Komentara: 17
Pregleda: 4384

Dr Atila Čengeri: Poboljšaćemo zdravstvenu zaštitu u Subotici

07.08.2012. u 19:01h
Izvor: SuMedija
Prioriteti će nam biti otvaranje novih ambulanti i obezbeđivanje još više kuvanih obroka za socijalno ugrožene građane.
Dr Atila Čengeri: Poboljšaćemo zdravstvenu zaštitu u Subotici

Sa četvorogodišnjim iskustvom koje ima kao donedavno prvi čovek Sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vlade Vojvodine, dr Atila Čengeri je početkom jula preuzeo funkciju člana Gradskog veća Grada Subotica zaduženog za zdravstvo, socijalnu politiku i životnu sredinu. Njegovo imenovanje je u struci dočekano sa odobravanjem jer je tokom predhodne četiri godine značajno doprineo razvoju zdravstva u Subotici.


> Nedavno ste stupili na dužnost člana gradskog Veća zaduženog za zdravstvo, socijalnu politiku i životnu sredinu. Kako će izgledati vaš budući rad?

- Već imamo ideju kako da poboljšamo primarnu zdravstvenu zaštitu, socijalnu sliku grada i rešimo za početak „goruće” ekološke probleme Subotice. Ono što za sada mogu reći je da ćemo uskoro otvoriti apoteku na Hajdukovu što je i bilo naše izborno obećanje. U te svrhe smo već obezbedili sredstva iz pokrajinskog i gradskog budžeta. Planiramo da i na Prozivci u skorije vreme izgradimo jednu veću ambulantu koja će pokriti celu mesnu zajednicu i okolna područja, a koja će imati i neke specijalističke službe, pa građani neće morati ići za pojedine preglede u Opštu bolnicu.


> Subotička bolnica dobila je nedavno aparat za magnetnu rezonancu. Ima li liste čekanja?

- Do sada je pregledano oko 200 pacijenata, a liste čekanja nema. Obezbedili smo da pregledi budu besplatni za građane, odnosno uz minimalnu participaciju. Počeli smo da obavljamo i vanstardandne preglede koji su se do sada radili samo u Institutu u Sremskoj Kamenici. To su, na primer, pregled dojki i žučnih puteva. Lekari u subotičkoj bolnici se obučavaju za očitavanje rezultata, neki to već i rade, ali još uvek dolaze i stručnjaci iz Kamenice. Podsetiću da će najkasnije do oktobra zaživeti i projekat teleradiologije odnosno video linka za koji smo takođe obezbedili sredstva iz pokrajinskog budžeta u visini od 5 miliona dinara. Želim da naglasim i da ćemo se ubuduće pozabaviti pitanjem odnosa medicinskog osoblja prema pacijentima, jer se građani u velikom broju žale na tretman u bolnici. Dakle, radićemo na poboljšanju odnosa medicinskog osoblja prema pacijentima.


> Poznato je da postoji manjak lekara u Domu zdravlja. Ima li naznaka da bi ovaj problem mogao biti ubrzo rešen kako bi se gužve smanjile?

— Primanje novih lekara u ambulante opšte prakse je u ingerenciji republičkog ministarstva, ali ono što ja za sada mogu potvrditi je da će u najskorije vreme u službu Hitne medicinske pomoći biti primljeno nekoliko novih lekara, jer je broj pacijenata koji tu traže pomoć sve veći.


> Šta će se raditi na polju socijalne zaštite?

- Imamo jako puno predmeta koji stižu na realizaciju i znamo da se svakog dana povećava broj građana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. To nam dokazuju i podaci Centra za socijalni rad, sa kojim ćemo i dalje usko sarađivati i rešavati sve probleme koje možemo. Trenutno najviše ima zahteva za obezbeđivanje zimnice i ogreva i uradićemo sve što možemo da pomognemo. U dogovoru sa Crvenim krstom, od 1. septembra planiramo da ponovo pokrenemo rad Narodnih kuhinja, a upravo smo se dogovorili da obezbedimo 1.200 kuvanih obroka svakoga dana za građane sa socijalne liste, a namirnice su obezbeđene iz robnih rezervi.


> Najaktuelniji „ekološki” problem je Palićko jezero. Vaš resor obuhvata i deo vezan za životnu sredinu.

- U zavisnosti od vremenskih prilika, ovih dana ćemo interventno upumpati vodu u jezero Palić. Znamo i da je vodostaj tek iznad letnjeg minimuma od 25 cm, te čekamo povoljni momenat. Obezbedili smo 3 miliona dinara za ovu investiciju iz pokrajinskog budžeta, a operativni deo obaviće preduzeće „Vode Vojvodine”. Tako će svežu vodu dobiti i jezero Ludaš. Dakle, učinićemo sve da ne dođe do pomora riba i ne naruši ekološka ravnoteža.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 4384
Povezane teme

atila čengeri

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.