Komentara: 6
Pregleda: 3320

Dodeljene diplome najboljim mladim matematičarima

07.04.2023. u 17:22h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće dodeljene su nagrade i priznanja subotičkim osnovcima i srednjoškolcima koji su ostvarili zapažene rezultate na Okružnom takmičenju iz matematike.
Dodeljene diplome najboljim mladim matematičarima

Maturant u Gimnaziji "Svetozar Marković", Dario Vajda i ove godine nastavio je da niže uspehe iz matematike, te zauzeo prvo mesto na okružnom takmičenju u A kategoriji.

Takmičenja mi veoma znače, jer doprinose mom znanju i razvoju kao matematičara. Nagrade će mi olakšati upis na fakultet - kratko je prokomentarisao Vajda kom je upućen poziv za studiranje na Kembridžu. 

Ognjen Tešić je još jedno poznato ime u svetu mladih matematičara. Kao i ranijih godina ovaj gimnazijalac osvojio je prvo mesto na okružnom takmičenju i time dopunio kolekciju nagrada i priznanja.

Takmičio sam se, između ostalog, na republičkom takmičenju za matematičke gimnazije u A kategoriji i time se plasirao na Srpsku matematičku olimpijadu gde je učestvovalo tridesetak najboljih srednjoškolaca iz zemlje - kaže Tešić koji je prošle godine izborio titulu državnog prvaka - Zahvaljujući tom uspehu oslobođen sam prijemnog ispita za fakultet, a planiram da upišem teorijsku matematiku i primene na Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Dodeljene diplome najboljim mladim matematičarima

SUBOTICA JE GRAD BRILIJANTNIH MATEMATIČKIH UMOVA - Endre Šili je jedan od najboljih svetskih matematičara. Od pre dve godine je član Engleskog kraljevskog društva za unapređenje prirodnih nauka gde se našao rame uz rame sa Njutnom, Darvinom, Stivenom Hokingom i drugim velikanima. On je naš Subotičanin kog je iznedrio profesor Vermeš. Jedan od naših najvećih algebrista i najmlađi član Srpske akademije nauka i umetnosti, Igor Dolinka takođe je subotički đak. Nikola Sadovek je još jedan ponos Subotice. Sada je na studijama u Berlinu, a zahvaljujući svojim radovima iz topologije dobio je dve stipendije. Brilijantne rezultate postiže i naš Igor Engi koji studira na Kembridžu - podsetila je Kiselički.

Učenik 8. razreda OŠ "Sonja Marinković", Mateja Srejić osvojio je 1. mesto na okružnom  i plasirao se na državno takmičenje, a osim iz matematike, zapažene rezultate postiže i na takmičenjima iz informatike.

Verujem da su ova takmičenja odlična osnova za moju budućnost i dalje školovanje koje ću najverovatnije nastaviti u Novom Sadu, odnosno u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" - kaže Srejić.

Za postignute rezultate na okružnom takmičenju dodeljeno je više od 130 diploma najboljim subotičkim mladim matematičarima.

- Od sadašnjih učenika koje očekuje državno takmičenje pomenula bih Daria Vajdu, Ognjena Tešića, Andreja Čolića i Aleksandra Raškovića. Ovo su neki od đaka koji su prošle godine već osvojili zapažene rezultate na republičkom nivou i time obezbedili direktan upis na fakultet bez prijemnog ispita. Nadam se da će i ove godine biti podjednako uspešni - kazala je Ljubica Kiselički, predsednica komisije za takmičenja iz matematike.

Dodeljene diplome najboljim mladim matematičarimaMladim matematičarima i njihovim profesorima čestitao je predsednik Skupštine grada, Balint Pastor.

Puno mi je srce što mogu da vas pozdravim u Velikoj većnici najlepše gradske kuće na svetu. Izražavam maksimalno poštovanje prema svim đacima bilo osnovnih bilo srednjih škola koji se bave matematikom i postižu značajne rezultate. Želim vam puno uspeha u daljem školovanju - istakao je Pastor.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 3320

Povezana vest

Povezane teme

nagrade za matematičare

mladi matematičari Subotica

takmičenje iz matematike

Ljubica Kiselički

okružno takmičenje iz matematike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.