Komentara: 30
Pregleda: 5804

Dulić: Zbog novih poreskih mera Subotica gubi 450 miliona dinara

30.05.2013. u 14:19h
Izvor: RTV
Na osnovu izmena seta poreskih zakona Subotica će u ovoj godini izgubiti 260 miliona dinara, dok će na godišnjem nivou ubuduće biti uskraćena za oko 450 miliona dinara, izjavio je Tanjugu gradonačelnik Subotice Modest Dulić.
Dulić: Zbog novih poreskih mera Subotica gubi 450 miliona dinara

Komentarišući efekte novih poreskih mera usvojenih u Skupštini Srbije, Dulić kao najznačajniji ističe negativan efekat koji će na budžete lokalnih samouprava imati izmene Zakona o porezu na dohodak građana, u delu koji se odnosi sa jedne strane na smanjenje poreza na zarade sa dosadašnjih 12 na 10 odsto, a sa druge strane na povećanje neoporezivog dela zarade na 11.000 dinara.

"S obzirom na to da veći deo sredstava koji se naplati po ovom osnovu predstavlja prihod lokala, izvesno je da će i Grad Subotica ostvariti manje prihode u ovoj godini u odnosu na plan", rekao je Dulić Tanjugu. Kao posebno otežavajuću okolnost, naveo je da se lokalna samouprava nalazi na polovini budžetske godine.

"Veoma je teško smanjiti sredstva na poslovima čija je realizacija već započeta, a to je slučaj sa većim delom naših planova za ovu godinu. Dakle, potražićemo formulu koja će nam omogućiti da najvažnije gradske projekte ne obustavimo i da građanima Subotice omogućimo kvalitetan život bez obzira na sve teže uslove u kojima radimo", rekao je Dulić.

Po pitanju izmena Zakona o porezu na imovinu, kojima je predviđeno da jedinice lokalne samouprave do kraja novembra ove godine utvrde novi način obračuna poreza na imovinu, Dulić ističe da će subotička lokalna samouprava utvrditi "sve predviđene elemente u roku koji predviđa zakon, prvenstveno vodeći računa o tome da se celokupan teret teške ekonomske situacije ne prelije na građane".

U izjavi Tanjugu on je naglasio da se nove mere "teško mogu obrazložiti uštedom za poslodavce", jer se po njegovom mišljenju paralelno sa rasterećenjem u delu poreza na zarade vrši povećanje izdvajanja doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje, odnosno stopa doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje povećava se sa 22 na 24 odsto.

"Ako smanjite poreze, a povećate doprinose, niste olakšali poslovanje privrednicima. Vlada bi više pažnje trebalo da posveti merama koje se odnose na privlačenje novih direktnih stranih investicija, jer je otvaranje novih radnih mesta uslov ne samo za veće prihode države, već i za bolji život", rekao je Dulić Tanjugu.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 5804

Povezana vest

Povezane teme

Modest Dulić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.