• Pregleda: 2328

Dodeljene medalje najboljim fizičarima

Velika većnica bila je mala da ugosti sve učenike kojima su u subotu dodeljene medalje za postignute rezultate na Državnom takmičenju iz fizike. Među nagrađenim učenicima je i naša sugrađanka Minja Vuković, koja je osvojila treće mesto.
Dodeljene medalje najboljim fizičarima

Državno takmičenje iz fizike za učenike srednjih škola okupilo je 369 đaka iz 73 škole iz 52 grada širom Srbije, a među njima bilo je i troje đaka iz Subotice, od kojih je Minja Vuković, učenica četvrtog razreda Gimnazije "Svetozar Marković", osvojila treće mesto. Naša mlada sugrađanka je rekla da je zadovoljna postignutim rezulatom i da ju je ljubav prema fizici i matematici opredelila za budući životni poziv.

- Želja mi je da upišem elektrotehniku u Beogradu - odlučno je rekla Vuković, dodajući da je takmičenje bilo naporno, da su zadaci bili teški, ali da je uživala u njihovom rešavanju. - Svaka prirodna nauka je izazov, ne treba nijednu potceniti niti preceniti, jer su sve podjednako važne. Fizika je osnova svega, ona nam objašnjava sve što se dešava, svaku pojavu i ukazuje da sve ima neki razlog zašto se dešava. Ujedno je divno i to što je svaka od prirodnih nauka povezana s drugom, tako da ne možemo reći da je fizika odvojena od hemije, već je sve povezano, sve je podjednako važno i sve doprinosi objašnjenju celokupnog sveta.

Domaćin ovogodišnjeg takmičenja bila je Politehnička škola, a koliko je takmičenje zaista bilo zahtevno, objasnio je direktor škole Iso Planić, ističući da je takmičenje počelo u petak u 9 časova ujutro, dok je poslednji takmičar napustio školu oko 5 časova iza ponoći.

- Utisci se sabiraju, bilo je dosta učenika koji su imali maksimalan broj bodova i oni će dalje nastaviti s učešćem na Olimpijadama iz fizike i Međunarodnim takmičenjima. Politehnička škola je imala zadovoljstvo i čast da se druži sa tim đacima, da im pruži gostoprimstvo i ponudi prostor i uslove za realizaciju takmičenja. Nadam se da smo bili dobri domaćini, gosti su uživali ne samo u takmičenju, već su imali prilike i da u skraćenom programu posete znamenitosti našeg grada, te se nadam da smo opravdali očekivanja - rekao je Planić.

Da bi Subotica u budućnosti mogla da bude domaćin još po kojeg takmičenja istog ranga iz drugih predmeta, potvrdila je Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, dodajući da će Grad izaći u susret i podržati sve škole koje budu želele da se prihvate organizacije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Daddy Odgovori
Bravo! Svaka cast!

Minja je nas buduci naucnik, il je to vec.


Bravo, bravo, bravo!
Joca Odgovori
Bravo , vredna i pametna deco naša !!!
ACA Odgovori
Minja , spoznavši da je FIZIKA fundament prirodnih nauka , Spinoza je izgovorio \" Bog i priroda su jedno biće \". Kasnije je , Ernest Rutherford bio za nijansu provokativniji ~ \" Sve što je nauka FIZIKA je , ostalo je statistika\" . Neki autori tvrde , da je čak rekao ~\" skupljanje maraka\" . Subotička gimnazija ( tvoja ) je već zabeležila , pod početnom dirigentskom palicom profesora M. Kiseličkog izvrsne doktore nauka iz ove oblasti . Sad se uspešno bave naukom na prestižnim univerzitetima Sjedinjenih Američkih Država i Francuske . Tebi želim uspešan doktorat , pa prema CETNu . Srećno .
Subotičanin Odgovori
Nije Minja jedini učesnik iz Subotice na ovo tamičenju. Treba spomenuti i ostale..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.