Komentara: 0
Pregleda: 2068

Druga godina projekta „Zvuk ptica“

03.10.2014. u 15:43h
Izvor: RTV City
Javno preduzeće „Palić Ludaš“ i nevladine organizacije „Artrust“, „Riparia“ i „AŠC“ potpisali su ugovor o saradnji na projektu „Zvuk ptica“. Ovim projektom će na četiri zaštićene lokacije naše opštine biti izgrađene osmatračnice za eko-turističku aktivnost posmatranja ptica a pokrenuta je i inicijativa da se prepelice i grlice zaštite od lova.
Druga godina projekta „Zvuk ptica“

Projekat „Zvuk ptica“ traje već drugu godinu a planirane aktivnosti na teritoriji naše opštine podrazumevaju zaštitu ptica, pre svega, prepelica i grlica na području jezera Palić i Ludaš. Program finansira švedska Agencija za međunarodni razvoj i saradnju a projekat u našoj opštini će biti realizovan ove i sledeće godine.

Konkretno, biće uloženo 15.000 evra za izgradnju osmatračnica na lokacijama jezera Palić, jezera Ludaš, Selevenjske šume i Subotičke peščare.

„Izgradićemo 6 osmatračnica, desetak info-tabli, napravićemo virtuelnu mapu za potrebe potencijalnih turista. Promovisaćemo marketinški ovaj eko-turistički proizvod. Na južnoj obali jezera Palić izgradićemo dve osmatračnice, sve i skladu sa Master planom i uz stručni nadzor upravljača ova 4 zaštićena područja. Pokušaćemo da na održiv način zamenimo lov“, rekao je Vlatko Jovićević, UG „AŠC“.

Druga godina projekta „Zvuk ptica“

„Imamo puno novih edukativnih aktivnosti u cilju podizanja svesti o zaštiti ptica i prirode, javne kampanje koje se zasnivaju na inovantnim modelima edukacije i savremene umetnosti“, izjavila je Jasna Jovićević, UGK „Artrust“.

Ferenc Marton iz JP „Palić-Ludaš“ ističe da inicijativa nije samo zaštitarska i umetnička već predstavlja kombinaciju mnogih ideja pa može da privuče znatan broj ljudi.

„Za ovu fazu projekta je predviđena izgradnja infrastrukture za posmatranje ptica na 4 zaštićena područja. JP „Palić Ludaš“ će dati stručnu podršku u izgradnji i poštovanju uslova o zaštiti prirode i tako želimo doprineti uspehu ovog izuzetnog projekta“, kaže Ferenc Marton, dir. JP „Palić-Ludaš“.

Čak 51 NVO i udruženja koji se bave zaštitom prirode nastoje da sa spiska vrsta na koje je dozvoljen lov skinu prepelicu i grlicu. Mnogi su razlozi nestajanja ovih vrsta a uključuju klimatske promene, korišćenje zabranjenih pesticida i uništavanje staništa ali se na nedozvoljen lov mođe uticati inicijativama za izmenu zakona.

„Zbog toga ćemo u narednom periodu zajedno sa svim tim organizacijama otići da sa novim predlogom, to će biti četvrti za 11 godina, pred Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine sa novom pravnom inicijativom o obustavi lova na grlice i prepelice“, naglasio je Vlatko Jovićević.

Izvor: RTV City
Najavljen projekat "Zvuk ptica" Najavljen projekat "Zvuk ptica" Najavljen projekat "Zvuk ptica" Najavljen projekat "Zvuk ptica" Najavljen projekat "Zvuk ptica" Najavljen projekat "Zvuk ptica" Najavljen projekat "Zvuk ptica" Najavljen projekat "Zvuk ptica"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2068
Povezane teme

zvuk ptica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.