Komentara: 44
Pregleda: 7229

Do sada 60 reklamacija na visinu računa za grejanje

20.01.2014. u 16:16h
Izvor: RTV Yueco
Subotičkoj toplani upućeno je do danas oko 60 reklamacija na visinu računa za isporučenu toplotnu energiju u decembru mesecu. U ovom preduzeću tvrde da je prosečna temperatura u decembru bila za šest stepeni niža u odnosu na novembar, što je uzrokovalo potrošnju gasa za 80 odsto u odnosu na novembar, a samim tim i više račune. Sa druge strane, u Suboticagasu navode da je decembarska temperatura uzrokovala niže potrošnje u odnosu na decembar nekoliko godina u nazad.
Do sada 60 reklamacija na visinu računa za grejanje

Određeni broj građana obratio se našoj redakciji sa žalbama na visinu računa za isporučenu toplotnu energiju za decembar, od kojih su neki i za 100 odsto veći u odnosu na novembar. Subjektivni osećaj građana je takav da decembar nije bio toliko hladan mesec u odnosu na novembar, ali da su računi ipak visoki. Međutim, građani koji su uložili reklamaciju na blagajni toplane nisu želeli pred kamere, a oni koje smo anketirali nisu imali velike zamerke na račune Toplane.

Direktor toplane Pero Rikić kaže da je visina računa uslovljena potrošnjom gasa, a koja je opet uslovljena spoljašnjim temperaturama. Prema njegovim rečima, u prve tri nedelje decembra bilo je dana sa prosečnom dnevnom temperature i u minusu, dok je novembar bio znatno topliji. Tako je prosečna temperatura u novebru bila osam, a u decembru nešto manje od dva stepena. To je uzrokovalo i povećanu potrošnju gasa u decembru, u odnosu na novembar, i to do 80 odsto, a samim tim i uvećane račune. Međutim, Rikić ne isključuje mogućnost da su računi u pojedinim slučajevima uvećani zbog toga što je u obračunati period ušlo, zbog praznika, i nekoliko dana januara, a zbog sistemske greške u očitavanju jednog broja korisnika, i celih devet dana januara. Ali, prema njegovim rečima, to znači da će računi za januar, u tom slučaju, biti manji. On takođe ne isključuje mogućnost da je u pojedinim objektima došlo i do pregrevanja.

U Suboticagasu navode da je decembarska potrošnja, zahvaljujući spoljašnjim temperaturama koje su bile više u odnosu na proseke iz ranijih godina, bila niža u odnosu isti mesec nekih od prethodnih godina.

I Rikić i Horvacki odbacuju mogućnosti nižeg kvaliteta gasa jer se Subotica gasom snabdeva sa magistralnog gasovoda koji u Srbiju ulazi iz Mađarske, što znači da se koristi čisti ruski gas, odnosno da se ne meša sa domaćim gasom. Prema podacima ova dva preduzeća, kvalitet isporučenog gasa je na ugovorenom, odnosno zadovoljavajućem nivou.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 44
Pregleda: 7229

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

grejanje

skuplje grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.