Komentara: 54
Pregleda: 6369

Dulić: Bitka za svako radno mesto, centar grada i Palić

17.07.2013. u 12:05h
Izvor: Subotičke novine
Građani su zasitili pričama o političkoj kombinatorici, prekomponovanjima, prihvatljivim ili neprihvatljivim koalicijama. Moj cilj je da nastavimo bitku za svako radno mesto, da uredimo centar Subotice i oživimo Palić. Za to nije bitna stranačka pripadnost nego rezultati, rekao je za “Subotičke novine“, gradonačelnik Modest Dulić.
Dulić: Bitka za svako radno mesto, centar grada i Palić

Politika na nivou lokala treba da bude lišena velikih političkih tema, treba da se bazira na spremnosti da se svakodnevno rešavaju obični, životni problemi građana, kaže gradonačelnik Modest Dulić i tako odgovara na pitanje o aktuelnoj političkoj situaciji u gradu i stabilnosti skupštinske većine.

- Građani su zasitili pričama o političkoj kombinatorici, prekomponovanjima, prihvatljivim ili neprihvatljivim koalicijama. Moj cilj je da nastavimo bitku za svako radno mesto, da uredimo centar Subotice i oživimo Palić. Za to nije bitna stranačka pripadnost nego rezultati - naglašava gradonačelnik. - Politika na lokalu ne podrazumeva okupljanja isključivo oko sličnosti političkih programa stranačkih centrala koliko po osnovu kredibiliteta, stručnih i drugih  kvaliteta ljudi koji na nivou lokala predstavljaju te političke organizacije. Iako je politika Demokratske stranke i DSS-a na republičkom nivou bila komplementarno suprotna, saradnja naše dve političke organizacije u Subotici je, zahvaljujući ljudima, bila više nego korektna. Zato verujem da će biti osnova za saradnju i u novonastalim okolnostima. Svako ko  bude podržao projekte razvoja grada, svako ko je spreman da pomogne, obezbedi sredstva i založi svoj politički, stručni i bilo koji drugi kredibilitet i dobro je došao kao politički partner i  saradnik.

Iako možda nije prvi po značaju, Palić je na listi Vaša tri prioritetna cilja. Šta je tu novo?

- Nećemo više čekati velikog investitora i gubiti na tempu, nego pokrećemo projekat izgradnje kompleksa otvorenih bazena sa pratećim sadržajima na Paliću. Nosilac projekta će biti  lokalna samouprava, a sredstva ćemo pokušati da obezbedimo i iz niz drugih izvora. Ovaj projekat je investicija koja treba da podigne turističku atraktivnost Palića  koji ima prepoznatljivost ali nema sadržaje. Zato Palić polako gubi trku čak i u odnosu na donedavno potpuno nepoznata mesta koja imaju ovakve komplekse akva parkova. Očekujem da ćemo ovom investicijom Palić učiniti još poznatijim i atraktivnijim i time pospešiti interesovanje eventualnih ulagača, ali i u kratkom roku unaprediti sektor ugostiteljstva, hotelijerstva i usluga, ne samo na Paliću  nego i u Subotici. Početak realizacije ovog projekta planiramo već naredne godine.

Kako napreduju radovi na zgradi Narodnog pozorišta i da li sve ide po planu koji je najavljen za ovu godinu?

- Radovi na izgradnji starog, zaštićenog dela zgrade Narodnog pozorišta idu planiranom dinamikom pa se završetak očekuje do kraja septembra. Do tada ćemo imati i konačan projekat kompletne zgrade Pozorišta, što je preduslov za nastavak izgradnje i plana da sve bude završeno u roku od maksimalno dve i po godine. Uz radna mesta i Palić, uređenje centra grada je jedan od prioriteta. Na žalost, naša odgovornost je da u razumnom roku i uz razumne troškove pokušamo da završimo ono što su drugi započeli, ma koliko mi lično ne bili zadovoljni sa onim što će biti krajnji rezultat. To kažem jer u ovom trenutku,  koji karakterišu zatečeno nasleđe, ograničeni vremenski i finansijski resursi, nismo u poziciji da tragamo za najboljim već za najmanje lošim rešenjem.

Kada govorimo o centru odmah se nametne i pitanje Zelene fontane?

- U toku su aktivnosti na konačnom definisanju budućeg izgleda fontane, ali će ova investicija, zbog pogubnih posledica novih poreskih zakona koji su grad uskratili za 450  miliona dinara na godišnjem nivou, biti ostavljena za narednu godinu. Ipak, radi se sanacija krova Gradske biblioteke, fasada Muzičke škole, srušen je skelet ... I  za projekat uređenja  kompletnog centra grada, očekujem koncenzus svih koalicionih partnera.

Problem svih problema, i to ne samo Subotice, je nezaposlenost?

- Treći projekat oko kog očekujemo saglasje je vezan za stvaranje daljih preduslova za rešavanje nezaposlenosti, ključnog problema današnjice. Dalje ulaganje u infrastrukturu treba da omogući Subotici da zadrži i unapređuje status grada investicija, odnosno da obezbedi najmanje 4.500 novih radnih mesta u naredne tri godine. Subotica je danas poznata po investicijama svetski kreditibilnih kompanija i mora to maksimalno iskoristiti. Da interesovanje ne jenjava potvrđuje i činjenica da je za 1.28  miliona evra otkupljena gradska parcela na prostoru II  kasarne za izgradnju tržnog centra,  kao i dve parcele za buduće fabrike kožne galanterije - zaključuje gradonačelnik Modest Dulić.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 54
Pregleda: 6369
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

posao Subotica

Modest Dulić

posao u subotici

nezaposlenost

subotica posao

posao za subotičane

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.