• Pregleda: 2395

Dnevni centar i savetovalište za obolele od demencije

U prostorijama Gerontološkog centra „Kertvaroš“ u ulici Alekse Šantića broj 27, otvoren je Dnevni centar i savetovalište za osobe obolele od demencije. Boravak u Centru je besplatan, a radno vreme je od 8-19 časova svakog dana. Prema procenama stručnjaka u Srbiji ima 6-8% osoba starijih od 65 godina ima problema sa demencijom.
Dnevni centar i savetovalište za obolele od demencije

Predstavnici grada, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju , predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike i zamenik direktora Gerontološkog centra Subotica svečano su otvorili Dnevni centar i savetovalište za osobe obolele od demencije. Prema procenama stručnjaka u Srbiji ima 6-8% osoba starijih od 65 godina ima problema sa demencijom.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju pomogao je otvaranje Centra sa milion dinara. Dr Atila Čengeri , pokrajinski sektretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju istakao je na otvaranju Centra da će njegovim otvaranjem biti rasterećene i zdravstvene ustanove jer su se staraoci dementnih osoba često obraćali za pomoć odeljennjima neurologije i pshijijatrijskih odeljenja.

Otvaranje Dnevnog centara i savetovališta za osobe obolele od demencije predstavlja širenje lepeze usluga Gerontološkog centra Subotica. Kroz ovaj Centar će porodice dobiti i savetodavnu uslugu . Po rečima zamenika direktora Gerontološkog centra, dr Nenada Ivaniševića, ovaj centar predstavlja jednu vrstu vrtića za starije osobe, koje će staraoci dovoditi ujutro, a dolaziti po njih uveče.

Nova usluga Gerontološkog centra Subotica je specifična jer se realizuje u zajednici i omogućava korisnicima da ostanu u svojoj porodici, a da u Centru provedu neko vreme uz odgovarajuću negu i podršku, što porodicama olakšava porodicama posao oko nege dementnih osoba.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.