Komentara: 9
Pregleda: 10387

Dodeljene nagrade "dr Ferenc Bodrogvari"

28.06.2016. u 13:44h > 19:32
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć su svečano uručena priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“ za izuzetan doprinos u kulturnom stvaralaštvu grada. Ovogodišnje dobitnice su profesorka klasičnog baleta, Natalija Raičević, književnica Monika Čik i pesnikinja Željka Zelić.
Dodeljene nagrade "dr Ferenc Bodrogvari"

Priznanje koje nosi ime velikog filozofa, pisca i profesora dodeljuje se za istaknuta ostvarenja na polju likovne, muzičke umetnosti i književnosti stvaraocima do 40 godina starosti. Nagrade mladim umetnicama su uručili predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford i zamenica gradonačelnika, Timea Horvat.

- Naš grad je sada ponosniji i bogatiji za tri umetnice, čiji su radovi doprineli razvoju kulturnog i intelektualnog stvaralaštva i na taj način pokazali stvarne vrednosti. Smatram da je to veliki uspeh, jer u današnjem modernom, užurbanom svetu nije lako motivisati mlade generacije na stvaranje umetničkih dela. Ove mlade umetice su nam ulile nadu da kulturne vrednosti u našem gradu ne blede, nego se dalje razvijaju - rekao je Bunford.

Jedna od dobitnica, profesorka klasičnog baleta, Natalija Raičević je rekla da joj je priznanje veoma značajno, ne samo kao podstreh za dalji profesionalni napredak, nego i na ličnom planu.

- Nagrada ima veliki značaj za moju porodicu, jer je dr Bodrogvari bio profesor moje mame u Gimnaziji. Želela bih da se zahvalim svim mojim profesorima Baletske škole u Novom Sadu, Akademije princeze Grejs Keli u Monte Karlu, kao i mojim pedagozima u Francuskoj gde sam diplomirala. Veoma mi je značajno što je grad prepoznao klasični balet kao profesiju i ova nagrada mi je samo podsticaj za dalji rad. Nadam se da će jednog dana neko od mojih đaka preuzeti ovu nagradu - kaže Natalija Raičević i otkriva - Planiram da negujem klasičan balet u Subotici i volela bih da se jednoga dana na sceni Narodnog pozorišta zaigra profesionalni balet.

Dodeljene nagrade "dr Ferenc Bodrogvari"

Na priznanju se zahvalila i Željka Zelić, diplomirani novinar.

- "Drago mi je što je ova nagrada došla od grada, jer je ovo prva nagrada, ovakve vrste, u mojim dosadašnjim književnim radovima. Na neki način, daje mi vetar u leđa, da nastavim dalje sa radom i opravdam ovo priznanje." - rekla je Željka Zelić

Treća dobitnica je Monika Čik, profesorka Mađarskog jezika i književnosti.

- "Srećna sam zbog ovog priznanja. Upoznala sam mnogo umetnika, bibliotekara, kulturnih radnika i ljubitelja književnosti u gradu, koji su mi puno pomogli u radu." - izjavila je Monika Čik.

Poznati subotički, ali i jugoslovenski pisac, filozof i intelektualac, dr Ferenc Bodrogvari rođen je 1935. godine u Bezdanu. Bio je prvi dobitnik nagrade „Šaman“ koja mu je u Velikoj većnici uručena 1979. godine, samo pola godine pre njegovog odlaska u večnost. Nakon njegove smrti, doneta je odluka da ovo priznanje ponese ime svog prvog dobitnika.

Izvor: Subotica.com
Dodela nagrada "dr Ferenc Bodrogvari" Dodela nagrada "dr Ferenc Bodrogvari" Dodela nagrada "dr Ferenc Bodrogvari" Dodela nagrada "dr Ferenc Bodrogvari" Dodela nagrada "dr Ferenc Bodrogvari" Dodela nagrada "dr Ferenc Bodrogvari" Dodela nagrada "dr Ferenc Bodrogvari" Dodela nagrada "dr Ferenc Bodrogvari"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 10387
Povezane teme

ferenc bodrogvari

nagrada dr ferenc bodrogvari

priznanja dr ferenc bodrogvari

baletska škola raičević

tivadar bunford

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.