Komentara: 48
Pregleda: 4692

DS: Rušenje građanske Subotice

16.11.2015. u 14:51h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje Informativne službe Gradskog odbora Demokratske stranke Subotica prenosimo u celosti.
DS: Rušenje građanske Subotice

U četvrtak, 12.11.2015. godine, u „Mađarskoj kući“, u ulici Age Mamužića, u staklenoj zgradi sagrađenoj na mestu srušene građanske kuće iz 19. veka, Nacionalni savet madjarske nacionalne manjine je raspravljao o posledicama rušenja dve kuće koje nisu bile pod zaštitom, u ulici Petefi Šandora.

Užasnuti smo da je član Mađarskog nacionalnog saveta i funkcioner Saveza Vojvođanskih Mađara, Karolj Dudaš u svojoj ksenofobičnoj diskusiji ustvrdio da će budući stanari zgrade sa 50 stanova, koja se planira izgraditi,  biti „pacovi koji neće biti Subotičani“. Ne samo to, čak je i investitor, na zgražavanje Karolja Dudaša „druge nacionalnosti“.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, gospodin Hajnal Jene, nije reagovao, odnosno nije opomenuo govornika. Ubeđeni smo  da mišljenje gospodina Dudaša ne dele svi članovi  MNS, i svakako očekujemo da se MNS ogradi od ovakvih istupa pojedinih članova. Subotica, koja je i u najtežim vremenima, odolevala ksenofobiji i nacionalnoj isključivosti, zaslužuje da joj se neko ispred MNS obrati i uputi izvinjenje.

Gospodina Dudaša i Savez vojvođanskih Mađara podsećamo, u vezi rušenja zaštićenog jezgra grada, da je zgrada pozorišta  srušena na izričit  zahtev SVM-a. Podsećamo Karolja Dudaša da je i on 2000. godine, u vreme apsolutne dominacije Saveza vojvođanskih Mađara glasao za „Regulacioni plan zaštićenog  jezgra grada“ kojim je predviđeno i rušenje ove dve kuće, i Rajhlovih najamnih kuća u ul. Vase Stajića za račun investitora bliskog SVM-u, kao i da je po tom planu sravnjen sa zemljom ceo blok starih kuća zbog izgradnje „Galerije“ koja je, opet, krajnje neprimereno zaklonila Hram Vaznesenja Gospodnjeg SPC.

Za sve je to Karolj Dudaš glasao. Od Karolja Dudaša, međutim, nikakvo izvinjenje ne očekujemo. On je svoje rekao. Ali očekujemo od njegovih pretpostavljenih i nadležnih organa da reaguju.

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 48
Pregleda: 4692
Povezane teme

demokratska stranka Subotica

DS Subotica

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.