Komentara: 3
Pregleda: 5016

Doplatna karta je neustavna

08.11.2011. u 13:43h
Izvor: RTV Yueco
Doplatna karta je neustavna

Ustavni sud Srbije je doneo odluku po kojoj je proglasio da je izdavanje doplatne karte za parkiranje neustavno. Ustavni sud Srbije utvrdio je da odredbe dva člana Odluke o javnim parkiralištima u Subotici nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Reč je o odredbama kojima je propisano da je korisnik parkinga dužan da plati "doplatnu kartu" i kojima se uređuje način njene naplate, ukoliko nije plaćena, objavljeno je na sajtu suda. Ustavni sud je utvrdio da Zakon o komunalnim delatnostima, na osnovu koga je osporena odluka doneta, ne uređuje "doplatnu kartu", ni kao cenu za posebnu, "privilegovanu" uslugu, ni kao naknadu za korišćenje parkirališta suprotno propisanim uslovima. U subotičkom Parkingu ističu da je u toku izrada nove Odluke o javnim parkiralištima koja će se ubrzo naći pred odbornicima Skupštine grada.

Subotički advokat Dobrosav Bajić je 2009.godine pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti doplatne karte. Prema Zakonu o obligacionim odnosima niko ne može da se kazni ukoliko na vreme ne plati neku uslugu nego može da mu se naplati kamate ili na neki drugi način to reguliše.

U subotičkom Parkingu kažu da je u toku izrada nove Odluke o javnim parkiralištima u kojoj će doći do izmene dela koji se odnosi na doplatnu kartu. U buduće će se koristiti termin dnevna karta.

Nova odluka bi trebalo da se nađene pred odbornicima lokalnog parlamenta 17.novembra kada je planirano zasedanje Skupštine grada. Zakonski nije regulisano pogrešno parkiranje kao prekršaj.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5016

Povezana vest

Povezane teme

jkp parking subotica

doplatna karta za parking

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.