to je sve.
A iskreno govoreći, i ta opozicija kada bi došla na vlast, isto bi radila što i sadašnja vlast.
Tako da je možda šteta pričati o svemu ovome, to su samo prazne priče dok se u zakonu nešto ne promeni.
A uskoro se neće menjati ništa, jer se svi oni i u vlasti i u opoziciji povremeno menjaju i vrte oko vlasti, oko para, oko kolača, a kolač i torta oko kojeg se svi oni muvaju je jako sladak i ukusan.
Ako neko nešto i uradi, izgradi, renovira, onda to strašno puno košta, nesrazmerno je to realnim cenama izvršenih radova.
A svako čeka svojih 5 minuta.
Mateus Odgovori
Kako ovima ne smeta zatvoreni deo Pančevačke ulice kod hotela Galerija?
Kako im ne smeta zatvoreni deo Nušićeve ulice kod Ravela?
Kako im ne smeta sada zatvoreni deo ulice Age Mamužića?

Jednostavno, kran negde mora da se postavi.

Prazna saopštenja, promašena tema, 2017. godina je, grad se razvija...
AlwaysUltra
Da ponovim (jer treba ponavljati) - u londonskom Cityiju kran do krana , zgradetina na zgradetini nice , a nigde ni trotoar nije zatvoren - kamoli ulica.
Bice da se London ne razvija , jel tako ??
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.