Komentara: 21
Pregleda: 3627

Dulić: "Omladina je motor našeg društva"

26.08.2013. u 17:13h
Izvor: RTV Yueco
Današnja omladina u Subotici će za desetak ili petnaest godina biti motor ovog društva i u zavisnosti od toga kako ih danas tretiramo zavisiće i napredak našeg društva, istakao je gradonačelnik Subotice Modest Dulić.
Dulić: "Omladina je motor našeg društva"

On se danas sastao sa državnim sekretarom za omladinu Nenadom Borovčaninom, koji je prilikom posete Subotici istakao da je veoma važno da mladi ljudi učestvuju u društvenom životu grada i da ispoljavaju svoj aktivizam, te je strategija za mlade koja je nedavno usvojena u Subotici, od veoma bitnog značaja. Ono što su najveći problemi omladine, a oko kojih su se svi složili, jesu obrazovanje kao i nedovoljna zaposlenost.

Subotica se već godinama suočava sa problemom odlaska mladih, kako iz okolnih sela, tako i iz Subotice. Jedna od inicijativa koja je pokrenuta jeste da se mladima u ruralnim sredinama pospeši preduzetništvo kako bi nastavili svoje porodične biznise, dok je druga inicijativa vezana za problem odlaska omladine u druge gradove na studije.
Osim Novog Sada i Beograda, zbog nacionalne strukture u Subotici, omladina odlazi na studije i u Budimpeštu, ali i Zagreb. Iz tog razloga, prema rečima gradonačelnika Subotice, postoje ozbiljne ambicije da se od Subotice napravi univerzitetski grad, kako bi se mladi ovde obrazovali, a sve u skladu sa potrebama privrede.

Lokalni akcioni plan za mlade koji je nedavno usvojen u Subotici je po rečima državnog sekretara za omladinu Nenada Borovčanina jedan novi početak, jer je bez takvog plana nemoguće da bilo koja kancelarija za mlade radi.

Ono što je najveći problem omladine jeste kako se obrazovati i naravno nakon toga kako naći posao. To je upravo zadatak sadašnje vlasti koja je zadužena za ovu problematiku. Danas u Srbiji ima oko 220 hiljada nezaposlenih mladih ljudi, ispod 30 godina, što ne bi trebalo da predstavlja problem, neko najveći potencijal, istakao je Borovčanin. Teži se određenim programima koje trenutno sprovodi Evropska unija, a to je da država može da stane iz svakog nezaposlenog mladog čoveka.

Izvor: RTV Yueco
"Omladina je motor našeg društva" "Omladina je motor našeg društva" "Omladina je motor našeg društva" "Omladina je motor našeg društva" "Omladina je motor našeg društva" "Omladina je motor našeg društva" "Omladina je motor našeg društva" "Omladina je motor našeg društva"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 3627
Povezane teme

Modest Dulić

omladina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.