Komentara: 2
Pregleda: 4080

Dobri rezultati Slobodnih zona

03.04.2012. u 18:19h
Izvor: SuMedija
Dobri rezultati Slobodnih zona

U slobodnim zonama Srbije posluje 4 600 preduzeća i zaposleno je više od 7 000 radnika. U prošloj godini ukupan promet bio je više od milijardu a ostvaren je izvoz od 532 miliona evra. U isto vreme u zone je investirano 200 miliona evra.

Ovo je pored ostalog istaknuto na proširenoj sednici Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu, koja je održana u Regionalnoj privrednoj komori Subotice 30. Marta ove godine. Za poslovanjem u slobodnim zonama postoji interes investitora, pa se očekuje proširenje zona Užice, Šabac, Zrenjanin, Kragujevac, Subotica rekao je predsednik Grupacije dr. Dragan Kostić. Ove godine porodica Slobodnih zona će se povećati jer je Smederevo već dobilo rešenje za 100 hektara i planira proširenje za još 100. Slobodna zona Svilajnac rešenje očekuje u prvoj dekadi aprila.

Na sednici je pokrenuto pitanje sprovodjenja pojednostavljenog carinskog postupka i razmatrane mogućnosti za rešenje problema ostavljenih roba u slobodnim zonama. Upustvo o pojednostavljenoj carinskoj proceduri doneseno je decembra prošle godine sa početkom primene od prvog februara 2012. Kada je u pitanju rešenje pitanja ostavljene robe, dogovoreno je da se sačini radna grupa od predstavnika slobodnih zona Subotice, Šapca i Novog Sada koja će raditi na predlogu rešenja ovog problema. U radu proširene sednice učestvovali su predstavnici nadležnih ministarstava, carine i predstavnici komorskog sistema.

Za predsednika Grupacije ponovo je izabran dr. Dragan Kostić dok je na mesto zamenika izabran direktor slobodne zone Subotica Savo Radak.

Učesnici proširene sednice Grupacije obišli su pogone kompanija Norma Grupa Jugositočna Evropa d.o.o. i Dunkermotoren d.o.o. koje posluju u okviru slobodne zone Subotica. U ovoj godini očekuje se da u subotičkoj slobodnoj zoni sa radom počnu i kompanije Svarovski i Kalcedonija.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 4080
Povezane teme

slobodna zona subotica

Dunkenmotoren Subotica

slobodna zona mali bajmok

norma grupa

svarovski

kalcedonija

fabrika kalcedonija

fabrika svarovski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.