Komentara: 44
Pregleda: 3671

Dulić: Za razvoj Subotice neophodna politička stabilnost

04.04.2013. u 18:50h
Izvor: Dnevnik Online
Gradonačelnik Subotice Modest Dulić rekao je danas da je za dalji razvoj tog grada neophodna politička stabilnost vladajuće većine, uz obavezu da njeni članovi ostave lične animozitete i avete iz prošlosti iza sebe.
Dulić: Za razvoj Subotice neophodna politička stabilnost

"Pre deset meseci, kada je formirana široka koalicija stranaka koje učestvuju u gradskoj vlasti, postojalo je opterećenje, balast, jednog perioda kada Savez vojvođanskih Mađara i Demokratska stranka nisu na pravi način komunicirale”, rekao je Dulić, dodajući da se zato u ponovno formiranje zajedničke vlasti ušlo “sa manje ili više rezervi”.

Dulić je ocenio da su u poslednje dve godine DS i SVM imale međusobne trzavice, iako imaju decenijsku saradnju koja je “u najvećem delu bila pozitivna”."Mislim da je na kraju preovladao upravo stav da je za razvoj grada, što jeste ključno pitanje i obaveza svih koji se bave politikom, preduslov politička stabilnost. Bez obzira na lične animozitete prinuđeni smo i obavezni da sklonimo avete prošlosti iza nas i da ustanovimo većinu koja će obezbediti političku stabilnost kao preduslov za stvaranje ekonomske situacije koja može da privuče investitore”, rekao je Dulić u intervjuu Tanjugu.

On napominje da je DS, osim sa SVM-om, ušao u vlast sa ostalim političkim organizacijama za koje su smatrali da mogu da doprinesu svojim političkim angažmanom razvoju grada.“Mislim da nismo puno pogrešili. Postoje i dan danas određene političke trzavice i razmimoilaženja po određenim stavovima, ali mislim da još uvek preovladava stav da ovakva koalicijia, bez obzira koliko je ona opterećujuća jer je velika, mora da opstane bar još neko vreme”, smatra Dulić.

DS i SVM su vladale Suboticom i na početku prethodnog mandata. Stabilnu većinu u vlasti, svako sa svojim poslaničkim klubovima, u prvih godinu i po dana mandata činile su koalicije oko DS i SVM.Međutim, nakon što SVM u republičkom parlamentu nije podržao predlog budžeta za 2010. godinu, počinju nesuglasice između koalicionih partnera u Subotici oko rekonstrukcije gradske vlade, nakon čega članovi iz redova SVM-a podnose ostavke.
DS sa koalicionim partnerima i uz pomoć delova DS S i DSVM formira stabilnu većinu koja je vlada Suboticom do kraja prošlog mandata.

Pre tačno deset meseci, nakon majskih izbora, potpisan je koalicioni sporazum po kojem vlast u Subotici čine koalicija oko DS, zatim SVM, LSV, LDP, SPO, DS S, SPS, Savez bačkih Bunjevaca i Bunjevačka stranka, kasnije se priključuju i pojedini samostalni odbornici, dok van vlasti ostaju jedino SNS i Pokret mađarske nade.

Međutim, od samog početka su se javljali nesporazumi na relaciji DS - SVM po pitanju funkcionisanja lokalne vlasti, da bi jedinstvo bilo ipak ispoljeno prilikom povlačenja plana generalne regulacije, za koji se tvrdilo da predviđa rušenje hiljadu kuća, sa dnevnog reda Skupštine, dok su poslednji stavovi DS i SVM po pitanju dalje gradnje pozorišta gotovo identični.

Govoreći o inicijativi za raspisivanjem vanrednih pokrajinskih izbora, Dulić je ocenio da je “potpuno prirodna želja i angažovanje određene političke organizacije koja jedino u Vojvodini na pravi način nema utemeljenje, da inicira i izazove prevemene pokrajinske izbore”.

Međutim, napominje Dulić, jasno se zna procedura za raspisivanje vanrednih izbora. “Vlada gospodina Pajtića je po treći put na izborima prošle godine dobila punu podršku, ona ima sigurno legitimitet za posao koji radi i sve dok ona uživa podršku skupštine, potpuno je nesuvislo razgovarati o prevremenim izborima”, rekao je Dulić.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 11 godina i 3 nedelje
Komentara: 44
Pregleda: 3671
Povezane teme

Modest Dulić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.