Komentara: 160
Pregleda: 30864
Video

Do sada pronađeno više od 200 migranata i veća količina oružja u jutrošnjoj akciji specijalnih jedinica

01.08.2023. u 10:18h
Izvor: Subotica.com  / Telegraf
Jutros u 4 časova, počela je akcija pretrage terena za iregularnim migrantima u šumskom pojasu prema granici sa Mađarskom na teritoriji grada Subotice. Nakon višečasovne akcije saopšteno je da je do sada pronađeno više od 200 migranata i veća količina municije i naoružanja. Takođe naglašeno je da akcija traje i dalje, da se teren pretražuje.
Do sada pronađeno više od 200 migranata i veća količina oružja u jutrošnjoj akciji specijalnih jedinica

U akciji se nezvanično moglo saznati u akciji je učestvovalo više od 800 pripadnika MUP i to SAJ-a, Žandarmerije, IJP, ATG, Policijske brigade, UKP, UGP, Uprave za tehnike i PU Subotica.

Pretragom je bila obuhvaćena teritorija 6.800 hektara, odnosno Makova sedmica, Jasenovačka šuma, Tresetište i naselje Hajdukovo.

- Akcija je još uvek u toku, do sada (~10:30) smo pronašli više od 200 migranata, našli smo osam automatskih pušaka, karabin, dva pištolja, dosta municije i različitih radio uređaja koji su koristili za međusobnu komunikaciju - izjavio je Ivica Ivković, pukovnik policije i načelnik Uprave policije MUP-a. -

Na pitanje da li može da se utvrdi poreklo oružja, naš sagovornik je rekao da je u toku istraga Uprave kriminalističke policije te da će se naknadno više znati.

- Kolege iz UKP zajedno sa svim službama potrudiće se da dođe do izvora odakle to oružje stiže u njihove ruke i da presečemo taj lanac nelegalne trgovine oružjem - dodaje načelnik Uprave policije MUP-a. - Ova akcija je rezultat dužeg planiranja i već sada zadovoljni smo rezultatima, ali itekako s mo svesni da ovime nismo uradili da se postigne dugotrajni mir u ovom pograničnom pojasu i ovo će nažalost ostati problem koji će nam se vraćati iznova. Policijska uprava u Subotici mesecima unazad sprovodi akcije koje utiču pozitivno na prisustvo migranata, iako se oni u velikom broju nastavljaju vraćati, što je nažalost naša realnost.

Nakon izmeštanja iz šume migranti su kontrolisani radi utvrđivanja identiteta, a zatim dalje prevoženi u druge prihvatne centre.

U akciju pretraživanja uključena je i helikopterska jedinica MUP-a pa se, po zapažanju lokalnog stanovništva, tokom jutra u više navrata čulo nadletanje helikotera.

Na društvenim grupama više građana je prijavilo i komentarisalo prolazak specijalnih jedinica kroz naseljeno mesto i ulazak u šumu. Neki su izbrojali i do 30 vozila, uglavnom džipova žandarmerije, nekoliko neobeleženih policijskih vozila u koloni, hitna pomoć. Ove aktivnosti propraćene su u javnosti dominatno sa pozitivnim komentarima i ohrabrenjem.

Upravo na ovakvoj intervenciji insistirali su meštani Hajdukova koji su se nedavno okupili na zboru građana i izneli svoje probleme i zabrinutost gradonačelniku Bakiću i načelniku subotičke Policije Velimiroviću. Novi zbor na istu temu  je zakazan za četvrtak u 19 časova.

Izvor: Subotica.com / Telegraf
Postavljeno pre 9 meseci i 1 nedelju
Komentara: 160
Pregleda: 30864
Povezane teme

migranti

imigranti

ilegalni migranti

prihvatilište za migrante

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.