Komentara: 82
Pregleda: 13314

Dobili smo idejno rešenje moderne sportske hale na Palićkom putu

13.04.2024. u 12:12h
Izvor: Subotica.com
Izabrano je idejno rešenje po konkursu za izgradnju sportske hale za potrebe odigravanja odbojkaških, rukometnih i košarkaških utakmica, kao i drugih dvoranskih sportova koja bi se gradila na području nekadašnje kasarne na Palićkom putu. Da li vam se sviđa idejno rešenje? Pišite nam u komentarima.
Dobili smo idejno rešenje moderne sportske hale na Palićkom putu

Kako se navodi u obrazloženju komisije, pobednički rad za izradu idejnog rešenja nove sportske hale u Subotici arhitekata Ivana Ostojića i Zorana Škiljića "prevazilazi tipologiju sportske hale i formira na mestu nekadašnje kasarne savremen i dinamičan multifunkcionalni kompleks".

Objekat primarno sportske namene predviđen je da se izgradi na parceli bruto površine od 30.000 kvadratnih metara, od čega će za samu halu biti predviđeno 26 hiljada kvadrata.

Dobili smo idejno rešenje moderne sportske hale na Palićkom putu

Komisija je rad izdvojila obralažući rešenje kompaktnom formom koja balansira između jednostavnosti i snažnog estetskog izraza dvostruke fasade.

- Elipsasti oblik u samom početku definiše da se radi o sportskom objektu – jednostavna geometrija sa izbačenim platoom predstavlja osnovni princip oblikovanja zgrade. Brižljiv tretman brisoleja koji obmotavaju staklenu opnu daje strukturi dinamičnost i jasno naglašava ulaze u sportsku halu čime se ostvaruje veza korisnik – objekat - istakao je žiri u pismenom obrazloženju.

Dobili smo idejno rešenje moderne sportske hale na Palićkom putuDobili smo idejno rešenje moderne sportske hale na Palićkom putuU obrazloženju se navodi i da je spoljno uređenje parcele u funkciji sadržaja objekta, dok je izmeštanjem parkiranja u podzemnu etažu omogućen otvoreni parterni prostor za dodatne sadržaje i različite načine korišćenja.

Iako je u konkursnoj dokumentacijuza izradu idejnog rešenja tražen uslov prisustva publike minimum 4.500 gledala, po pobedničkom projektu kapacitet će biti skoro pa dupliran, iznosiće 7.680 gledalaca, sa parterom. što je sličnog kapaciteta kao i hala Pionir u Beogradu.

- Hala je projektovana za 5.520 gledalaca, sa tribinama na dva nivoa, a upotrebom partera kapacitet može da se proširi na 7.680 gledalaca - navodi se u prezentaciji pobedničkog projekta.

Dobili smo idejno rešenje moderne sportske hale na Palićkom putuTvorci idejnog rešenja razmišljali su i o energetskoj efikasnosti, kao i samoodrživosti u smislu korićenja obnovljivih energgija, tako da je na objektu previđeno postavljanje solarnih panela  koji će zasigurno znatno umanjiti troškove hlađenja objekta tokom leta.

Dobili smo idejno rešenje moderne sportske hale na Palićkom putuDobili smo idejno rešenje moderne sportske hale na Palićkom putu

Da li vam se sviđa idejno rešenje moderne sportske sale za naše sportiste? Da li je na dobroj lokaciji? Pišite nam u komentarima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 2 dana
Komentara: 82
Pregleda: 13314

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.