Komentara: 0
Pregleda: 912
Foto

Druga ovosezonska premijera u "Deže Kostolanji" pozorištu - "Strah i prezir u Subotici"

21.12.2023. u 12:22h
Izvor: Subotica.com
"Strah i prezir u Subotici" vodi nas u daleku budućnost, u gotovo opustošen grad koji mladi heroji pokušavaju sačuvati od nadolazećeg zla. Premijera je zakazana za 28. decembar, za koju su karte rasprodate. Svi zainteresovani mogu predstavu pogledati 25. januara, kada će biti odigrana prva repriza. Režiju potpisuje Boris Kučov.
Druga ovosezonska premijera u "Deže Kostolanji" pozorištu - "Strah i prezir u Subotici"

Nije ova predstava samo kritika sistema, ne bavi se samo pitanjem da li mladi treba da koriste opojne supstance kao otklon od stvarnosti - ponajviše je priča o momku koji traži način da preživi u surovoj stvarnosti u kojoj se zatekao. 

- Videćete scene koje se igraju uglavnom u Subotici, u jednoj dalekoj budućnosti, gde već nema skoro nikog u gradu, malo njih živi, a naši mladi heroji pokušavaju spastiti grad od zla. Mnogo njih me pitalo da li se ovde radi o tome da mladi ne treba da koriste razne droge i supstance, da bi se osetili bolje, ne nije to, nije čak ni kritika protiv sistema, već je više priča o jednom momku, koji hoće da opstane u svom okruženju, ali to mu jednostavno nije omogućeno, i bori se protiv toga, da raskine lance koji su mu nametnuti - ističe Boris Kučov, režiser ovog komada. 

Druga ovosezonska premijera u "Deže Kostolanji" pozorištu - "Strah i prezir u Subotici"Radnja ove drame odvija se brzo, scene se menjaju jedna za drugom, zbog čega je autor na neobičan način odredio žanr kao strip-drama. 

- To je strip-drama - žanr koji inače ne postoji. U priči se, kao u stripu, menjaju scene, malo je u stilu akcionog filma, i crtanog filma, ima puno humora, ima i jedna ljubavna priča. Pojavljuju se poznati likovi iz Subotice, a jedan od njih je i Spajdermen, koji pravi mehuriće od sapunice na gradskom trgu - objašnjava Kučov. 

Druga ovosezonska premijera u "Deže Kostolanji" pozorištu - "Strah i prezir u Subotici"Jednu od glavnih uloga, lik Raula, tumači David Buboš, koji ističe da mu nije bilo jednostavno da uđe u lik ovog momka.

- Jako je bilo zahtevno uhvatiti ovaj lik, momka koji se bori protiv sistema ali ne zna kako, a da to ne bude patetično kao što je to nekad slučaj u filmovima sa superherojima. Ova drama ima stvarnost, ima realnost, to je priča o nama, o mojoj generaciji, koja je zaboravila kako da se bori, da pusti glas - kaže Buboš.Druga ovosezonska premijera u "Deže Kostolanji" pozorištu - "Strah i prezir u Subotici"Po rečima Ervina Palfija, koji tumači lik gradonačelnika, ovaj komad sa puno humora oslikava realnost u kojoj se nalazimo. 

 - Iako ima puno humora i u samom komadu, i u načinu kako je rditelj zamislio a i svi mi doživeli, ipak ima vrlo realnih problema sa kojima se suočavamo svi mi koji živimo na severu Bačke, u Subotici. Grad postaje sve sivlji i sivlji, imamo sve više ruševina oko sebe, nezavršenih objekata, suicidne tendencije uvek ostaju na istom nivou, nikako se ne smanjuju. Uglavnom omladina pokušava da preživi stvarajući sebi novi svet, pomoću koga beži od realnosti u kojoj živimo. Ta njihova realnost, pošto se radi o "Z" generaciji, oni su sada u jednom drugačijem univerzumu, digitalnom univerzumu, koji kao da je strip ili crtani film. Bitno je da se priča o svim ovim problemima, i sjajno je da se o njima priča na ironičan način - ističe Palfi.

U predstavi igraju David Buboš, Akoš Njari, Andrea Verebeš, Ervin Palfi, Adam Ađaš, Gabor Mesaroš, Boris Kučov, Anabela Hodik, Hermina G. Erdelji, Anabela Hodik, dok će glumci koji će se naći u ulogama Spajdermena, Šandora Lifke i dece, biti iznenađenje.

Izvor: Subotica.com
Najava premijere "Strah i prezir u Subotici" pozorišta Deže Kostolanji (R: Boris Kučov) Najava premijere "Strah i prezir u Subotici" pozorišta Deže Kostolanji (R: Boris Kučov) Najava premijere "Strah i prezir u Subotici" pozorišta Deže Kostolanji (R: Boris Kučov) Najava premijere "Strah i prezir u Subotici" pozorišta Deže Kostolanji (R: Boris Kučov) Najava premijere "Strah i prezir u Subotici" pozorišta Deže Kostolanji (R: Boris Kučov) Najava premijere "Strah i prezir u Subotici" pozorišta Deže Kostolanji (R: Boris Kučov) Najava premijere "Strah i prezir u Subotici" pozorišta Deže Kostolanji (R: Boris Kučov) Najava premijere "Strah i prezir u Subotici" pozorišta Deže Kostolanji (R: Boris Kučov)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 912
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.