• Pregleda: 11215

Donirana oprema za dijagnostiku Dečjem odeljenju Opšte bolnice Subotica

Danas je u sali za sastanke Opšte bolnice Subotica održana pres konferencija povodom uručivanja opreme projekta “Briga za decu” Rotari kluba Subotica u saradnji sa Rotari klubom Faenca i uopšte Rotari zajednicom u našem distriktu i Rotari Fondacijom kao globalnom međunarodnom organizacijom koja pomaže u ovakvim humanitarnim akcijama. Projekat je planiran u saradnji sa Opštom bolnicom Subotica.
Donirana oprema za dijagnostiku Dečjem odeljenju Opšte bolnice Subotica

“Oprema će podići nivo u sistemu zdravstvene zaštite. Ovaj projekat je započet u junu pre dve godine. Tu  bih posebno izdvojio angažman načelnika odeljenja gospođu Katju Pulevu koja je svojim nesebičnim angažmanom sa ljudima iz Rotarija uspela da ovaj važan projekat faktički osvoji u jednoj međunarodnoj konkurenciji. Oprema je jako potrebna najmlađim članovima, ne samo grada Subotice, nego i regije, severnog dela Vojvodine”, rekao je direktor Opšte bolnice Subotica dr Goran Bićanin.

Projekat je predstavljen u septembru 2014. godine na „Multiklub“ radionici koju je gospodin Leonardo De Anđelis organizovao u saradnji sa Rotari klubom „Sava“ Beograd i drugim klubovima iz Srbije, Crne Gore i inostranstva. U konkurenciji 12 projekata odabran je jedan od najboljih i predložen za podršku Rotari Fondaciji. Od tada, pa do kraja prošle godine prikupljena su sredstva na račun Rotari kluba Faenca iz Italje koja je operativno sprovela finansijske poslove i poslove nabavke opreme koju smo predvideli. Oprema je isporučena početkom ove godine, a Opšta bolnica Subotica je izvršila neophodne poslove vezane za instalaciju i obuku, kao i procedure vezane za korišćenje opreme.

„Danas smo dobili najveću donaciju u istoriji Dečjeg odeljenja Subotičke bolnice. Da bi imali uspešnu pedijatriju, da bi imali zdravstvenu zaštitu i lečenje dece na evropskom nivou moramo da imamo, stručno osposobljen kadar, neophodnu opremu i ambijent u kojem dete boravi kada je bolesno.  Rotari klub Subotica sa svojim akcijama izuzetno je pomogao  da ambijent u kojem se leče i borave naša deca bude izuzetno prijatan”, rekla je načelnica službe za pedijatriju dr sci. med Katja Puleva.

Donirana oprema:

  • Kolor Dopler ultrazvuk sa pripadajućim sondama za dijagnostiku kod dece i adolescenata. Još samo tri ovakva aparata ima u Srbiji. Prvenstveno će se koristiti za ultrazvuk srca dece.
  • Spirometar za praćenje plućne funkcije dece. Uz spirometar je dobijen i specijalan aparat za praćenje prestanka disanja u toku sna kod deteta.  Taj aparat meri  puls, saturaciju, i može 60 časova da pravi neprekidni snimak, može se konstatovati koliko dugo traje prestanak disanja.
  • ECG monitor
  • Monitor životnih funkcija pacijenata. Prati disanje deteta, temperaturu, rad srca, rad pluća,  prati sve vitalne znake deteta. Očekuje se još jedan takav monitor kao donacija firme Philips.

Prisutnima se obratio i predsednik Rotari kluba Subotica gospodin  Relja Burzan koji je održao kratku prezentaciju o projektu. Ukupan budžet projekta  je 66 276 dolara.  Pre ove donacije opreme, opremljena je igraonica za hospitalizovanu decu, doniran je jedan inkubator i rekonstruisana su četiri kupatila.

Leonardo De Anđelis iz Rotari kluba Ravena je danas na svečanom ručku proglašen za počasnog člana Rotari kluba Subotica.

„Tri stipendije i četiri humanitarna projekta među kojima je i donacija opreme vašoj bolnici, to je razlog zbog kojeg se ovde danas sastajemo. Ukupna vrednost ovih projekata iznosi nešto manje od pola miliona dolara. Zajeno smo okupili mnogo Rotarijanaca, iz Beograda,Ohrida, Subotice, Švedske, Italije... Uručićemo 15 PHF priznanja koje Faenca ustupa Subotici da uruči Rotarijancima i prijateljima koji su vredno radili na implementaciji projekta za Subotičku bolnicu. Iako je istinsko priznanje osmeh na licima dece kojima pomažemo da očuvaju svoje zdravlje, unaprede svoje obrazovanje, ukratko kojima pružamo mogućnost za bolji život“, obratio se prisutnima gospodin Leonardo De Anđelis iz Rotari kluba Ravena.

Poslednji put nova medicinska oprema za dijagnostiku na dečjem odeljenju Opšte bolnice Subotica kupovana je 1972. godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Dadilja Šljivka Odgovori
Bravo za opremu, lepo od Rotarija, samo nažalost empatija, saosećanje, lepa reč I ljudskost se ne može donirati, a to na dečjem odelenju najviše nedostaje!!!Ko je ikada "ležao" na odelenju sa detetom složiće se samnom....:(((
forest gamp Odgovori
Doterane ,nasmejane pretezno u prisustvu kamera. A inace dobro da je objavljen spisak donirane opreme.Bice zanimljivo pratiti vek trajanja .
Tanja Odgovori
Nije istina.Hvala Bogu da ima i onih koji misle drugačije.Svaka čast osoblju!
rmpalija Odgovori
Još samo da nam neko donira stručno i ljubazno osoblje....
Daddy Odgovori
Bar da je vise ovakvih vesti!


Negativci stidite se, kako vas nije sramota prozivati ove lepe ljude sto su zivote posvetili brizi o deci!


Samo napred Princeze, pink vam jako lepo stoji!
Ja Odgovori
Da li ste mozda nasli zamenu za decijeg neurologa, ili da li makar imate plan za decu kojoj treba obaviti eeg snimanje u toku ove godine? Ili cemo da se snalazimo sami? Bice da je to...
milr Odgovori
[*...*]
Zar niko od ovih donatora ne zna da i na orl odeljenju ima dece,i nemaju čak ni poseban wc,a kamoli bilo šta drugo od ugodnosti koje nudi dečija odeljenje.Ipak osoblje je daleko stručnije i ljubaznije.
rax Odgovori
zemlja invalida, koja nije sposobna da opremi ni decije bolnice sa elementarnim aparatima. stanovnici koji pljuju po eu, a bez nje ni wc da okrece nisu u stanju. sve same donacije, dok politicari, uglavnom polupismeni ne znaju sta ce sa milionima. strasna zemlja sa ne znam kakvim stanovnicima. osoblje je bilo grozno prije 17 godina, glavnog doktora sam imala prilike upoznati 2008 ili 2009, sramna licnost, [*...*]
info Odgovori
Treba donirati Lekare jer to nemamo! Ovi trenutni ne rade nista sem sto primaju platu za nerad.
tetka Odgovori
Spolja gladac - iznutra jadac. Ukratko bih ovako opisala našu bolnicu i njeno osoblje. Džaba njima sva oprema ovog sveta dok se pristup poslu-pacijentima i radna dfisciplina ne promene.
Dadilja Šljivka Odgovori
draga @ ja: tražite uput za NS za EEG!!! Na Dečjoj klinici u ulici Hajduk Veljka snimanje zakazuju telefonom,i odmah posle snimanja sledi pregled od strane neurologa. Divni su, ljubazni, profesionalni.
Mamica Odgovori
Ja bih tamo sve otpustila prvo, [*...*] Sramota za profesiju!!
Ja Odgovori
@Dadilja Šljivka,
hvala Vam, znam za Novi Sad, ali radi se o tome da zivimo ovde, skoro preko puta bolnice. I ne radi se samo o nama, da li je moguce, a nazalost jeste, da je lakse da se maltretira mnogo dece do Novog Sada, a niko se nije setio da angazuje jednog doktora iz iste te bolnice da jednom mesecno ocita rezultate, makar to.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.