Komentara: 7
Pregleda: 4545

Dozvoljeni minus - visoke kamate

11.01.2012. u 16:48h
Izvor: RTV Yueco
Dozvoljeni minus - visoke kamate

Ukoliko su Vam Božićni i Novogodišnji praznici ispraznili novčanike, jedno od najskupljih rešenja za “krpljenje” kućnog budžeta, bar po Narodnoj banci Srbije, je dozvoljeni minus. Prema njihovom istraživanju, godišnja kamata na dozvoljeni minus se kreće i do 38%! Ukoliko Vam i dozvoljeni minus nije dovoljan, pa “uđete” u nedozvoljeni, to “zadovoljstvo” će vas koštati još više jer je kamata i do 80%!

Prosečna redovna kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu na kraju septembra 2011. iznosila je 30,56 odsto, što je povećanje od 0,12 procentnih poena u trećem kvartalu lane, pokazala je anketa Narodne banke Srbije. Kamatne stope na dozvoljeni minus su se u trećem tromesečju kretale u rasponu od 20,25 odsto u "Dunav banci" iz Zvečana do 38,42 odsto u "Banci Inteza". Dozvoljeno prekoračenje s fiksnim kamatnim stopama imaju u svojoj ponudi "Hipo Alpe Adrija banka", JUBMES banka, "Moskovska banka", "NLB banka" i "Univerzal banka".

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević za Yu eco ocenjuje da su kamate na dozvoljeni minus izuzetno visoke, a razlog tome leži u činjenici da je to najlakši i najdostupniji način kreditiranja. On smatra da je kamata od oko 20% još i podnošljiva, a da je pomenuta kamata od skoro 40% “jako mnogo” u situaciji kada je inflacija oko 8,5%, a referentna kamatna stopa oko 9%. Kao alternativu za dozvoljeni minus, Prokopijević preporučuje sve druge bankarske proizvode jer su jeftiniji.

Kada ispucate dozvoljeni, a treba vam novca, preostaje vam nedozvoljeni minus, sa još žešćim kamatama. Prema istom istraživanju prosečna zatezna kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje po tekućem računu na kraju septembra iznosila je 52,54 odsto i ostala je nepromenjena u odnosu na kraj juna. Kamatne stope na nedozvoljeni minus kretale su se u trećem tromesečju u rasponu od 24 odsto do čak 80 odsto u "KBC banci", pokazalo je istraživanje Narodne banke.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 4545
Povezane teme

novogodišnji praznici

dozvoljeni minus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.