Komentara: 33
Pregleda: 19967

Doplatna karta za parkiranje nezakonita kategorija

14.09.2013. u 09:57h
Izvor: Subotica.com
Plaćanje parkinga u Subotici zahvata sve veću javnu površinu, a nezadovoljstvo korisnika tih površina je sve veće. Ustavni sud je 2011. godine proglasio neustavnim, ali JKP "Parking", odnosno njegov osnivač Grad Subotica, dosetio se načina kako da i dalje penalizuje građane, za šta zakonski nema prava. Da li je Ustavni sud obmanut?
Doplatna karta za parkiranje nezakonita kategorija

Iako je Ustavni sud pre dve godine proglasio neustavnim naplaćivanje kazne vozačima koji nisu platili parking uslugu, jer komunalno preduzeće nema zakonsko pravo da naplaćuje novčane, niti bilo kakve kazne građanima, u subotičkom Javnom komunalnom preduzeću "Parking" su tu u suštini kaznenu meru za neplatiše samo preimenovali u doplatnu kartu i nastavili da je naplaćuju.

Iznos je donekle smanjen, pa je fantastičnih pet hiljada dinara, koliko je kazna iznosila pre odluke Ustavnog suda, ona u formi doplatne karte smanjena na (precizno izračunatih)  899 dinara - ili 30-ak puta to jest blizu tri hiljade odsto veća sumu od naplatne karte.

U slučaju da "kažnjeni" vlasnik automobila ne plati globu to jest doplatnu kartu u određenom roku,  sve to stiže do Suda, a kazna se uvećava za još par stotina dinara kao sudska taksa, tako da je krajnji iznos za neposlušne 1.360 dinara.

Uzalud vam trud svirači, za drugog su dunje žute...

Uzalud se građani Subotice bune da je to "namet na vilajet" i da jedno javno preduzeće zarađuje tako što javnu dakle zajedničku površinu u gradu obeleži kredom i zatim naplaćuje taksu na nju - gradski oci čvrsto stoje pri svojoj odluci da i na ovaj način pune budžet, to jest kasu Javnog preduzeća.

Kaznenim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno odredjenom periodu, niti je moguće, po drugim opštim zakonskim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj.

Slična situacija je u gotovo svim gradovima u Srbiji, zbog čega iz više udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju da se ovde (i dalje) radi o nezakonitim odlukama i JKP i skupštine tih gradova.  Naime, pravo na naplatu kazne imaju samo državni organi kojima je zakonom to omogućeno, dok javna preduzeća nemaju to ovlašćenje, čak i ako iza njih stoji odluka gradske uprave, budući da nijedna odluka gradskih vlasti ne može biti iznad zakonskih odluka.  Uz  to, parkiranje u naseljenim mestima je  regulisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja, a u njemu neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu nije kvalifikovano kao prekršaj (sa portala Udruženja za zaštitu potrošača  "Prosperitet".)  U suštini, neplaćanje parkiranja nije klasifikovano kao delo u krivičnom Zakonu, niti kao prekršaj u prekršajnom zakonu.

Sam čin parkiranja odnosno plaćanja parking karte je vrsta obligacionog odnosa građana sa parking servisom, te je takav odnos regulisan Zakonom o obligacijama.  Prema tom aktu, parking servis ima pravo samo na propisani iznos naknade parkiranja za sat vremena, sa zakonskom zateznom kamatom za sledeći sat parkiranja ukoliko nije plaćen, i to do dospelosti isplate.  Suština je da nijedna lokalna skupština ne može svojom odlukom o naplati parkinga i tzv. doplatnim kartama desetostruko većim od cene parkiranja derogirati Zakonom o obligacionim odnosima. Osim toga, doplatna karta se ne tretira kao naplata prekršaja i ne odlazi u državni budžet, već u komunalno  preduzeće.

Da ne bude zabune, stav sajta subotica.com nije da se ne treba plaćati parking, baš naprotiv, ali ovim tekstom želimo ukazati da prekršajna mera koja iznosi 899 dinara nije logična,  pravična i srazmerna načinjenom prekršaju, kao i da bilo koje Javno preduzeće nije po Ustavu nadležno da izdaje bilo kakve kazne građanima, a još manje po totalno nerealnim cenama kako se to danas čini.

Dodatak:
Udruženje za zaštitu potrošača "Prosperitet" - Ne plaćati doplatne karte za parkiranje!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 19967

Povezane vesti

Povezane teme

jkp parking subotica

parking zone subotica

doplatna karta za parking

plaćanje parkinga subotica

naplata parkinga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.