• Pregleda: 1565

Projekcija dokumentarnog filma "Dužijanca" u nedelju

Ovogodišnji Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini obeležiće projekcija dokumentarnog filma "Dužijanca" reditelja Branka Ištvančića, koja će se održati na Etno salašu Balažević u Tavankutu u nedelju, 1. septembra, s početkom u 20 časova. Ova projekcija se priređuje povodom obeležavanja Dana grada, a ulaz je besplatan.
Projekcija dokumentarnog filma "Dužijanca" u nedelju

Dužijanca kao manifestacija i duhovno-religiozni događaj, slavi se u Subotici kao slavlje zahvalnosti Bogu za završetak žetve i kao zahvalnost čoveku i njegovom radu. Različitim sadržajima Dužijance čuva se tradicija i predstavlja lepota običaja bunjevačkih Hrvata, a takođe ima veliki istorijski značaj i vekovnu tradiciju održavanja.

Dokumentarni film "Dužijanca" snimala je ekipa HRT-a tokom 2017. godine u Subotici, isprativši sve događaje, od Blagoslova žita, preko Takmičara risara, do Centralne proslave. Film u trajanju od 50 minuta, donosi priču o nastanku Dužijance, njenom razvoju, opstanku i organizovanju kao porodične proslave, kao i javne crkvene i gradske manifestacije.

Film je premijerno emitovan na programu HTV-a početkom avgusta prošle godine, a odlukom žirija 21. Međunarodnog festivala turističkog filma "ITF'CRO 2018", "Dužijanca" je proglašena za najbolji film u kategoriji do 60 minuta. Na svečanoj dodeli diplome, nagradu "Golden Interstas" dobili su i predstavnici Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" iz Subotice.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini organizuje Udruženje za audiovizuelno stvaralaštvo "Artizana" iz Zagreba, u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u saradnji sa HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta i podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra, Društva hrvatskih reditelja i Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
FL Odgovori
Bunjevci nisu Hrvati !!!!
Paja
Tako je. To i ja kazem.
Uvik u pravu
Tako je. Ili si Bunjevac ili Hrvat. Niti mogu niti zelim da se izjasnjavam kao Hrvat nego samo kao Bunjevac,tako i svoju dicu ucim. Zauvik samo Bunjevci kao sto smo oduvik i bili.
Bunjevac Odgovori
Ovo je prava Duzijanca a ne ova Bajiceva koja je po govorima pozvanih vise licila na Gazimestan nego na Duzijancu.
Ivan
Mozda za tebe za mene i moje nije sigurno...
Istina... Odgovori
Agitprop globalista.
bunjevac Odgovori
Čestitam Bunjevcima - Hrvatima na veličanstvenoj Dužijanci koju zajedno sa crkvom čuvaju 109 godina.
Onim plagijatorima (što neuspešno kopiraju sve što rade bunjevački Hrvati) mislim da stvarno prave cirkus od Bunjevaca.
Čudi me kako do sada još nisu pokušali napraviti plagijat od Bunarićkog proštenja.
Bunjevac Odgovori
Napravili bi oni plagijat i od svete mise samo im papa smeta.zato ga ni ne zovu u Srbiju.
Pajto Odgovori
Cim Hrvati financiraju zna se na čiji mlin vodenica melje.. Mi smo Bunjevci a ne neki Veliko Hrvati. Zauvik Bunjevac.
Rata Odgovori
Ovo više nije pitanje prava manijina i negovanja kulturne baštine, već rotura. 3 nedelje terora Dužijancom!!! A ni 3 minuta ne bi dozvolili Srbima ovo u matičnoj zemlji?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.