Komentara: 32
Pregleda: 4522

DS: Kupovina sopstvene imovine na štetu građana

27.10.2015. u 15:11h
Izvor: Subotica.com
Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke Subotica prenosimo u celosti.
DS: Kupovina sopstvene imovine na štetu građana

Između Grada Subotice i Republičke direkcije za imovinu prošle je nedelje potpisan ugovor o kupovini tzv „Prve kasarne“, koju je Republika Srbija prodala Subotici za 3 miliona i 25 hiljada evra.

Gradonačelnik se pritom nije osvrnuo na činjenicu da je pre više od sto godina, svojim novcem i na svom zemljištu Slobodni kraljevski grad Subotica izgradio ovaj vojni kompleks, koji je potom bio u svojini Grada i za vreme Austro-Ugarske i za vreme Kraljevine Jugoslavije.

Dokumentacija koja ovo nepobitno dokazuje pronađena je u Istorijskom arhivu tokom 2012. i 2013. , te je tadašnja gradska vlast, na čelu sa Demokratskom strankom, tražila od Vlade Republike Srbije da se „Prva kasarna“ vrati Gradu Subotici bez naknade. Namera je bila da se kompleks upotrebi u svrhu otvaranja novih visokoškolskih jedinica, fakulteta, odeljenja fakulteta, čak možda i univerziteta.

Prekomponovanoj gradskoj vlasti je, prema prvobitnim najavama Gradonačelnika, trebao bez problema pristizati novac od republičke Vlade, međutim u protekle dve godine očekivani novac iz Beograda nije stigao u Suboticu, već naprotiv Subotica daje Beogradu preko 3 miliona evra za ono što joj je oduvek pripadalo.

Štetnost ovog ugovora po Grad Suboticu i građane je nemerljiva.

Apelujemo na sadašnju vlast da ne potpisuje i drugi ugovor o vojnoj imovini, koji se odnosi na Dom Vojske, za koji se takođe namerava izdvojiti 3 miliona evra iz gradskog budžeta, a pri čemu ovaj objekat, s obzirom na svoju strukturu, nema nikakvu komercijalnu vrednost, već predstavlja samo trošak.

Iznos od 6 miliona evra, koliko se ukupno planira izdvojiti gradskih sredstava za kupovinu vojne imovine, mogao bi na primer poslužiti za finansiranje prve faze izgradnje banjskog kompleksa na Paliću ili za renoviranje svih subotičkih vrtića.

Moglo se učiniti mnogo više od davanja novca Beogradu za ono što je naše ili što nema komercijalnu vrednost.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 4522

Povezane vesti

Povezane teme

demokratska stranka Subotica

DS Subotica

kasarna Kosta Nađ

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.