Komentara: 22
Pregleda: 4803

Dodatno crveno svetlo da podseti pešake da su aktivni učesnici u saobraćaju

26.10.2021. u 13:04h
Izvor: Subotica.com
Kako bi se povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju, a naročito pešaka, sistem "Sigurno svetlo" postavljen je na tri pešačka prelaza na raskrsnici ulica Matije Gupca i Matka Vukovića, a kako najavljuju nadležni, ovaj sistem bi mogao da zaživi i na drugim frekventnim raskrsnicama u gradu.
Dodatno crveno svetlo da podseti pešake da su aktivni učesnici u saobraćaju

Sistem "Sigurno svetlo" pokrenuli su kao pilot projekat preduzeće "Selma doo" i JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje na osnovu analize ponašanja učesnika u saobraćaju, koja je pokazala da je u poslednjih nekoliko godina sve veći broj saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju pešaci, jer im je pažnja odvučena, najčešće, upotrebom mobilnih telefona.

- Uočili smo kako se pešaci ponašaju na pešačkim prelazima i uglavnom svi držimo telefone u rukama, dekoncentrisani smo i više vodimo računa o tome šta nam je na telefonu, nego šta se dešava oko nas. Tu su i slušalice u ušima, pogled je usmeren na dole i došli smo na ideju da povećamo bezbednost učesnika u saobraćaju postavljanjem upravo sistema "Sigurno svetlo" koji reflektuje crveno LED svetlo na trotoar pešačkog prelaza - objašnjava Goran Vlahović, zamenik direktora preduzeća "Selma doo". - U trenutku prilaska pešaka, svetlo se reflektuje i na ekran telefona, što nas trgne i skrene pažnju da se nešto dešava na tom trotoaru ispred nas. To nas podseti da smo ipak aktivni učesnici u saobraćaju i da ugrožavamo sebe i druge učesnike time što ne vodimo računa gde se nalazimo. Ovo je jednako korisno i za vozače, jer imaju bržu percepciju pešaka i jasno mogu da oni vide da se tu nešto dešava.

Dodatno crveno svetlo da podseti pešake da su aktivni učesnici u saobraćajuSistem je postavljen prošle sedmice, a po rečima našeg sagovornika, prve reakcije građana su pozitivne. U narednom periodu pratiće se efekti ovog sistema na bezbednost učesnika u saobraćaju, a takođe će se sprovesti i analiza drugih lokacija na kojima bi mogao da se montira.

- U planu je da u nekom narednom periodu u saradnji sa JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje proširimo sistem na još neke lokacije u gradu, gde imamo prisustvo većeg broja pešaka. Takođe, konfiguracija same raskrsnice dosta utiče na to, jer ovaj sistem ne može da se postavi gde god hoćemo, pogotovo ako se stub nalazi na nekoj zelenoj površini, već moramo da vodimo računa o tome da stubovi budu tamo gde su pešaci na pešačkim prelazima - dodaje Vlahović.

Dodatno crveno svetlo da podseti pešake da su aktivni učesnici u saobraćajuKao još jednu prednost ovog inovativnog sistema, Vlahović navodi da ove LED svetiljke imaju potrošnju od 8 W, u odnosnu na semaforske sijalice koje su trošile 60 W, te će se na ovaj način postići i ušteda u potrošnji električne energije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 4803
Povezane teme

sigurno svetlo

pešački prelaz

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.