Komentara: 0
Pregleda: 2457

RPK Subotica: Izmene Zakona ne donose uštede privrednicima

30.05.2013. u 16:01h
Izvor: RTV City
Izmene poreskih zakona kojima je smanjen porez na zarade i povećana stopa doprinosa za penzijsko osiguranje neće doneti uštede privrednicima, ocenjuju Regionalnoj privrednoj komori Subotica.
RPK Subotica: Izmene Zakona ne donose uštede privrednicima

Prema mišljenju čelnika komore, ključ efikasnijeg punjenja budžeta jeste veća kontrola. Ako privreda neće imati uštede, lokalne samouprave će imati ozbiljan minus, gde će Subotica u ovoj godini imati 260 miliona dinara manje u budžetu do kraja godine, a u perspektivi taj manjak, na osnovu izmena zakona, iznosiće 450 miliona dinara godišnje.

Izmene i dopune šest poreskih zakona, koje su usvojene juče u Skupštini Srbije, iako nisu bile na dnevnom redu, bile su tema razgovora članova Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica. U izjavi novinarima, sekretar komore osvrnuo se na izmene Zakona o porezu na dohodak građana, u delu koji se odnosi sa jedne strane na smanjenje poreza na zarade sa dosadašnjih 12 na 10 odsto, a sa druge strane na povećanje neoporezivog dela zarade na 11.000 dinara, kao i izmene koje se odnose na povećanje izdvajanja doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje, odnosno stopa doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje, koja je povećana sa 22 na 24 odsto. Prema njegovoj oceni, ove mere privrednicima neće doneti nikakve uštete.

Sličnu ocenu izneo je i predsednik komore, koji je sličnim rečima prokomentarisao i efekte Zakona o ograničavanju rokova plaćanja.

Izmene zakona možda neće doneti uštede privrednicima, ali će zato smanjiti gradske kase u lokalnim samoupravama. S obzirom da su smanjeni porezi na zarade, od kojih 80 odsto ide u lokalne budžete, u subotičkoj lokalnoj samoupravi su izračunali da će samo u ovoj godini gradska kasa biti manja za 260 miliona dinara, dok će na godišnjem nivou taj manjak iznositi čitavih 450 miliona dinara.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2457

Povezana vest

Povezane teme

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.