• Pregleda: 9461

Doček Pravoslavne nove godine u kafićima, klubovima ali i u kućnoj atmosferi

Kao i prethodnih godina, organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine na Gradskom trgu neće biti, ali će neki Subotičani Novu godinu po Julijanskom kalendaru slaviti u restoranima, kafićima i klubovima.
Doček Pravoslavne nove godine u kafićima, klubovima ali i u kućnoj atmosferi

Oni koji još jednom žele da proslave početak 2018. godine imaju mogućnost da „najluđu noć“ dočekaju u nekoliko subotičkih lokala. U odnosu na 31. decembar ima manje organizovanih ponuda, ali su zato cene znatno niže.

Sudeći po tome da su ulaznice za doček Pravoslavne nove godine, ili kako je odmaćeno u narodu - Srpske nove godine, u većini klubova rezervisane, subotički ugostitelji uspeće i ovog 13. januara da privole goste u svoje objekte. Za provod su nazainteresovaniji mladi, te su u popularnim subotičkim klubovima sva mesta rezervisana.

- Interesovanje za doček Srpske nove godine je ogromno. Već od pre deset dana, sve je rezervisano. Garantujemo odličan provod, za muziku je zadužen DJ Arsa. Ulaz nećemo naplaćivati, samo piće, a za goste smo pripremili i akciju „flaša na flašu“, za jednu
naručenu flašu dobiće gratis flašu - poručuju iz kluba „Sax“.

Da vlada veliko interesovanje, potvrdili su i u „Mojoj kafanici“, koja se takođe odlučila za besplatan ulaz uz rezervaciju.

- Sve nam je rezervisano već u sredu i četvrtak, bilo je baš veliko interesovanje. Biće dobar provod, kao i uvek, živa muzika i DJ. Dolaze nam „Totalno rasulo bend“ iz Pinkovih zvezda i Dj Milić - kažu u „Mojoj kafanici“.

Dok su mladi zainteresovani za provod u diskotekama i klubovima, oni nešto stariji imaju priliku da Pravoslavnu novu godinu dočekaju u nekom od restorana u Subotici ili na Paliću, kao i na obližnjim salašima uz tamburaše.

- Potrudićemo se svim srcem da naše goste veselo uvedemo u Novu godinu uz tamburaški ansambl "Amajlija”. Cena ulaznice je 2200 dinara. U cenu je uračunata večera i konzumacija pića, kao i šampanjac u ponoć - kažu u čardi „Kapetanski rit“.

Dok mlađi sugrađani sa kojima smo razgovarali Pravoslavnu novu godinu vide kao još jednu priliku za dobar provod, on nešto stariji kažu da im je 13. januar, kao i bilo koji dan u godini.

- Biću kod kuće sa porodicom, ne idem nigde jer smo se istrošili za doček nove godine po Gregorijanskom kalendaru. Najverovatnije neću ni primetiti sam dolazak Srpske nove godine - kaže sugrađanka O. A.

- Rezervisali smo mesto u jednom kafiću. Idem sa društvom, jedva čekam. Obožavam januar i sve praznike - ističe mlada Subotičanka.

- Ne slavim Srpsku novu godinu, slavili smo samo 31. decembra. Tada smo uplatili mali odmor van Subotice. Smatran da imamo previše praznika - kaže sugrađanin M. K.

Neka od večeras organizovanih dočeka u ugostiteljskim objektima širom Subotice pogledajte u odeljku "Dešavanja".

Izvor: Subotica.com

Kakvi su vam planovi za doček Pravoslavne nove godine?

povezane teme

16
ČINJENICA Odgovori
Godina "dlaku" menja novom, starijom a raja, većinom gologuza, diskutabilnu ćud - nikako!?
juhu Odgovori
Evo jos jednog povoda za napijanje, urlanje i pucnjavu. Napred!
ALISA U ZEMLJI ČUDA
Po rečima izvesne psihološkinje (ne sveznajuće sa sajta), uzročno-posledična veza iliti čudna spojka između religijskih proslava i pucanja proistekla je navodno iz Crkvenih običaja, koji su podrazumevali proizvodnju buke uoči praznika. Ali, da ne bude zabune, u vidu oglašavanja crkvenih zvona ili klepala (vrsta drvenih zvona), što je i osnovna razlika sa prangijanjem.

Dok, njena posestrima po struci smatra, da je pucanje odraz temperamenta "našeg naroda", odnosno potrebe pojedinih (a ima ih oho-ho!) za, u prevodu, kur*enjem. Jer, navodi dalje, junoše teže da oružjem nadomeste nesigurnost i sopstveno nisko samopouzdanje.

S pravnog aspekta, raspaljivanje sve u šesnaest kažnjava se prekršajno od 50.000 do 150.000 dinara ili "pansionom" od 30 do 60 dana. Iako retko primenjive kazne, rizik da neko od vrlih zagovornika ovog navodno srpskog fasuje tu čast. Zato, pamet u glavu. Ne samo ovom prilikom nego uopšte.
Realan Odgovori
Organizovanog dočeka na trgu nema? Šta je dragi, nekada moji, veliki "Srbi" vladajući? Šta bi sa grlatom zaštitom srpskih nacionalnih interesa? Jel' udobno u mišjim rupama, i dobro plaćeno? A druge licemerno nazivate izdajnicima! Pozdrav vama, vama..., da se ne izražavam ružno, daleko od vas. Orbana možete samo da mrzite, jer je veći od svih vas zajedno. Srećna Nova godina, naročito portalu subotica.com koji se teško nosi sa "naprednom" Srbijom. Izdržite!
dule1
Nije bolest sve što boli. Daleko ti lepa kuća, ma šta daleko što dalje. Na tvoju žalost napredovaćemo mi još dugo dugo. Bot nisam, niti član stranke ali kad pročitam ovakve komentare dođe mi da se učlanim.
Bajmocanin
Sto se tvoga nicka tice realan,moze iz prilozenoga videti i dodati realno glup
Realan
@DULE1.Pa šta čekate, stranke vape za takvima. Zajedno ste jači, bolje ćete se zajedno ukopati. I pre propasti.
Realan
@BAJMOCANIN. Bajmok, velegrad, stecište svetskih vrednosti. Svi van njega su glupi. Wow, da se use*eš!
dule 1
@realan
Za kakvima to vapi stranka? Od kuda ti pa znaš kakav sam ja.Plakaćeš ti još i žaliti što si otišao i molićeš da se vratiš
litar i po Odgovori
Ovo iz srca podržavaju samo vlasnici kafana, a narodu da se dobro natreska u varoši je dobar bilo kakav razlog. Zašto ne slaviti i kinesku novu godinu?
panonski čamac
Ja sam za, ako je krkljanac za dž.
dule 1
Kineze i njihovu novu godinu ostavljamo vama. Imamo mi svoju 7526 - tu. Ja zaista ne mogu da shvatim da nekome smeta to što neko nešto slavi. Po vašem komentaru i komentarima vama sličnih zaključujem da bi za vas najveće slavlje bilo kada bi se organizovao masovni parastos za sve Srbe. To ste probali tri puta u XX veku i nije vam uspelo.
drapo Odgovori
@ REALAN
Opet se javljaš i još vređaš ? Marš tamo gde si pobegao, ..bo te Orban u d.pe !!!
Realan
Vaš nivo obrazovanja, samim tim i inteligencije, ne može da dobaci do nivoa na kom bi spoznao o čemu pišem. Zato mu preostaje da psuje, vređa, ponižava. Da bije, hapsi, likvidira. E, baš od takvih sam pobegao. Od divljaka.
ČINJENICA
Drapo
Sudeći po (ne)kulturi govora (verovatno i uopšte), naDRAPAO si po sili prirode i bez da te ko pošalje bilo gde. Blago nama s tobom i tebi sličnima.
dule 1
@realan
Za tebe je izgleda najviši nivo slobode da sa razdaljine od nekoliko stotina ili hiljada kilometara pljuješ po Srbima i Srbiji. Ti nisi sramota svoga naroda (kome god pripadao) nego ljudskog roda.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.