Komentara: 10
Pregleda: 2604

Projekcija dokumentarnog filma "Dužijanca" u nedelju

28.08.2019. u 14:25h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnji Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini obeležiće projekcija dokumentarnog filma "Dužijanca" reditelja Branka Ištvančića, koja će se održati na Etno salašu Balažević u Tavankutu u nedelju, 1. septembra, s početkom u 20 časova. Ova projekcija se priređuje povodom obeležavanja Dana grada, a ulaz je besplatan.
Projekcija dokumentarnog filma "Dužijanca" u nedelju

Dužijanca kao manifestacija i duhovno-religiozni događaj, slavi se u Subotici kao slavlje zahvalnosti Bogu za završetak žetve i kao zahvalnost čoveku i njegovom radu. Različitim sadržajima Dužijance čuva se tradicija i predstavlja lepota običaja bunjevačkih Hrvata, a takođe ima veliki istorijski značaj i vekovnu tradiciju održavanja.

Dokumentarni film "Dužijanca" snimala je ekipa HRT-a tokom 2017. godine u Subotici, isprativši sve događaje, od Blagoslova žita, preko Takmičara risara, do Centralne proslave. Film u trajanju od 50 minuta, donosi priču o nastanku Dužijance, njenom razvoju, opstanku i organizovanju kao porodične proslave, kao i javne crkvene i gradske manifestacije.

Projekcija dokumentarnog filma "Dužijanca" u nedelju

Projekcija dokumentarnog filma "Dužijanca" u nedelju

Film je premijerno emitovan na programu HTV-a početkom avgusta prošle godine, a odlukom žirija 21. Međunarodnog festivala turističkog filma "ITF'CRO 2018", "Dužijanca" je proglašena za najbolji film u kategoriji do 60 minuta. Na svečanoj dodeli diplome, nagradu "Golden Interstas" dobili su i predstavnici Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" iz Subotice.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini organizuje Udruženje za audiovizuelno stvaralaštvo "Artizana" iz Zagreba, u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u saradnji sa HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta i podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra, Društva hrvatskih reditelja i Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2604

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

dan grada

dokumentarni film

filmska projekcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.