• Pregleda: 3552

Više želja nego fotelja

Iako je Zakon o nacionalnim manjinama donet septembra 2009. godine, predstavnici manjina u Subotici smatraju da on još nije zaista u primeni, a najviše nesuglasica u gradu proističe zbog odredaba koje se tiču upravljanja u kulturnim i prosvetnim ustanovama.
Više želja nego fotelja

Najviše nezadovoljstva pokazuju predstavnici Nacionalog saveta Mađara, koji su tražili ingerencije u svim srednjim i pet osnovnih škola u gradu, kao i brojnim obrazovnim ustanovama u Somboru, Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži, Adi... Zbog kršenja prava da predstavnici NSM biraju članove školskih odbora i imenuju direktora škola, koje su po njima od izuzetnog značaja za mađarsku zajednicu, dosad je vođeno 17 sudskih sporova sa lokalnim samoupravama. Svi do jednog su presuđeni u korist NSM.

- Imamo razloga za nezadovoljstvo jer se primena zakona u Subotici još nije desila - kaže Livija Jo Horti iz NSM. - Gledajući celu sliku u Srbiji, u veoma malom broju ustanova nacionalne manjine mogu da imaju svoje predstavnike. Severnobački okrug je po tome specifičan i želimo da imamo uvid u rad škola koje pohađa veliki broj mađarskih đaka. Na to imamo zakonsko pravo, a to naravno ne znači pritisak ili svađe, već smo uvek za saradnju i dogovor.

Najveći problem je nastao kada su u nekoliko ustanova pravo na upravljanje zatražili i mađarska, hrvatska i bunjevačka nacionalna manjina, svi jednako tvrdeći da im je od velikog značaja. Na trenutak je izgledalo da sve manjine imaju pravo da biraju upravu škola sem većinskog, srpskog stanovništva.

- Bilo je nesuglasica kada je trebalo da svaki nacionalni savet imenuje svog predstavnika u upravnim i školskim odborima, ali je pronađen kompromis, te će se broj članova tih tela povećati, kako bi i većinski narod imao određen broj predstavnika - objašnjava Branko Pokornić, predsednik Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Ono što je najspornije je nedostatak kriterijuma po kojima jedna institucija može biti proglašena za ustanovu od posebnog značaja. Takođe, nije precizirano ni koja manjina, ukoliko je za jednu ustanovu "zainteresovano" više njih, može imenovati predstavnika lokalne samouprave u školskim i upravnim odborima. Uz to, od pokrajinske vlasti nedavno je stigla uredba da direktor škole mora imati dokaz o poznavanju jezika najveće nacionalne manjine.

- Sve ovo je dovelo dotle da većinski, srpski narod, bude deo politike aparthejda, a da se nacionalno neopredeljeni silom moraju nekome prikloniti - smatra Ljubica Kiselički, nekadašnji pomoćnik gradonačelnika za kulturu. - Primera radi, u Gimnaziji "Svetozar Marković", koju na srpskom jeziku pohađa 711, na mađarskom 213, a na hrvatskom 93 učenika, svoje predstavnike imaće i hrvatski i mađarski narod, dok je srpski pod znakom pitanja.

U zakonu, takođe, nije precizirano ni šta se dešava ako školski odbor odbije da imenuje predstavnike manjina, ili ako nacionalni savet ne da saglasnost za izbor direktora. Praksa je pokazala da je onda na snazi v. d. stanje, kao što je to već godinu dana u školama u Somboru, Senti...

J. Lemajić

Izvor: Večernje novosti

povezane teme

9
Član52066 Odgovori
*** cenzurisano ***
Što ste dozvolili da vaši koalicioni partneri predlože a zatim i potpišu takav zakon?
Odgovornost je pojam za koji gospoda iz DS-a nisu čuli, *** cenzurisano ***
Manjine - glupost! Odgovori
Ajde idite u Svedsku i trazite skolu na nekom drugom jeziku...hahaha...da vam mozda nebih dali...
Ili u Nemackoj a da ne govorim o Francuskoj.
Ovo oko manjina i predavanja na maternjem jeziku, mislim suludo i bacanje resursa na gluposti.
Bas ovakve stvari podsticu nacionalisticke varnice i netrpeljivost.
A normalno da je dobro za politicke stranke jer tako lepo obezbede sebe pa klanovi kao na primer *** cenzurisano *** lepo zive i predsednicko mesto se nasledjuje u okviru familije i porodice. Lepo, a narod neka ide i glasa kao stoka bez glave, makar mozga nemaju.

Pa ko nas j.be kad smo idioti kao narod, kao da zivimo u razlicitim drzavama, najveci nivo kretenizma. I ajde molim vas recite mi razlog Srpski i Hrvatski a da nepominjem Crnogorski. Drugi nam se smeju, jer su to samo regionalni dijalekti! Koji smo mi kr.teni kao da nas u Madjarskoj kao vole, ma da.... ili u Hrvatskoj, ma da.... Tako nam i treba jer smo kr.teni i sami sebi otezavamo zivot! Umesto da gledamo samo da li si posten ili nisi, da li je neko dobar covek ili nije, nego mi gledamo da se razdvajamo sto vise. Pa ko nas j.be kad smo iskrivljeni i perverzni, tako nam i treba i nikada nam nece biti lak zivot i netreba nam vanjski neprijatelji kad se sami izmedju sebe netrpimo. Sto je ljudsko bice ponekad glupo stvorenje, neshvatljivo kako ogorcavamo sebi zivot umesto da guramo u istom smeru mi razvlacimo i to malo sto imamo u svim suprotnim smerovima. Halo ljudi, osvestite se! Ili si odavde i volis Suboticu, Backu, Vojvodinu, Srbiju ili ne! Niko nam nece pomoci ako ni sami sebi ne zelimo dobro!
ma da Odgovori
Otimaju se za upravne odbore, a školstvo na dnu. Ovde bi trebala da važi ona poslovica: Kako sejes tako ćeš i da žanješ. Pošto loše seju, takav će i rod da bude.
Član51901 Odgovori
"Na trenutak je izgledalo da sve manjine imaju pravo da biraju upravu škola sem većinskog, srpskog stanovništva." ???
Jel se ovo popis malo prepravio preko noci?
anja Odgovori
popis se nije prepravljao preko noci, trebalo bi da se zna da su u Srbiji Srbi narod,to je nasa maticna drzava, a svi ostali,ma koliko ih bilo, su nacionalne manjine jer imaju svoju maticnu drzavu cija su vrata uvek otvorena za dijasporu, ali ne i za Srbe
igor Odgovori
moja prijateljica,subotičanka,živi u švedskoj.udata je za iranca i imaju dvoje lepe dece koja liče na oca.kada je starija ćerka krenula u školu,videli su da u poseban razred idu mali šveđani a u drugi svi koji poreklo vuku iz drugih država iako pričaju samo švedski i tamo su rođeni.tužili su školu za segregaciju i rasizam.toliko o pravednim ........
Aleksa Odgovori
@anja
Ustav republike Srbije
Član 1
Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.

Gde tu piše da su Srbi narod a ostali nacionalne manjine?
Bunjevac Odgovori
@anja

...a svi ostali,ma koliko ih bilo, su nacionalne manjine jer imaju svoju maticnu drzavu cija su vrata uvek otvorena za dijasporu, ali ne i za Srbe

Pa i Bunjevci su nacionalna zajednica(ne manjina) u Srbiji, pa nemaju drugu državu, sem matične države Srbije!
Bolje da ćutiš, sestro
cule Odgovori
bunjevac
Namerno sam napisao malim slovom za sve one kao i tebe koji negiraju svoje HRVATSKO poreklo
Bunjevci su ETNICKA grupa Hrvatskog porekla i njihova istorija ne pocinje 1665 kad su se nastanili na teritoriji severne Vojvodine
I pre toga su nesto bili a to je Hrvati koji su migrirali iz juzne i srednje Dalmacije da bi izbegli najezdu Turaka
Ovo sam vec vise puta detaljno napisao i pisacu do kraja mog zivota jer znam da je izuzetno bitno za nove generacije Bunjevaca koji su malo izgubljeni u svim ovim politickim potezima od strane Milosevica sto se tice priznanja Bunjevaca kao novog naroda i Srpskih DUPELIZACA kao BAJIC POKORNIC koji se druze cesce sa SPS I SNS nego sa njihovim prirodnim zemljackim partijama Hrvata ili Bunjevaca jer ustvari to je isto
Kako izreka kaze zv
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.