Komentara: 9
Pregleda: 7210

Doplatna karta za parking u Subotici neustavna

28.10.2011. u 14:19h
Izvor: RTV
Doplatna karta za parking u Subotici neustavna

Ustavni sud Srbije utvrdio je danas da odredbe dva člana Odluke o javnim parkiralištima u Subotici nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Reč je o odredbama kojima je propisano da je korisnik parkinga dužan da plati "doplatnu kartu" i kojima se uređuje način njene naplate, ukoliko nije plaćena, objavljeno je na sajtu suda.

Ustavni sud je utvrdio da Zakon o komunalnim delatnostima, na osnovu koga je osporena odluka doneta, ne uređuje "doplatnu kartu", ni kao cenu za posebnu, "privilegovanu" uslugu, ni kao naknadu za korišćenje parkirališta suprotno propisanim uslovima. Prema oceni suda, osporenom odredbom utvrđena je obaveza plaćanja posebne naknade pod nazivom "doplatna karta" koja davaocu usluge omogućava da njenu cenu odredi nezavisno od Zakonom (i Odlukom) propisanih kriterijuma za obrazovanje cena usluge. 

Sud smatra da "doplatna karta" ima prvenstveno značenje naknade za povredu Odlukom predviđenog načina korišćenja javnog parkirališta, a ne naknade za korišćenu, odnosno izvršenu uslugu, pa su prava i obaveze davaoca i korisnika komunalnih usluga uređeni na način koji nije u saglasnosti sa zakonom.

Sud je konstatovao da je na osnovu osporene odredbe, "doplatna karta" određena u višestruko većem iznosu od ostalih cena istih usluga, odnosno u iznosu koji se ne može dovesti u bilo kakvu vezu sa izvršenom (posebnom) uslugom, odnosno kriterijumom za određivanje njene visine, zavisno od ugovorenog načina plaćanja.

Pored toga, Ustavni sud smatra da je ustavnopravno neprihvatljivo da se, pored doplatne karte, korisniku parkinga izriče i novčana kazna za prekršaj, odnosno utvrđuje više (različitih) novčanih obaveza po osnovu istog načina korišćenja parkirališta.

Ustavni sud je obustavio postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi još tri osporavana člana Odluke, imajući u vidu da njima propisana naknada za korišćenje "prostora za parkiranje motornih vozila" "pokriva" i troškove uređivanja i održavanje javnog parkirališta, na šta davalac ove komunalne usluge, saglasno zakonu, ima pravo.

Parking Subotica

"Šarenilo" u naplati parkiranja dovodi u pitanje jedinstvo pravnog poretka

Sud je konstatovao i da se Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o komunalnim delatnostima i Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, daje osnov da jedinice lokalne samouprave svojim aktima na različit način uređuje obavezu plaćanja po istom osnovu - korišćenja prostora za parkiranje motornih vozila (osim garaža).

Zato je odlučio da o uočenim problemima u ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti obavesti Narodnu skupštinu, jer se, prema shvatanju suda, postojanjem zakona koji daju osnov da se u osnovi isti odnosi aktima jedinica lokalne samouprave uređuju na različit način dovodi u pitanje Ustavno načelo vladavine prava i jedinstvenosti pravnog poretka.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 7210

Povezana vest

Povezane teme

jkp parking subotica

parking zone subotica

doplatna karta za parking

kazna za parking

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.