Komentara: 27
Pregleda: 5527

Dulić: Smanjenje plata je odgovorna i solidarna odluka

06.05.2013. u 11:08h
Izvor: SuMedija
Smanjenje plata funkcionera i zaposlenih u Gradskoj upravi doneće uštedu gradskom budžetu od oko 10 miliona dinara na godišnjem nivou, a gradonačelnik najavljuje da sledi i korekcija plata direktora javnih i javnih komunalnih preduzeća.
Dulić: Smanjenje plata je odgovorna i solidarna odluka

Krajem prošle nedelje Kabinet gradonačelnika je kratkim saopštenjem obavestio javnost da je Gradsko veće na 43. sednici, koja nije bila otvorena za javnost, jednoglasno donelo odluku o smanjenju plata gradskih funkcionera, odnosno izabranih i postavljenih lica u Gradskoj kući.

Kome su tačno i za koliko smanjene plate, pitanja su na koja smo potražili odgovore.

Smanjenje plata, u rasponu od 10 do 20 odsto, odnosi se na izabrana i postavljena lica Grada Subotice, a to su: gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine, zamenik predsednika Skupštine, članovi Gradskog veća, pomoćnici gradonačelnika, pomoćnici predsednika Skupštine, sekretar Skupštine, načelnik Gradske uprave i zamenik načelnika Gradske uprave.

Plata je najviše smanjena gradonačelniku, za 20 odsto, a ostalim gradskim funkcionerima u rasponu od 10 do 15 odsto. Iako se o tome u saopštenju ne govori, smanjenje plata se odnosi na svih 332 zasposlena u lokalnoj samoupravi. Zaposlenima, koji nisu funkcioneri ili izabrana ili imenovana lica, plate nisu značajno smanjene, izuzev rukovodiocima na najvišem nivou u koje spadaju sekretari sekretarijata i šefovi službi. Umanjenje njihovih plata prati umanjenje plata fukncionera, odnosno predviđeno je umanjenje od 10 do 15 odsto u odnosu na sadašnji nivo plata.

Gradonačelnik Modest Dulić naglašava da je izuzetno zadovoljan što je odluka Gradskog veća o smanjenju plata bila jednoglasna. Dakle, postigniut je politički konsenzus stranaka na vlasti, pa sa funkcionerima i izabranim i postavljenim licima nije bilo problema. A šta je sa ostalim zaposlenima?

- Predstavnici Sindikata iskazali su nezadovoljstvo zbog odluke koja za posledicu ima umanjenje zarada zaposlenih u Gradskoj upravi, što se mora razumeti i uvažiti - kaže gradonačelnik. - Razgovarajući sa njima, zamolio sam ih da podrže ovu odluku i da time zajedno pokažemo spremnost na solidarnost i odgovornost u ekonomski teškom vremenu u kome živimo. Koristim ovu priliku da još jednom ukažem na princip pravednosti koji je primenjen prilikom korekcije zarada. Naime, najviše je umanjena plata zaposlenima sa najvećim primanjima, a smanjenje plata zaposlenima sa najnižim primanjima su minimalna. Siguran sam da su predstavnici Sindikata to prepoznali, iako nisu podržali ovu nepopularnu odluku.

Odgovarajuči na pitanje "Subotičkih novina" da li će, kao što je svojevremno i najavio, na dnevni red Gradskog veća staviti i predlog odluke o smanjenju plata direktora javnih i javnih komunalnih preduzeća, gradonačelnik kaže:

- S obzirom na to da smo ovom odlukom Gradskog veća došli u sitaciju da plata gradonačelnika, kao lica najodgovornijeg za vođenje grada, bude niža od plate pojedinih direktora JP i JKP, u narednom periodu će biti smanjene i njihove plate.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 5527
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Modest Dulić

gradsko veće

smanjenje plata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.