Komentara: 14
Pregleda: 4777

Dužijanca 2012: trideset manifestacija u čast novog žita

19.06.2012. u 15:51h
Izvor: SuMedija
Ovogodišnja "Dužijanca", tradicionalna subotička svetkovina povodom završetka žetvenih radova i zahvale Bogu na novom žitu, obuhvata 30 manifestacija koje će biti upriličene u Subotici i okolnim salašima.
Dužijanca 2012: trideset manifestacija u čast novog žita

Kako je najavljeno na današnjoj press konferenciji u Gradskoj kući, proslava "Dužijance" je započela još 25. aprila, blagoslovom mladog žita, a biće završena u poslednjoj nedelji avgusta "Bunarićkim proštenjem".

Organizator "Dužijance", kao i prethodnih godina je Hrvatski kulturni centar (HKC) Bunjevačko kolo.

Predsednik Organizacionog odbora "Dužijance" Marinko Piuković najavio je da će najznačajnija svečanost "Dužijance", predaja hleba od novog žita gradonačelniku, biti priređena u nedelju, 12. avgusta na centralnom gradskom trgu.

"Prošle godine proslavljena stogodišnjica "Dužijance", i ocenio da je ona po svom sadržaju i obimu dešavanja bila jedna od najvećih manifestacija koja je održana u Subotici, prevazilazeći lokalne okvire i dobijajući regionalni karakter. Ovogodišnja Dužijanca se sigurno neće razlikovati po svojoj koncepciji, jer su u program su uvršetene sve manifestacije koje su i u prethodnim godinama bile zastupljene. Tako će od ove godine od 25. aprila kada je i zvanično započela, pa do 26. avgusta, kada se zvanično završava biti upriličeno 30 manifestacija u Subotici i Verušiću, na salašu Martina Gabrića" - rekao je Piuković.

Manifestaciju finansiraju Grad Subotica sa milion dinara, Hrvatsko nacionalno veće sa 200.000 i Vlada Srbije sa 100.000 dinara, kao i uz pomoć donatora i sponzora.

Dužijanca 2012: trideset manifestacija u čast novog žita

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4777
Povezane teme

dužijanca

dužijanca 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.