• Pregleda: 3883

DS: Kupovina sopstvene imovine na štetu građana

Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke Subotica prenosimo u celosti.
DS: Kupovina sopstvene imovine na štetu građana

Između Grada Subotice i Republičke direkcije za imovinu prošle je nedelje potpisan ugovor o kupovini tzv „Prve kasarne“, koju je Republika Srbija prodala Subotici za 3 miliona i 25 hiljada evra.

Gradonačelnik se pritom nije osvrnuo na činjenicu da je pre više od sto godina, svojim novcem i na svom zemljištu Slobodni kraljevski grad Subotica izgradio ovaj vojni kompleks, koji je potom bio u svojini Grada i za vreme Austro-Ugarske i za vreme Kraljevine Jugoslavije.

Dokumentacija koja ovo nepobitno dokazuje pronađena je u Istorijskom arhivu tokom 2012. i 2013. , te je tadašnja gradska vlast, na čelu sa Demokratskom strankom, tražila od Vlade Republike Srbije da se „Prva kasarna“ vrati Gradu Subotici bez naknade. Namera je bila da se kompleks upotrebi u svrhu otvaranja novih visokoškolskih jedinica, fakulteta, odeljenja fakulteta, čak možda i univerziteta.

Prekomponovanoj gradskoj vlasti je, prema prvobitnim najavama Gradonačelnika, trebao bez problema pristizati novac od republičke Vlade, međutim u protekle dve godine očekivani novac iz Beograda nije stigao u Suboticu, već naprotiv Subotica daje Beogradu preko 3 miliona evra za ono što joj je oduvek pripadalo.

Štetnost ovog ugovora po Grad Suboticu i građane je nemerljiva.

Apelujemo na sadašnju vlast da ne potpisuje i drugi ugovor o vojnoj imovini, koji se odnosi na Dom Vojske, za koji se takođe namerava izdvojiti 3 miliona evra iz gradskog budžeta, a pri čemu ovaj objekat, s obzirom na svoju strukturu, nema nikakvu komercijalnu vrednost, već predstavlja samo trošak.

Iznos od 6 miliona evra, koliko se ukupno planira izdvojiti gradskih sredstava za kupovinu vojne imovine, mogao bi na primer poslužiti za finansiranje prve faze izgradnje banjskog kompleksa na Paliću ili za renoviranje svih subotičkih vrtića.

Moglo se učiniti mnogo više od davanja novca Beogradu za ono što je naše ili što nema komercijalnu vrednost.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

32
ma sta mi prica Odgovori
A koliko bi se moglo vrtica uraditi od 500 000 evra koje ste kobajagi utukli u plato Zorana Sjindjica.Realno to ne vredi ni 50 000.A koliko vrtica od onoh evrica koje ste okrenili na vetrozastitnom pojasu??A bazen,jujuju!!Gospodo zuti,a di su ti nasi novci?
mrmot Odgovori
3 miliona naših para za kasarnu
- umesto za pozorište
i/ili
- umesto za bazene na Paliću
i/ili
- umesto za signalizaciju na kolovozu (bele linije i zebre)
i/ili
- umesto za bolje uslove u obdaništima i školama
i/ili
- umesto za renoviranje fasade tehničke škole Ivan Sarić
i/ili
- završetak Y kraka
i/ili
- umesto za kvalitetnu protivgradnu odbranu
i/ili
- umesto za bolju socijalnu zaštitu
i/ili
- umesto za asfaltiranje ulica
i/ili
- umesto za rekonstrukciju zelene fontane
i/ili
- umesto za sve ono što je svakom građaninu bitnije i značajnije od kasarne koja će da zvrji prazna jer nismo čuli nikakav konkretan plan šta će i kako će grad da iskoristi taj prostor u potpunosti (100%)
Žute od blata ćemo praviti ali kada narod ukapira, tamo negde 2020, ali biće kasno.
Kao što reče jedan komentar: "SNS=najgori oblik DS (metastaza)"
Vesko Odgovori
U pravu ste, to smo i mi znali. Ovi se jos hvale kako su dobro prosli, a osetice nasi dzepovi
godinama, sto i sada osecaju zbog umanjena plata i penzija, kao i zbog povecanaj poreza.
sofi Odgovori
A koliko je novca Republika Srbija i Ministarstvo odbrane DFJ,FNRJ,SFRJ i SCG uložilo da bi se taj objekat održavao pedeset godina. Zašto tada niko nije vikao to je naše hoćemo da učestvujemo u njegovom održavanju. to što je uloženo u kasarnu višestruko prevazilazi njenu vrednost.
Živeliiii Odgovori
Ajmo botovi svi u glas: Uaaaa DS! Treba da bacamo pare Subotičana na ovakve gluposti! Živelo poskupljenje struje! Živelo povećanje PDV-a! Živele manje penzije!
suboticanin Odgovori
Tipičan primer odnošenja gradskih novaca, nas Subotičana, u Beograd. Obećavali ste da ćete pare iz Beograda DONOSITI, a ne ODNOSITI.
N Odgovori
Nije to nista.
Prava stvar ce se desiti kada Subotica bude otkupila Gradsku kucu.
Napred Subotico u bolje juce!
luka Odgovori
Postoji dokumentacija koja nepobitno dokazuje da je davno jedan Subotički gradonačelnik od prodaje peska izgradio gradsku kuću. Šta ste Vi ono uradili sa peskom za autoput, ko je to prodao i ko je uzeo novce zahvaljujući vama???? [*...*]
čekamo vas Odgovori
Nadamo se da će Maglai, Radić i ostali koji su to izglasali jednoga dana i krivično odgovarati za bahato trošenje (razbacivanje) para iz budžeta subotičana i što su nas zadužili da plaćamo i kada oni odu sa vlasti.
Milica Odgovori
Ma meni nije jasno gde nestadose oni silni milioni koji su bili namenjeni za izgradju pozorista. Narod nije zaboravio da je bilo dovoljno para u budzetu jos za vreme Ds-a da se pozoriste zavrsi pa im je odjednom nestalo a Dulic nosi sat od par stotina hiljada eura.
Stefan88 Odgovori
DS apeluje...pa ako vas budemo slusali jasno nam je gde cemo da zavrsimo, zar ne? Imali svojih 5 minuta, lose se pokazali, na smetliste istorije, dolaze sposobniji.
ma sta mi prica Odgovori
Vidim da zuti botovi rade prekovremeno jer sam vec dobio 11 minusa na komentar od pre 45 minuta vezan za enormnu cenu platoa Zorana Djindjica!!!Vredi li to 500 000 evra???????
Sojic Odgovori
Izbore,pa smeniti lopove!
@ma sta mi naprica Odgovori
Ma jeeeeste, potrebno je da neko bude žuti bot, pa da shvati da živi lošije nego za vreme DS-a. Da mu je plata manja, da su penzije manje, da su struja, voda, hrana skuplji, a da su investicije u gradu pale na NULU.

Da da, to se zove žuti bot, a ne neko ko razmišlja svojom glavom.
Joso Odgovori
Ovo saopštenje ne bi potpisao niko pri čistom razumu.Pozivati se na zakone Austro-ugarske, i kraljevine Jugoslavije, može neko ko je kao pravnik i političat čista nula. Pa zakonom SFRJ ta kasarna je postala imovina JNA a zakonom Srbije vlasništvo vojske Srbije, a vi se u aktuelnoj državi pozivate praktično na Hazburgovce, neko je u DS lud.Pa onda se ''komšije mogu pozvati na slične zakone po pitanju Vojvodine'', a vlasništvo koje je Čarnojević kupio od Budima do Osijeka, čije je sad??? Vi iz DS ste čiste mutljare, i sitni priglupi lihvari...
crveni Odgovori
Milice, lepotice, budi lepa i cuti. Ne stoji ti lepo kad pricas besmislice
Sonja Odgovori
Dom Vojske nema komercijalnu vrednost?! Objekat u centru grada! Ima restoran, pozorišnu salu, kuglanu... Može vrlo dobro da se iskoristi i nikako nije promašena investicija.
jafa Odgovori
Ko o cemu ... o postenju, tako i DS brine o nama gradjanima i steti koja ce nam se naneti ... Postedite nas svoje brige - skupo nas je kostala !
stormwatch Odgovori
Bravo DS, u vase vreme je bilo lose, ali je ipak bilo daleko bolje nego danas.
sos Odgovori
@ sofi(:

Molio bih od tebe samo jedan odgovor:"TKO JE FINANSIRAO vojsku FNRJ ,SFRJ ,kao jugoslovensku narodnu armiju u drzavi u kojoj je VOJVODINA cinila kostitutivnost federacije."??

SCG, je dobila adaptiran objekat na koriscenje a koristila ga je supruga savetnika predsednika marovica !!!!!!!!

PS: raspitaj se tko je to !!!
crveni Odgovori
Joso,
država Srbija je bez naknade vratila kasarnu Senti pre neku godinu (pre SNS-a) jer je opština Senta dokazala da je, takođe, kasarnu gradila svojim novcem. A ako je SFRJ oduzela kasarnu od Grada onda neka je Republika Srbija, kao pravni sledbenik SFRJ, vrati Gradu. Priznaćeš da je apsurdno da Grad dva puta u sto i nešto godina plaća za isti objekat.
Sonja, objekat koji se može koristiti samo kao kafana ili dom kulture nikako ne može imati vrednost od 3 miliona evra. Nema ni jedno parking mesto, npr. Neupotrebljiv je za bilo koju drugu komercijalnu svrhu. Da nešto vredi već bi neki tajkun bacio oko na njega
forest gamp Odgovori
Slika i prilika drzave u kojoj na zalost zivimo. Propala i vojska zajedno sa Suboticom,
ma da Odgovori
Korektno saopstenje, a sada hajde onaj ko je pisao ovo saopstenje neka bude korektan do kraja. Za vreme DS diktature sve fabrike u Subotici otisle u ruke beogradskih tajkuna i sada sav novac odlazi u Beograd; ono sto nije otislo u ruke beogradskih tajkuna ste sravnili sa zemljom (Zorka, 29.Novembar, Pescara.....); izgradili hangar-bazen na prozivci za 5 miliona eura; izgradili Djindjicev plato za pola miliona eura i pored cinjenice da nisu pitali gradjane da li zele da se plato zove po imenu jednog u nizu kriminalca iz DS redova; srusili pozoriste kao da se radi o starom svinjcu (takav su pristup imali jednoj istorijskoj gradjevini) i ucestvovali u namestanju tendera u vrednosti od 30 miliona eura gde su gradjevinski radovi po predmeru i predracunu iznosili oko 6 miliona, a enterijer 15 miliona; platili parce platna firmi koja se bas tada osnovala i brojala neverovatnih zaposlenih 1 i bilo postavljeno na Serbia Open za pola miliona eura; clanu DS procvetao stambeno-poslovni biznis po principu gde hoces, kada hoces i kako hoces; gde su zanatlije preko noci postali doktori nauka i sagradili po Subotici i Palicu hacijende, vile i dvorce; polupismeni clanovi DS-a sredjuju i prodaju kuce po Subotici za 350 hiljada eura; pokupovali svu zemlju u okolini Subotice; napravili precistac od miliona i miliona eura koji ni dan danas ne funkcionise kako treba; clan DS-a je danas strucnjak iz oblasti vodosnabdevanja, sutra iz elektroprivrede, prekosutra iz oblasti telekomunikacija pa onda iz oblasti urbanizma i gradjenja (univerzalna diploma); bahatili se i izvlacili novac iz komunalnih preduzeca......... molim Vas da budete korektni i da okrenete djon na svojim obrazima. Koliko ste milijardi profuckali za 10 godina tiranije pa racunajte sta ste za te pare mogli pametno izgraditi, verujem da i medju vama ima nekoga ko zna tablicu mnozenja napamet. Kako vas bre nije sramota, pa Subotica je mali grad i svaki dan prolazite pored gradjana kojima nadodje muka samo kada vas pogledaju. Za to treba imati i stomak i obraz pa setati se kao da nista od napred navedenog nije bilo. Zlotvori ste kao i ovi danas sto okrecu pogacu u polupijanom stanju, a u crkvi nisu nikada bili i ne znaju jos uvek da se krste.
dule Odgovori
@sos
Pa o čemu ti to? Ako je to baš tako kako ti razmišljaš ajde onda da zaposednemo sve u ovoj državi od naše gradske do republičke skupštine. Ajmo malo da se prošetamo po bolnicama , ajde po policijskim upravama. Zatražimo da se sve to vrati narodu. Čijim novcem su građeni velelepni objekti širom sveta. Novcem poreskih obveznika (sve države tako funkcionišu) pa opet nikom na pamet ne pada da to traži da se vrati narodu ili da raspolaže tim vrednostima. Nikada amerikanac neće postaviti pitanje čijim novcem je građen Kip slobode ili Golden gate.Zašto se takve ludorije setimo samo mi. Jednostavno zato što nam je neko u samoupravnom socijalizmu (društvenom sistemu patentiranom i razvijenom samo kod nas) plasirao ideju o nekakvoj društvenoj svojini , vlasti radnika nad sredstvima za proizvodnju i sličnim glupostima. Da li je tako nešto postojalo još negde u svetu. Nije. Nas su svi pitali a šta vam je to DRUŠTVENA SVOJINA I SAMOUPRAVLJANJE, a naši vrli intelektualci poput E. Kardelja i njemu sličnih se ubijali u svojim "naučnim radovima" da objasne nešto što se nije moglo objasniti. Svuda postoje samo državna i privatna svojina. Dok se god ne oslobodimo samoupravljačkog razmišljanja i radničkog upravljanja nema nama napred. Verujte mi znam o čemu pričam proživeo sam i jedno i drugo. Bre dosta više društvena svojina je i svačija i ničija na koju je svako polagao pravo , ali samo kada mu je to odgovaralo.
kole Odgovori
nazalost ds je u pravu,ali svoju sansu su odigrali veoma lose dok su bili na vlasti.da su se onda pobunili za bogacenje dulica, i za jednu svoju aferu da su priznali rekao bih da treba stat na njihovu stranu,[*...*]
crveni Odgovori
ma da, tebi se dosta toga prividja, a i nije u redu da "uspehe" svm-a, sps-a i srs-a, dss-a, g17+ pripisujes ds-u
ma sta mi prica Odgovori
Niko od ovih zutih fanova mi nije objasnio zasto su zutaci platili 500 000 evra platao Djindjica?????????A to nije rekla kazala,sve se da proveriti!!!
mile1 Odgovori
Вратите војску у касарну!

Касарне служе за војску и одбрану, а не за емигранте, сега-мега факултете и фабрике од шперплоче.
istina Odgovori
Najužasnije za ovu sredinu je da sve što su rekli jedni o drugima
(žuti o sns i obrnuto ) je istina .
Sjahao kurta a uzjahao ....Kada bi ih postrojili i izvršili prozivku kao u vojsci
morali bi se odazivati lažov-prevarant,lažov-prevarant.............

NAŽALOST
kojot Odgovori
Ajde botovi samo napred treba zaraditi sendvič. ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.