Komentara: 2
Pregleda: 2430

"Dužijanca" dobitnik nagrade na sajmu turizma u Hrvatskoj

18.11.2018. u 10:46h
Izvor: Subotica.com
Udruženje bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" iz Subotice dobitnik je međunarodne turističke nagrade "Zlatni Interstas 2018" koja je dodeljena krajem prošle nedelje na Sajmu turizma u Solinu, nedaleko od Splita.
"Dužijanca" dobitnik nagrade na sajmu turizma u Hrvatskoj

Nagradu "Zlatni Interstas 2018" dobilo je 11 laureata među kojima i UBH "Dužijanca", koje se ove godine predstavilo i u Zagrebu. Kako se navodi u zvaničnom obrazloženju, nagrada je dodeljenja za "briljantnu prezentaciju duhovno-verske i folklorno-kulturne turističke manifestacije bunjevačkih Hrvata, kojom se brižno čuva i neguje lični identitet, starinski običaji, bogatstvo istorijskih, tradicionalnih, verskih kulturnih vrednosti, prenoseći ih novim pokolenjima, povezujući prošlost i sadašnjost sa savremenošću, čime ova manifestacija snažno doprinosi izvornosti i doprinosu razvoju kulturnog turizma, kao što je grad Subotica, cela Bačka i šire".

UBH "Dužijanca" se tako našla među 35 laureata iz pet različitih kategorija, iz ukupno 9 država, koji su, kako je navedeno, zaslužile priznanja "jer su svojim turističkim programima, ponudom i prezentacijom, stručnim, naučnim projektima, te aktivnim doprinosom kroz kulturu i sport bili u funkciji promovisanja i unapređenja turizma".

"Dužijanca" dobitnik nagrade na sajmu turizma u Hrvatskoj

UBH "Dužijanca" / Viktor Puljak

NAGRADA I ZA DOKUMENTARNI FILM "DUŽIJANCA" - U sklopu "Interstasa" održan je i 21. međunarodni festival turističkog filma, a među nagrađenima našao se i dokumentarac reditelja Branka Ištvančića "Dužijanca", koji je nagrađen za najbolji film festivala do 60 minuta u filmskom prikazu tradicionalnih običaja kulture življenja.

Reditelj filma je Branko Ištvančić koji, uz autora teksta i urednika Alekseja Pavlovskog, potpisuje scenario. Glavni snimatelj je Ivan Kovač, a pomoćni su Dražen Lipka, Ivan Brezovec, Damjan Petrović. Novije arhivske materijale snimili su Zvonimir Sudarević i Marin Piuković. Snimatelji tona su Mladen Šiklić i Krunoslav Ljubanović. Rasvetu potpisuju Ljudevit Fištrić, Zoran Pisačić Vedran Živičnjak. Montažer je Filip Karabelj, dok je autor muzike Pere Ištvančić. Tekst je čitao Drago Celizić, a kolorista je Bogdan Tankosić. Tonsku obradu potpisuje Krešimir Šušljek, sekretar režije je Žaklina Komljen, a producenti su Mate Letica i Stjepan Erić.

Iz Udruženja "Dužijanca" ističu da su veoma počastvovani međunarodnim priznanjem koje ima je omogućilo da "zaplove u međunarodne vode", te izrazilo nadu da će "Dužijanca" ubuduće doživeti još veću turističku promociju.

- Svi u našem Udruženju, kao i mnogi prijatelji "Dužijance" ponose se ovim velikim priznanjem koje nam omogućuje da svojom manifestacijom "zaplovimo i u međunarodne vode", jer smo ovim primljeni u Međunarodni klub zaslužnih za turizam. Ovo priznanje nam je tim draže s obzirom da mi u Udruženju ističemo da je naša manifestacija pre svega izražavanje zahvalnosti bogu i pohvale čoveku i njegovom radu, a tek onda turistička atrakcija. - rekao je predsjednik UBH "Dužijanca" monsinjor dr. Andrija Anišić. - Uvereni smo da će ovo priznanje odjeknuti pozitivno i u našoj zemlji i biti podstrek nekoj turističkoj organizaciji da "Dužijancu" uvrsti u turističku ponudu ne samo na domaćim turističkim forumima nego i na međunarodnim, pa će tako u naš grad privući brojne turiste iz naše zemlje, iz okolnih zemalja ali i iz Evrope i sveta.

Kako ističu u UHB "Dužijanca", prilika učestvovanja na Sajmu turizma u Hrvatskoj iskorišćena je da se uspostave brojni kontakti i pozovu domaćini ove turističke manifestacije da budu gosti centralne proslave tradicionalne manifestacije bunjevačkih Hrvata, koja će se naredne godine održati po 109. put.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2430

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

udruženje bunjevačkih hrvata "dužijanca" subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.