Komentara: 0
Pregleda: 1854
Foto

Đaci Hemijske škole pripremali zdrave obroke

08.11.2017. u 12:27h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom u Hemijsko-tehnološkoj školi održana je akcija pod nazivom „Mladi kuvaju“, u okviru koje su đaci, uz podršku lekara i nutricioniste Centra za promociju zdravlja, pripremali zdrave obroke.
Đaci Hemijske škole pripremali zdrave obroke

Prema podacima Istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva Srbije, u odnosu na 2006. procenat gojazne dece osnovnoškolskog uzrasta povećan je sa 8,5 na 13,7 odsto. Istraživanje je pokazalo da postoje loše navike u ishrani dece, posebno u Vojvodini gde samo 48 odsto dece svakodnevno konzumira povrće. Takođe, uočeno je da se najviše konzumira beli hleb, u velikom procentu koriste životinjske masti, a da sa druge strane ribu dva puta nedeljno konzumira samo 12, 5 odsto stanovnika.

Lekari upozoravaju da prekomerna težina i gojaznost u dečjem uzrastu predstavljaju faktore rizika za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma u odraslom dobu, ali i sve prisutnijih oboljenja u dečjem uzrastu. Lekari ističu  da gojazna deca često imaju i mentalnih problema te da su sklonija depresiji, jer su izloženi  podsmehu vršnjaka.

Đaci Hemijske škole pripremali zdrave obroke

Kako bi đacima ukazali da se gojaznost može prevenirati, stručnjaci Centra za promociju zdravlja pokazali su im kako se pripremaju zdravi i kvalitetni obroci koji mogu biti školska užina.  

- Pripremali smo slatke i slane mafine, jer smo želeli da im pokažemo da mogu koristiti mnogo nutritivno kvalitetnije namirnice, da ne moraju koristiti samo belo brašno već i integralno, heljdino, raženo, da mogu koristiti sir, povrće kojeg nema dovoljno u ishrani naše dece i da takvi obroci mogu biti vrlo ukusni. Želimo da im pokažemo da mogu pripremiti salatu kao celovit obrok, da im to može biti užina, ali i večera - rekla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Izvor: Subotica.com
Promotivna akcija "Mladi kuvaju" Promotivna akcija "Mladi kuvaju" Promotivna akcija "Mladi kuvaju" Promotivna akcija "Mladi kuvaju" Promotivna akcija "Mladi kuvaju" Promotivna akcija "Mladi kuvaju" Promotivna akcija "Mladi kuvaju" Promotivna akcija "Mladi kuvaju"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1854
Povezane teme

hemijska škola

srednjoškolci

hemijsko tehnološka škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.