Komentara: 1
Pregleda: 1341

Domaći autori obeležili treće festivalsko veče

21.07.2021. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Dok je u Glavnoj selekciji publika 28. Festivala evropskog filma na Paliću imala priliku da pogleda film „Čisto ljudski“ Igora Ivanova u kome glumi naša Jelena Mihajlović, gledaoci selekcije „Paralele i sudari“ uživali su u domaćim ostvarenjima „Prolećna pesma" i “Furija”.
Domaći autori obeležili treće festivalsko veče

Film Igora Ivanova „Čisto ljudski" prikazuje šest neobičnih  likova u šest ispreprepletanih sekvenci, koje na tragikomičan način prikazuju identitet ljudi sa ovih prostora.

- Meni je ova ideja došla slučajno. Radili smo na jednom drugom projektu i imali smo pičing na raznim mestima. Tokom pauze na jednoj sesiji mi je sinula ova ideja. Ispred mene su bili papir i olovka, i ja sam zapisao šest likova iz moga grada, koji su ovakvi kakvi su, sa imenima koja su praktično specimeni poznati iz filozofske antropologije. Posle toga sam shvatio da ova crna komedija u samoj ideji filma ima žanrovski preokret, pa se čitava stvar okrene u jednoj životnoj drami – kaže makedonski reditelj Igor Ivanov. – Želeo sam da prikažem svoju generaciju ovde i sada.  Crna komedija kojim počinju scene brzo dobijaju elemente životne drame.

Domaći autori obeležili treće festivalsko večeFilm „Prolećna pesma" rediteljke Natalije Avramović sa Mihaelom Stamenković  je po mišljenju stručne javnosti  pravi primer da se film može snimiti i bez podrške fondova.

- Ova autobigrafska priča živi, ima svoj put i jako sam zadovoljna. Emotivan je, ali je i dinamičan, na trenutke smešan, životan -  objašnjava rediteljka. – Pisala sam iskreno, samo je izašlo iz mene  i sama sam se iznenadila kako se svega sećam.

Poseban utisak na gledaoce ostavio je film “Furija” reditelja Petra Ristovskog koji govori o savremenim ženama koje između karijere i porodice biraju karijeru. On je juče premijerno prikazan pred publikom.

Domaći autori obeležili treće festivalsko veče

- To je specifičan žanrovski film. Iako je kratak, ubojit je i ima duboku poruku koja se tiče savremenog čoveka. To je da danas, pogotovo mlade žene, zapostavljaju svoje porodice i biraju da budu karijeristkinje. U tome zapostavljaju svoju decu koja, naravno, trpe – objašnjava glumica i koscenaristkinja Teodora Ristovski. – Zato je ova priča ispričana iz vizure malog deteta koje je preživelo trauma pa se iz budućnosti vraća u prošlost kako bi promenilo detinjstvo.

Antologija „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja" Slobodana Šijana predstavljena je danas  na 28. Festivalu evropskog filma na Paliću.

Domaći autori obeležili treće festivalsko veče

U knjizi su sabrani tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma. Tu su pripovetke, odlomci iz romana, dnevničkih ili memoarskih zapisa, novinski članci iz pera Ive Andrića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera, Rastka Petrovića, Boška Tokina, Miloša Crnjanskog, Bogdana Tirnanića, Aleksandra Petrovića, Danila Kiša, Dubravke Ugrešić...

- Knjiga je dugo sazrevala u meni i decenijma tražila formu, još od kada sam pročitao „Mrtvi ugao“ Aleksandra Tišme i ostao fasciniran otkrićem da se o filmu može i tako pisati, sa svim detaljima dožiljaja posete bioskopu.  Počeo sam da tragam da li ima nešto slišno i vremenom se dosta toga nakupilo – otkriva Šijan. – Tako je nastalo pozno svedočanstvo o životu filma.

Petog festivalskog dana, u sredu 21. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Gripa Petrovljevih” Kirila Serebrenikova , a u 23h „Kopilot” nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Unutrašnje ostrvo” Ru Hasanova iz Azerbejdžana (17h) i “Šta vidimo kad pogledamo u nebo?” gruzijskog reditelja Aleksandra Koberidžea (19h).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1341
Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.